Milli Piyango umudunu bile çaldılar: “Demirören’i zengin edemem”

Her yıl önünde kuyruk olan Nimet Abla Milli Piyango gişesinin önü bomboş. “Bilet verelim” diye seslenen seyyar satıcıların yanından, “Demirören’i zengin edemem” diyerek geçiyor vatandaş.
Eylem NAZLIER / Evrensel İstanbul – Buz kesen havaya rağmen “Şans varsa buradan da gelir”, “Kredi kartı da geçerli”, “Buyurun bilet verelim, deneyin şansınızı” diye davet ediyor seyyar Milli Piyango bileti satanlar. Bu davete rağmen ne her yıl önünde kuyruk olan Nimet Abla gişesinin önünde kuyruk var ne de seyyar bilet satanlardan bilet alan… Geçmiş yıllarda şehir dışından bile Nimet Abla’ya gelen olur, gişenin önü miting alanına dönerdi. Yeni yıla sayılı günler kala Nimet Abla gişesinin önü bomboş. Eski günlerinden eser yok. Seyyar bilet satanlar bunun nedenini Milli Piyango’nun 2017’de Varlık Fonuna, 2020’de ise özelleştirilerek Demirören Grubuna devredilmesine bağlıyor. “Güven kalmadı” diyen seyyar satıcılar, ekonomik krizden dolayı insanların ceplerinde bilet alacak parasının bile olmadığını aktarıyor.
‘EKONOMİK KRİZ DE BİLET SATIŞLARINI ETKİLEDİ’
Kendi iş yeri olduğunu, ekonomik kriz nedeniyle işlerinin kötü gittiğini söyleyen seyyar bilet satıcısı, “20 senedir buraya geliyorum. Hiçbir zaman bu kadar kötü olmamıştı bilet satışları. İnsanların güven problemi var. Demirören’e geçmeden önce bir biletten yüzde 9.7 komisyon alırdık, şimdi yüzde 5’e düştü. Özelleştiği için kimsenin kârı da yok. Ekonomik kriz de bilet satışlarını çok etkiledi, işimiz çok zor. Pandemi öncesi kendime küçük bir iş yeri açmıştım, iş olmadığı için buraya geliyorum” dedi.
‘SABAH 7, GECE 12’YE KADAR ÇALIŞIYORUM’
“Güvensizlik” diyerek söze başlayan başka bir seyyar satıcı ise “Demirören’e tepki var. 3-4 senedir ikramiye çıkmıyor. Eskiden burası böyle mi olurdu? Şehir dışından gelirlerdi, siparişler olurdu. 200-300 çeyrek bir kişiye verirdik ama şimdi nerede… Ben 30 yıla yakın bu işi yapıyorum, emekliliğime az kaldı ama buradan değil. Başka bir yerde çalışıyorum, her yeni yıl buradayım. Devletin elindeyken daha iyiydi. Kârımız 9.7’di. Şimdi yüzde 5 düştü. Satış da olmuyor, satış olsa yine güzel. Sabah 7’de geliyorum, gece 12’ye kadar buradayım. Çok zor. Sizce geçinebilen biri sabah 7, gece 12’ye kadar durabilir mi burada? Normalde 8 saat çalışır, bırakır. 14-15 saat çalışıyoruz, geçinemiyoruz. Ev de kira” diye konuştu.

Fotoğraflar: Eylem Nazlıer\Evrensel

‘BAŞKA UMUDUMUZ YOK’
Beş torunu olduğunu söyleyen bir yurttaş, “Çıkarsa onların eğitimine harcarım” diyor. Kamuda çalıştığını söyleyen başka bir yurttaş ise “Umut işte fakirin ekmeği. Bu bileti alarak zenginleri daha çok zenginleştiriyoruz. Kaç yıldır kimseye çıkmadı. Ama başka umudumuz yok. Geçinemiyoruz. ‘Şükredin’ diyorlar ya, biz de şükrediyoruz. Yoksa nasıl geçinelim? Konuşursak başımıza gelecekleri de biliyoruz. 2 çocuğum var, onların eğitimi, yaşamlarına ilişkin kaygılıyım” diye konuştu. Emekli maaşıyla zar zor geçindiklerini dile getiren bir çift, “Eğer çıkarsa çocuklara yatırım yapacağız. O umutla geldik. Ümidimizi buraya bağladık” dedi. Demirören’e geçtikten sonra bilet almayı bıraktığını söyleyen başka bir yurttaş, “Onda bile sahtekarlık var. Eskiden güvenirdik. Kaç yıldır ikramiye çıkmıyor. Güven kalmadı. Umudumuzu bile çaldılar, hayal bile kuramıyoruz” diye konuştu.
Latif Demirci
‘DEMİRÖREN’İ ZENGİN EDEMEM’
Satışların 2-3 senedir olmadığını aktaran başka bir seyyar bilet satıcısı, “Ekonomik kriz de var. İnsanların bilete verecek parası yok cebinde. Olsa bile Demirören’e bir güvensizlik de söz konusu. Bu yüzden bilet almıyor insanlar. Çeyrek bilet 50, yarım 100, tam bilet 200 TL. Ben 8 senedir buradayım. Emekli maaşı yetmediği için buradayım. Söylenecek çok şey var ama işte korkuyoruz. Kimse Demirören’e güvenmiyor, ondan dolayı bilet satılmıyor. Gelenler Demirören’e para gidiyor diye almıyor. 3 senedir ikramiyeler de dağıtılmadı. Güven de kalmadı. Normalde kuyruk olur Nimet Abla’da ama kimse yok. Özelleşmeden önce, devredilmeden önce kuyruk Mısır Çarşısı’na kadar gidiyordu. Sabah 7’de buradaydım, akşam da 7’de eve gidiyorum. Soğuk havaya rağmen buradayız. Ne yapacağız, mecbur buradayız. Ev kira, 2 çocuk var okuyorlar. Kimse geçinemiyor. ‘Geçiniyorum’ diyen yalan söylüyor” dedi. Seyyar bilet satıcıları kendi aralarındaki konuşmalarda üşüdüklerini dile getiriyorlar. “Buyurun bilet verelim” diyen seyyar satıcılara “Demirören’i zengin edemem” diyerek tepki gösteriyor.
‘KAÇ SENEDİR ALIYORUM, AMORTİ BİLE ÇIKMADI’
Nimet Abla’dan bilet almaya gelmiş, ellili yaşlarda bir teyze, “Sıra beklemedim” diyor. Havanın ayazına rağmen üzerinde ince bir hırka. 20 senedir Nimet Abla’dan bilet aldığını söyleyerek sözlerine başlıyor: “Valla şanstır bu. Kaç senedir alıyorum, hiç çıkmadı. Amorti bile çıkmadı. Gözüm yükseklerde değil, kirada oturuyorum, eğer çıkarsa kendime ev alacağım sonra oğlumu evlendireceğim. Oğlum nişanlandı parasızlık yüzünden düğün yapamıyoruz. Onun için bu bileti aldım. Bu bileti almak için boğazımdan kıstım.”
2656260cookie-checkMilli Piyango umudunu bile çaldılar: “Demirören’i zengin edemem”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.