Moskova’daki Adamımız

Devletin işine akıl sır ermez!

Bugün cimrilik eder, yarın para yağdırır.

Ukrayna işgali nedeniyle Rusya’ya hem ambargo ve ağır yaptırımlar uygulayan hem de işgaldeki ülke ordusuna ağır silahlar gönderen Kanada’nın Moskova’daki diplomatik varlığı bir yandan inşaat, bir yandan taşınma telaşlarıyla geçiyor.

1951’de açılmış Moskova’daki Kanada Büyükelçiliği’nin Starokonyushenny Caddesi 23 numarada bulunan elçilik binası 1898 yapımı, eski ama mimari olarak göz alıcı bir bina.

Kanada elçileri burada pandemi öncesi zamanlara kadar öyle böyle kalmaya devam ettiler. Fakat binada başlayan çatlaklar, temelden çatıya kadar bir sürü sorunun üst üste ortaya çıkması, örneğin binada elektrik ve su tesisatının sık sık arızalanması gibi nedenlerle ¨Moskova’daki Adamlarımız¨ rahatsız olmaya başladılar.

Tamire para yetişmez!

Nitekim 2020 yılı Hükümet Bütçesinde ¨Moskova’daki Adamımıza¨ sadece binayı onarsın diye 12 Milyon Dolar ek harcama yapılmıştır.

Bir kere bina eski, ne yapsam iflah olmuyor.

Para harcanıyor ama sonuç alınamıyor.

Rus Ustalarının, zannederim bizim Türkiye’deki ustalardan farkı yok. Elektrikçi gelir, kapıyı duvarı kırar, su tesisatçısı gelir çatıyı yıkar, seramik fayançı çağırırsınız camı çerçeveyi indirir; yaparlar yani…

Tarihi binada bulunan ¨Moskova’daki Adamımız¨ sonunda bu işle uğraşamayacağını memlekete haber salınca, paraya para demeden kesenin ağzı açıldı ve yeni bir binayı kiralayıp taşınmaları için yılda 3 buçuk Milyon Dolar kira bedeli gönderildi.

Bu kez, daha sakince bir mahallede, Kursovoy Caddesi 4 numarada bulunan 3 katlı, geniş cepheli, iki köşeden caddeye bakan ferah bir bina kiralandı. Ne var ki, yanlış hesap Bağdat’tan, fakat bu kez Moskova’dan geri döndü: Zira bina boş olarak kiralanmıştı, ¨Moskova’daki Adamımız¨ eksik istihbarat göndermiş gibi mahçup kaldı.

Ancak devlet işleri aksamaz, aksamamalı. Bu yeni binaya yerleşmek dünyanın parasını alsa bile, bundan daha önemlisi Rus USTALARI ile bu işi tamamlamayı göze alamadılar.

Mesela şöyle bir konuşma aralarında geçebilirdi, Rus USTALAR ile Moskova’daki Adamımız arasında:

  • Niye seramikleri yamuk döşediniz?
  • Bina yamuk abi, biz n’apalım!
  • Nasıl yamuk yani! Bunu Rus mimar ve mühendisleri yapmadı mı?
  • DA! Fakat onlar da yamuk elçi abi…

Muhtemelen bu türden bir hayali konuşma aralarında geçecektir.

Köpekle dalaşmaktansa çalıyı geçerim diye bilinen kızılderili atasözüne bağlı kalan ¨Moskova’daki Adamımız¨ sonunda başkent Ottowa’daki Kanada Hükümetini ikna edip, burayı adam edene kadar başka yere geçelim diye izin aldı.

Kiralanan binaya kira ödenmeye devam ederken, tabii şimdi bu Ukrayna toz dumanı içinde bu para ödeniyor mu bakın bunu da bilmiyoruz, Kanadalı diplomatlar ve ¨Moskova’daki Adamımız¨ en yakın akrabaya müracaat edip, İngiltere Büyükelçiliği’ne yerleşmek üzere ricada bulundu.

Tabii kuzen-yeğen ilişkisi var aramızda; gazetemiz yazarlarındanFaruk Eskioğlu’nun İngiltere’siyle Mahmut Şenol’un Kanada’sı sıkı kankadırlar; bilirsiniz.

Ama öyle beleşe gidip oturmak olmaz, İngiltere’nin Moskova’daki Adamları, Kanada’nın Moskof Adamlarına ¨Hay hay, başımız üstünde yeriniz var, bir katımızı size veririz, lakin yılda 1.7 milyon Dolar ödemeniz de gerekecek¨ deyince, hemen kabul görecektir.

Kardeşler, kuzenler arasında paranın lafı mı olur!

Bugün biz öderiz, yarın onlar bizden alır…

Moskova’daki Adamımız şimdi Kraliçe’nin adamlarıyla birlikte aynı binadadır.

Tabii muhafazakâr kanat tarafından Kanada’nın sosyalist partisi NDP destekli azınlık hükümeti olan Trudeau’nun Liberal Partisi bu nedenle hedef oluyor.

Böyle avuç avuç para harcanır mı, diyorlar.

Şimdi savaş zamanı, masrafa bakılmaz!

Öte yandan, hazır elçiliklerden söz edince, ABD’nin Moskova’daki Adamları’nın bulunduğu eski bir binada çalışan Amerikan Elçiliğinde 1994’de tamamlanmış tamiratı RUS USTALARINA yaptırmalarının hatasını geç fark ettiklerinden de bahsetmeliyiz.

Rus Ustalar binanın orasına burasına dinleme cihazlarını seramik yapıştırır, boya yapar, boru döşerken gayet iyi becermişlerdir. Binayı baştan sona tıraşlayıp bunlardan kurtulmak Amerika’nın Moskova’daki Adamlarına büyük dert olmuştu.

Yazıya bulaşan ¨Moskova’daki Adamlarımız¨ deyişi de, İngiliz casusluk romancısı Graham Greene’nin meşhur eseri ¨Havana’daki Adamımız¨ (Our Man in Havana) eserinden buraya sızmıştır; meraklısına duyurulur. Bu sızıntıda diplomatik istihbaratın değil, edebiyatın katkısı olmuştur.

 

 

2600090cookie-checkMoskova’daki Adamımız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.