Mermer ocağı izni verilen arazide antik yol bulundu!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde ÇED Gerekli Değildir kararı ve işletme ruhsatı verilerek faaliyetine izin verilen mermer ocağının ruhsat sahası içinde antik yol kalıntıları bulundu. Köylülerin dikkati ve başvurusu sayesinde tespit edilen antik yolla ilgili tescil süreci başlatıldı…

Antalya’nın Gazipaşa ilçesine bağlı Göçük Mahallesi’nde 10 yıl önce açılan mermer ocağının ruhsat ve ÇED sahası içerisinde antik döneme ait yol kalıntısı tespit edildi. Köy halkının yaptığı başvuru üzerine makilik alan içerisinde iki ayrı noktada varlığını koruyan kalıntılarla ilgili Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescil süreci başlatıldı. Köylülerin iddiasına göre mermer ocağı çalışmaları sırasında antik yol kalıntılarının bir kısmı tahrip edildi. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün ilgili kurumlara ilettiği yazıda tespit edilen antik yol kalıntısıyla ilgili tescil sürecinin başladığı bildirilerek 45 gün içinde kurum görüşlerinin bildirilmesi, ayrıca tescil süreci karara bağlanıncaya kadar alanda fiziki ve inşai uygulamada bulunulmaması istendi.

Gazipaşa ilçesinde, Antalya-Mersin Karayolu’nun bitişiğindeki orman arazisinde 10 yıl önce ÇED Gerekli Değildir kararı verilerek açılan mermer ocağı bir süre alanda çalışma yürüttü. Ancak yaklaşık 100 hektarlık ruhsat sahasındaki mermer rezervinin rantabl olmadığı anlaşılınca firma geçtiğimiz yaz yeniden bir proje hazırlayarak ruhsat sahasından çıkarılacak malzemeyi “mıcır” olarak da değerlendirmek için girişimde bulundu. Göçük, Güney, Kırahmetler ve Muzkent gibi mahalleleri etkilemesi beklenen kalker ocağı ve kırma eleme tesisi projesine yöre köylüleri ve üreticiler karcı çıkarak eylem yapmıştı.

KALINTILAR, DAVA AÇMA HAZIRLIĞI SÜRECİNDE GÜNDEME GELDİ

Ardından, 77,18 hektarlık çalışma sahasını kapsayan kırma eleme tesisi projesi verilen ÇED Gerekli Değildir kararının iptali için Antalya İdare Mahkemesi’nde dava açıldı. Dava açma hazırlıkları sürerken köylüler ruhsat sahası içinde antik döneme ait olabileceğini düşündükleri bazı kalıntıların bulunduğunu bildirdi. Bunun üzerine köy muhtarları Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne başvurarak kalıntıların incelenmesi talebinde bulundu.

ANTİK YOL KALINTISIYLA İLGİLİ TESCİL SÜRECİ BAŞLATILDI

Koruma Kurulu tarafından görevlendirilen uzmanların sahada yaptığı incelemede, iki ayrı noktada antik döneme ait yol kalıntılarının olduğu tespit edildi. Köylülerin iddiasına göre, mermer ocağı ruhsat sahasının içinde bulunan antik yol kalıntılarının önemli bir bölümü çalışmalar sırasında tahrip edildi. Söz konusu kalıntıların bulunduğu bölge, Antalya-Mersin Karayolu kıyısında yer alıyor. Antik çağda Dağlık Kilikya olarak adlandırılan bölgenin deniz kıyısında bulunan  Antiochia ad Cragum Antik Kentinin etki alanında yer alan antik yolla ilgili tescil süreci başlatıldı.

KÖYLÜLERİN BAŞVURUSU ÜZERİNE KURUL İNCELEME YAPTIRDI

Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün 17 Eylül tarihinde ilgili kurumlara gönderdiği resmi yazıda, “Gazipaşa İlçesi, Göçük Mahallesi, Karadağ Mevkiinde ormanlık alanda bir yol kalıntısının bulunduğu ve incelenmesinin istenildiği ilgi yazı gereği Müdürlüğümüz uzmanlarınca 10.10.2023 tarihinde yapılan incelemede 2863 sayılı yasa kapsamında Antik Döneme ait yol kalıntısı tespit edildiğinden söz konusu kalıntıların tescil süreci başlatılmıştır” ifadelerine yer verildi.

ALANDA FİZİKİ VE İNŞAİ MÜDAHALEDE BULUNULMAMASI İSTENDİ

Tespit edilen kalıntıların bulunduğu alanın tesciline ilişkin kurum görüşünün en geç 45 gün içinde Bölge Koruma Kurulu Müdürlüğü’ne iletilmesi gerektiği belirtilen yazıda, “bu süre içerisinde iletilmediği takdirde görüş verilmiş kabul edileceği; söz konusu alanın tescili konusu Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunda değerlendirilip, karara bağlanıncaya kadar alanda fiziki-inşai herhangi bir uygulamada bulunulmaması, can ve mal güvenliği açısından gerekli güvenlik önlemlerin ilgili kurumlarca alınmasının sağlanması” istendi.

ÇED RAPORUNDA ‘KALINTI GÖRÜRSEK HABER VERİRİZ’ DENİLİYOR

Köylülerin başvurusuyla tescil süreci başlatılan mermer ocağı sahasındaki antik yol kalıntılarının 10 yıl önce ÇED Gerekli Değildir kararı ile ayrıca çalışma ruhsatı da verilen işletme sahasının yeterince incelenmediğini ortaya konuyor. Kırma eleme tesisi için hazırlanan projeyle ilgili 592 sayfalık ÇED raporunda, alanda herhangi bir kültür varlığının olduğuna değinilmezken, “yapılacak uygulamalar sırasında da 2863 Sayılı yasa kapsamına giren herhangi bir kültür varlığına rastlanması durumunda çalışmaların ivedilikle durdurularak Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne ve Alanya Müze Müdürlüğü’ne haber verilecektir” deniliyor.

ANTİK YOLUN ROMA DÖNEMİNE AİT OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR

Ancak ormanlık alan içerisindeki ruhsat ve ÇED sahasında varlığı bilinen kalıntılarla ilgili bugüne kadar hiçbir işlem yapılmaması da dikkat çekiyor. Antik çağda bölgede bulunan kentler arasında kullanıldığı düşünülen taş döşeli yol kalıntısı köylüler tarafından “kağnı yolu” ya da “kervan yolu” olarak anılıyor. Tescil süreci başlatılan antik yolun Roma dönemine ait olduğu düşünülüyor.

 

2728280cookie-checkMermer ocağı izni verilen arazide antik yol bulundu!
Önceki haberİsrail kara birlikleri Gazze’de
Sonraki haberPop yıldızı yaratmak!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.