Merkel’den demokrasi dersi

Merkel, Türkiye’deki siyasi parti içi demokrasiye de örnek olacak biçimde kabinede bakanlık dağıtımı yaptı… Merkel’in bakanlık seçimi Avrupa gazetelerinde farklı yorumlandı. 

İngiltere’nin ciddi ekonomi gazetesi Financial Times, “Partideki başlıca rakiplerini kabineye atamak zorunda kalan Merkel’in otoritesi şüphe götürür durumda” diye yazdı.

“Merkel’in kabinede güvenebileceği sadece üç dostu var diyen” gazeteye göre “Sosyal Demokratlar, Merkel karşıtlarıyla el ele verip piyasa dostu reform planlarını engelleyebilir” yorumunu yaptı.

Alman gazeteleri de özelikle Merkel’in 2000 yılında parti liderliğinden devirdiği Wolfgang Schauble’yi içişleri bakanlığına getirmesine ve Tarım ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı’na atanan Horst Seehofer’de odaklandı.

Die Tageszeitung Seehofer’in Merkel ile taban tabana zıt olduğunu söylediği görüşlerine dikkat çekerek “böyle dostlar varken kimin düşmana ihtiyacı olur ki?” diye sordu.
Gazete Merkel’in hafife alınmaması gerektiği kanısında olduğunu da şöyle aktardı:

“Aşağılanmaya göğüs germek, tek başına savaşmak ve rakipleri birbirine düşürmek söz konusu olduğunda Merkel diğer tüm siyasetçilerden daha becerikli…”

Der Tagespiegel,”kabine toplantılarının çok renkli geçeceği kesin” yorumuyla şu soruyu sordu:

“Kendi partisince yeterince desteklenmeyen, müttefiki Hıristiyan Sosyalist Birlik Partisi’nden sert rekabet gören ve koalisyon ortağı Sosyal Demokratların güvensizlikle yaklaştığı Angela Merkel’in Almanya’nın ilk kadın başbakanı olarak işi çok zor olacak. Eğer bunca çok siyasetçi iç siyasi kavgalara girişecekse Berlin hala Avrupa Birliği’nin lokomotifi olarak kalabilecek mi?”

1116320cookie-checkMerkel’den demokrasi dersi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.