Mısır olayları bölgeyi etkiler

Korutürk, Mısır’da Müslüman Kardeşler’in iktidara gelmesi olasılığının yüksek olduğunu, ülkedeki olayların sadece Hamas’ı değil, bütün bölgeyi etkileyeceğini söyledi. Korutürk, “Mısır’da İslamcı yapılar iktidara gelirse bölgedeki İslamcı yapılar güçlenir, Ortadoğu’daki dengelerin sallanacağı da açık” dedi. AKP’yi de eleştiren Korutürk, “AKP uluslararası alanda oyun kurmaya çalışırken, oyuncak oluyor” değerlendirmesini yaptı.

CHP Kurultayı’nda Parti Meclisi’ne giren ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Genel Başkan Yardımcısı sıfatıyla dış politika dümenini emanet ettiği Türkiye’nin eski Paris ve Tahran Büyükelçisi Korutürk, sorularımızı yanıtladı. Korutürk’ün değerlendirmeleri şöyle:

Eksen kayması: Eksen kayması değil, eksen değişikliği var bence. Türkiye’nin genel ekseninde bir değişiklik var. O genel eksende olan değişiklik dış politikaya da yansıyor. Başbakan Kuveyt’e gittiği zaman, “Biz bize yeteriz” diyor. “Biz” diye bahsettiği, rejiminin de anlayışının da yaşam tarzının da bizimle aynı olmadığı birtakım ülkeler grubu.

AB’yi manivela olarak kullandı: Hükümet iktidara geldiği zaman büyük bir olasılıkla, bu kadar güçlü olarak geleceğini düşünmüyordu belki. AB konusunda büyük bir hazırlık bulundu, ortada olan hazırlık. Onun üzerine gidildi. Onun yerine başka bir politika olmadığı için. AB’yi başta manivela olarak kullandı.

Lübnan sorunu: Şimdi Hizbullah, bu krizi çıkartırken, Hariri suikastından hareket ederek çıkarttı. Çünkü Hariri suikastı konusunda yapılan uluslararası soruşturma Hizbullah’ı işaret etmek yönündeydi zaten. Hariri bu soruşturmanın bırakılmasına taraftar olmayınca, Hizbullah hükümetten çekildi. Hizbullah’ın İran bağlantısını göz ardı etmemek lazım. Onu da biraz şöyle düşünmek lazım; İran kendi rejimini kendi sınırları içinde olduğu gibi, kendi sınırlarının ötesinde de korumaya gayret gösteren bir ülke.

İran: İran aynı zamanda istikrara çok önem veren bir ülke değil, bizden farklı olarak. Biz kendi bölgemizde her zaman istikrar oluşturmaya çalışmış bir ülkeyiz. Çünkü biz ancak istikrar içerisinde etkili olabiliyoruz. İran istikrarsızlık içerisinde de aynı etkide çalışabiliyor. Veyahut da tekrar istikrara dönmek üzere pazarlığa oturmak üzere istikrarı bozabiliyor.

Türkiye kendini büyük görüyor: Türkiye yeni dönemde kendisini olduğundan daha büyük görüyor. Böyle gördüğü zaman da çok daha güç işleri çözerim diye o işlerin içerisine giriyor. Hiçbirisini çözemeden geri dönüyor. Türkiye henüz küresel bir güç değil, bölgesel bir güç. Bölgesel güç olma yetimizi de korumamız lazım. Bunu, zayıflatmamamız lazım.

Biz yanmayalım: Dışişleri Bakanı’nın bir yerde kullandığını okuduğum deyimle, “itfaiyecilik yapma” çabası var. Ama onlardan sonuç alamıyoruz. Yangını söndüreyim derken, kendimiz yanmamamız lazım. Her yangına koşarsanız bir taraftan tutuşuverirsiniz. Ona da mahal vermemek lazım. Şimdiye kadar olmadı ama bakarsınız oluverir yani bu işlerin içerisine çok girersek.

Olaylar bütün bölgeyi etkiler: Mısır’da hükümet şimdi direniyor. Bizim ümit ettiğimiz orada kanlı bir çatışmaya yol açmasın iş, eğer orada bir değişim olacaksa, o değişimin demokratik, sosyal adalete dayalı refahın adil paylaşımını da öngören biçimde Mısır halkının yararına bir değişim olması. Söylediğim örgütlenme sonucu Müslüman Kardeşler’in orada iktidara gelmesi olasılığı da yüksektir zaten. Mısır’daki olaylar sadece Hamas’ı değil, bütün bölgeyi etkilecektir. Hamas Müslüman Kardeşler’e çok bağlantılı olduğu için… Mısır’da İslamcı yapılar iktidara gelirse bölgedeki İslamcı yapıların güçleneceğini söylemek mümkün tabii. Ortadoğu’daki dengelerin sallanacağı da açık.

BAHADIR SELİM DİLEK/Cumhuriyet

1278520cookie-checkMısır olayları bölgeyi etkiler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.