Metin Şenergüç için anma ve kitap tanıtımına davetlisiniz

Sevgili dostlar ressam Metin Şenergüç ölümünün 5’inci yılında anılacak, “Orizonun Ötesi” kitabı tanıtılacak.

Politik sığınmacı olarak yaşadığı Londra’da 16 Aralık 2018’de yaşamını yitiren Ressam Metin Şenergüç, biz dostlarınca 17 Aralık Pazar saat 19.30’da “27 Moorfield Road N17 6PY” adresindeki DAY MER-Tottenham’da anılacak. Anma günü Şenergüç’ün sağlığında kaleme alıp yayınlama şansı bulamadığı resimlerinden oluşan “Orizonun Ötesi” kitabı da tanıtılacak.

Yaşamı boyunca özgürlük ve demokrasi mücadelesi veren, sanat ve kültür adamı, ressam, güncel sanatın yorumcusu, sayısız sergilere katılan Metin Şenergüç anmasına tüm dostları ve toplum davetlidir.

Metin’in toplumda iz bırakan 100 önemli isim olarak “Londra’da Bizim’Kiler” kitabımda yer almıştı. Sol yanındaki cevahiri hiç bir zaman karartmayan Şenergüç, ardında bıraktığı pek çok eser ve Efe’yi bize emanet etti. Onu gelecek kuşaklara taşıyacak kitabının yayınlanması büyük bir mutluluk.

Şenergüç, 1960’da İzmir’de işçi çocuğu olarak beş kardeşin üçüncüsü olarak doğdu. Politika her yönüyle yaşamımı belirledi ve yön verdi. Türkiye’de 2 yıl TKP davasında cezaevinde yattıktan sonra gittiği Yunanistan, Belçika ve Almanya’da sürgün kalan Şenergüç; 1990’da geldiği Londra’da Chamberwell School of Art’da resim bölümünü bitirdi ve St Martins School of Art’da yüksek lisansını yaptı. Ressamlığı kadar politik makaleleri, köşe yazıları ve sanat eleştirmenliği ile de tanınmıştı.

Şenergüç’ün yakın arkadaşı Mehmet Taş’ın yorumu şöyle:

“Metin, yakın tarihimize damga vuran sanat akımlarını ve kültür politikalarını felsefi ve politik argümanlar eşliğinde kendine özgü yöntemlerle çağdaş sanat vizyonunu Londra’daki yaşamı boyunca geliştirme gayreti içindeydi. Sanat eğitimini İngiltere’nin en prestijli üniversitelerinde yapmakla kalmadı aralıksız çalışarak sanatçı kimliğini ileri boyutlara taşıdı.”

Ressam Sümer Erek de şunları söyledi:

“Metin, yazıp bitirdiği ama basmaya ömrünün yetmediği ‘Orizonun Ötesi’ kitabında ‘Sanat, ‘güzellik’i aramaktır. der, bazıları. Oysa güzellik, yer ve zamana göre değişir. Orizon çizgisi gibidir, yaklaştıkça kaçar güzellik’. Sanatında ve politik analizlerinde her zaman bu diyalektiğin mantığına uydu. Ölüm, bir sanatçımızı, bir sanat düşünürümüzü ve özgürlük savaşçısı bir yoldaşımızı aramızdan aldı gitti. Ölüme inat onu eserlerinde ve kavgamızda yaşatmaya devam edeceğiz.”

Gecede buluşmak üzere dostlar.

 

2740930cookie-checkMetin Şenergüç için anma ve kitap tanıtımına davetlisiniz
Önceki haberKumarhane kapitalizminin hakem döven fedaisi
Sonraki haberTHY, Airbus ile 355 adet uçak için anlaştı
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.