Önce güvenlik!

Önce Güvenlik’ yazılı tabelaları iş yerlerinde asılıdır. Her kapıdan giren o yazıyı okur. ÖNCE GÜVENLİK!

‘Önce güvenlik’ yazısı asılı olan yerlerde genelde ‘önce para’ olmuştur, çünkü ölümler bunu göstermektedir. Nerede bu yazı asılıysa oranın kaderinde ölüm olmuştur.

Ucuz işçi, ucuz gider demektir, o yüzden işsizliğin bu kadar yüksek olduğu ülkede, en kısa zamanda gidenin yerine hep yeni bir kader kurbanı bulunmuştur.

Önce güvenlik yazısı aslılı olan işyerlerinde genelde taşeron firmaların işçileri çalışır.

Taşeron firması normal ücretin altında verimlik göstermek zorundadır ki, işçisine maaş verebilsin, çünkü taşeron firmada yanında çalışan işçisinin sağlığından ve ücretinden sorumludur. Fakat bu sorumluluğun ne kadarı kağıt üzerine yansıyor belli değildir. Kaza olduğunda işçinin işe başlama tarihi kontrol edilse acaba nasıl bir sonuç ile karşılaşırız?

Önce güvenlik yazan işyerlerinde genelde uzun vadeli işler olmaktadır. Eğer uzun vadeli işlerde taşeron firmalara iş yaptırılıyorsa ve oradan emek, yani işçi kiralanarak yapılıyorsa, o firmanın kar elde edebilmesi için; işçi ücretini ve işin maliyetini düşük tutmak için, olması gerekenden daha düşük kalitede mal kullanmak zorundadır. Bunun en kaba örneği, Bursa’da yanan bir hastanede çıktı. Yangına karşı dayanıklı kablo yerine, ucuz kablonun kullanılması sonucu, bir kıvılcım ile başlayan yangın hızla yayıldı bir çok canın tehlikeye düşmesine sebep oldu. Verimlik hesapları içinde, dikkat ederseniz, emeği için kiralanan insan pek hesaplanmaz. Önemli olan en kısa sürede, en iyi sonucu almaktır. Önemli olan görüntüsel olarak işin yerine gelmesidir, kalite pek düşünülmez!

Önce güvenlik yazan yerlerde genelde ‘kadere bağlı’ olarak ölümler olur.

Tuzla ölüm makinesine döndü. Ölüm makinesi nasıl durdurulacağını her çalışanın/ işverenin bilmesine rağmen, neden ölümler devam etmektedir? Önce güvenlik sözü yerine önce para ve zaman paradır sözü mü aldı?

Madenlerin girişinde önce güvenlik yazısı çok büyük harflerle yazılı olur. Her madene giren bilir ki, önce güvenlik! Güvenlik için gerekli olan havalandırma boruların yerine daha ucuzu boruların döşenmesi Bursa yakınında olan maden kazasında ortaya çıktı. Kabloları denetlemek ile yükümlü olanlar ve madene çalışma izni veren kamu denetçileri bugün ne yapıyorlar? Önce güvenlik yazısını yazmak kolay, onu denetlemek ve denetlenin ne kadar doğru denetlendiğini kontrol ile yükümlü kamu adına kim sorumludur?

Karayollarında araçların denetimini Almanya’daki bir derneğin (TÜV) inisiyatifine bırakılmıştır. Peki TÜV’ün gerçekten bu işte gerektiği gibi denetim mekanizması kurduğu ve gerçekten işini tam layıkı ile yapıp yapmadığı konusunda denetleyecek bağımsız bir denetleme mekanizması var mıdır? Çünkü Alman firmaların uluslar arası rüşvet skandalları ile ünlüdür ve haklarında açılmış bir çok dava olmasına rağmen, ülkemizde onlar hakkında açılmış tek dava yoktur.

Tuzla’da kaç işçi öldü? Madenlerde? Karayollarında? Düğünlerde, asker uğurlamasında, maçlardan sonra, şampiyonluk kutlamalarında kaç kişi canını nereden geldiği belli olmayan kurşun ile kaybetti? Gerçekten silah alma ve taşıma yaşı kaça indi? Kimler silah alabiliyor ve kullanabiliyor? Babasının silahı ile oynarken kaç çocuk öldü?

Önce güvenlik!

Önce para!

Paranın olduğu yerde zaman önemli, en kısa zaman içinde çok verimlilik!

Kaç kişi havai fişek patlaması sonucu ölmüştü? Gerçekten nerede olmuştu?

Önce güvenlik!

1586320cookie-checkÖnce güvenlik!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.