İngiliz askerleri Afganistan’a niye gitti?

İngiliz askerlerinin Afganistan’daki varlığını mercek altına alan The Independent, “Afganistan’ın en tehlikeli bölgelerinden biri olan güneydeki Helmand eyaletine altı bin kişilik bir barış gücü sevk etmeye hazırlanıyor. İngiliz askerlerinin görevi, açıklandığı gibi savunma ve barışı korumak yerine Taliban ile mücadeleyi de içerecek…” yorumunda bulundu.


“SÖYLENEN BAŞKA, YAPILAN BAMBAŞKA”


The Independent özetle şu yorumu yaptı:


“Bölgeye sevk edilecek İngiliz askerlerinin, savaşmayacağı, görevlerinin direnişi bastırmak olmadığı, birçok İngiliz bakan tarafından defalarca dile getirildi. Savunma Bakanı John Reid daha bir hafta önce, askerlerin Afganistan’a bu amaçla gitmediklerini, görevlerinin, ülkenin yeniden inşasına yardım etmek olduğunu söyledi. Ancak askerlerin şimdiden, Taleban’a yönelik üç saldırı düzenlediği bildiriliyor. Üst düzey İngiliz komutanlar da, kendilerine bu yetkinin tanındığını, Taleban’a karşı önleyici saldırılarda bulunabileceklerini dile getiriyor.”


“HÜKÜMET DÜRÜST OLMALI”


Konuyu başyazısında da değerlendiren The Independent, Tony Blair hükümetini dürüst açıklama yapmaya çağırarak şu soruları sorduı:


“Eğer hükümet, kamuoyunu Afganistan konusunda arkasına almak istiyorsa – ki Irak’taki durum nedeniyle buna ihtiyacı olduğu söylenebilir – İngiliz askerlerinin ne amaçla orada olduğu konusunda dürüst olmalı. Öncelikli amaçları ne? Barışı korumak mı, yoksa, ABD askerlerinin ülkenin güneydoğusundaki dağlarda yürüttüğü türden operasyonlar mı?”

790420cookie-checkİngiliz askerleri Afganistan’a niye gitti?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.