Mekân’ların cinsiyeti olur mu?

Mekân ve cinsiyet ilişkisini ele alan ve kentlerdeki erkek iktidarını teşvik eden toplumsal yapıyı tartışmaya açan Cins Cins Mekân kitabı, Varlık Yayınları’ndan çıktı. Yerel yönetimlerin kadınları gözardı eden politikaları üzerine hem akademik hem de kadın örgütleriyle birlikte alan çalışmaları yapan İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayten Alkan’ın derleyip yayına hazırladığı kitapta on beş yazarın makaleleri bulunuyor. Kitapta, ev, işyeri, okul, hastane, hamam, kahvehane, sosyete pazarı, genelev gibi mekânlarda yaşanan, bu mekânları biçimlendiren cinsiyet ayrımcılığı örnekleri ile kentlerdeki erkek iktidarını teşvik eden toplumsal yapı tartışılıyor.

KADINLARIN KENTTEKİ İZLERİ

Sosyal bilimler literatüründe de tartışılan cinsiyet ve mekân kavramlarının ilişkilendirildiği kitapta, kadınların kentlerdeki izleri de ele alınıyor. Cins Cins Mekân okurları, Tanzimat sonrası konaklarından, apartman boşluklarına bakan modern ve fenni mutfaklara, Osmanlı başkentinin kaymakçı dükkânlarıyla mesire yerlerinden, ‘milletin evi’ne, geneleve, ‘koli ev’lere, sığınmacıların rutubetli, karanlık, geçici evlerine, Eskişehir’de bir mimarlık okulu atölyesinden, Ankara’nın Şengül Hamamı’na, Ayrancı sosyete pazarına, Ankara’nın Eryaman ve Esat’ına, Muğla ve İstanbul’un kahvehanelerinden, Antalya’nın ‘Kadınlarla çocuklara mahsus yıkıntıları’na, zaman ve mekân içinde, bir gezintiye çıkıyor

KİTAPTAKİ MAKALELER

Kitaptaki makaleler ve yazarları şöyle; Cinsiyet Dinamiklerinin Peşinden Mekânın İzini Sürmek (Ayten Alkan), Eril Kente Dönüş (Levent Şentürk), Rüyası Ömrümüzün Çünkü Eşyaya Siner (Aksu Bora), Osmanlı’da Kadınların Mekânı, Sınırlar ve İhlaller (Serpil Çakır), Konutta Mekânsal Organizasyon ve Toplumsal Cinsiyet: Yirminci Yüzyıl Ankara Apartmanları ( Yasemin İnce Güney), Kadınların Hamamı ve Dönüşümü ( Elif Ekin Akşit), Kahvehanede Erkek Olmak: Kamusal Alanda Erkek Egemenliğin Antropolojisi ( Hülya Arık), “Benim Adım Bayram, Herkes Bu Tezgâha Hayran”: Kadın – Kent İlişkisinde Sosyete Pazarı Durağı (Arzu Yılmaz),Kent İçi Ulaşımın Cinsiyeti: Ankara Örneği (Aslıcan Kalfa – Bilge Sevim Aytekin – Zeynep Özge Dinç), Kadınların Tarihi, Erkeklerin Kararı: Antalya “Şeker Fabrikası”nın Anı Değeri (Hasan Üstün), Devletin Cinsel Kıyıları: İstanbul’da Fuhşun Mekânları (Aslı Zengin), “Ahlaksızlar”ın Mekânsal Dışlanması (Yasemin Öz), Köken Ülke – Sığınılan Ülke Hattında Kadın Sığınmacılar ve “Geçicilik” (Sema Buz)

715630cookie-checkMekân’ların cinsiyeti olur mu?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.