Metin Şenergüç için anma ve kitap tanıtımı

Ressam Metin Şenergüç ölümünün 5’inci yılında anılacak, makale ve resimlerinden oluşan “Orizonun Ötesi” kitabı tanıtılacak.

Politik sığınmacı olarak yaşadığı Londra’da 16 Aralık 2018’de yaşamını yitiren Ressam Metin Şenergüç, dostlarınca 17 Aralık saat 19.30’da “27 Moorfield Road N17 6PY” adresindeki DAY MER-Tottenham’da anılacak. Anma günü Şenergüç’ün piyasaya yeni çıkan makale ve resimlerinden oluşan “Orizonun Ötesi” kitabı da tanıtılacak.

Metin Şenergüç’ün anısına düzenlenen geceye “Yaşamı boyunca özgürlük ve demokrasi mücadelesi veren, sanat ve kültür adamı, ressam, güncel sanatın yorumcusu, sayısız sergilere katılan Metin Şenergüç anmasına tüm dostları ve toplum davetlidir” denildi.

Şenergüç’ün yoldaşı Mehmet Taş, “Metin, yakın tarihimize damga vuran sanat akımlarını ve kültür politikalarını felsefi ve politik argümanlar eşliğinde kendine özgü yöntemlerle çağdaş sanat vizyonunu Londra’daki yaşamı boyunca geliştirme gayreti içindeydi. Sanat eğitimini İngiltere’nin en prestijli üniversitelerinde yapmakla kalmadı aralıksız çalışarak sanatçı kimliğini ileri boyutlara taşıdı” dedi.

Ressam Sümer Erek, “Metin, yazıp bitirdiği ama basmaya ömrünün yetmediği ‘Orizonun Ötesi’ kitabında ‘Sanat, ‘güzellik’i aramaktır. der, bazıları. Oysa güzellik, yer ve zamana göre değişir. Orizon çizgisi gibidir, yaklaştıkça kaçar güzellik’. Sanatında ve politik analizlerinde her zaman bu diyalektiğin mantığına uydu. Ölüm, bir sanatçımızı, bir sanat düşünürümüzü ve özgürlük savaşçısı bir yoldaşımızı aramızdan aldı gitti. Ölüme inat onu eserlerinde ve kavgamızda yaşatmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Gazeteci Faruk Eskioğlu da Metin’in toplumda iz bırakan 100 önemli isim olarak “Londra’da Bizim’Kiler” kitabında yer aldığını belirterek, “Sol yanındaki cevahiri hiç bir zaman karartmadı. Ardında bıraktığı pek çok eser ve Efe’yi bize emanet etti. Onu gelecek kuşaklara taşıyacak kitabının yayınlanması büyük bir mutluluk. Gecede buluşmak üzere” dedi.

Şenergüç, 1960’da İzmir’de işçi çocuğu olarak beş kardeşin üçüncüsü olarak doğdu. İlkokuldan liseye kadar başarılı bir eğitim yaşamından sonra “Yaşamımın başlangıç noktası” dediği politikayla lisenin son yıllarında tanıştığını anlatan Şenergüç, “Politika her yönüyle yaşamımı belirledi ve yön verdi.” Türkiye’de 2 yıl TKP davasında cezaevinde yattıktan sonra gittiği Yunanistan, Belçika ve Almanya’da sürgün kalan Şenergüç; 1990’da geldiği Londra’da Chamberwell School of Art’da resim bölümünü bitirdi ve St Martins School of Art’da yüksek lisansını yaptı. Ressamlığı kadar politik makaleleri, köşe yazıları ve sanat eleştirmenliği ile de tanınan sanatçının Efe isimli bir oğlu bulunuyor.

2735440cookie-checkMetin Şenergüç için anma ve kitap tanıtımı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.