İngiliz gösterici hala gözaltında

İngiltere Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Pasquale Lamanno “Türk yetkililerle temas halindeyiz. Kendisinin neyle suçlandığını ve niçin gözaltında tutulduğunu sorduk” dedi.


İngiltere Konsolosluğunun elindeki bilgiye göre Yeditepe Üniversitesinde öğretim görevlisi ve sanatçı Michail Dickinson geçen Cuma günü çıkarıldığı mahkemede suçsuz bulunup serbest bırakılmış. Ancak yeniden gözaltına alınmış.


Konsolosluk yetkilileri kendisini hem Cezaevinde hem de daha sonra götürüldüğü Zeytinburnu karakolunda ziyaret etmişler.


20 yıldır Türkiye’de yaşayan İngiliz vatandaşının durumu,dün yazar Elif Şafak’ın davasını izlemeye giden Avrupa Parlamentosu nun İnsan Hakları Komisyonu’nun başkan yardımcısı İngiliz milletvekili Richard Howitt tarafından da dile getirildi.


Dört günlük bir insan hakları izleme misyonu için Türkiye’de bulunan Richard Howitt, Dickinson’un geçen Cuma günü mahkeme tarafından serbest bırakıldıktan sonra o zamana kadar tutulduğu Ümraniye cezaevinden bırakılmak yerine, yeni bir suçlama getirilmeksizin “gizlice bir polis karakoluna nakledildiğini” söyledi.


Howitt, Dickinson’un gözaltında tutuluşunun Türk yasalarına göre de uluslararası hukuka göre de yasadışı olduğunu kaydetti ve serbest bırakılmasını istedi.


Avrupa Parlamentosu temsilcisi “Polis ‘misafirimiz’ diyor ama Dickinson şu anda tek katlı bir polis karakolunda 400 diğer yabancı ile birlikte tutuluyor ve gözünün önünde başkalarına dayak atıldığını, gözaltındakilerin günlerce yıkanamadıklarını duyuyoruz” diye konuştu.


Bir ifade özgürlüğü davası sırasında mahkeme salonunda poster açması nedeniyle gözaltına alınan Michael Dickinson 12 Eylül’den bu yana gözaltında.


İNSAN HAKLARI ELEŞTİRİLERİ


Richard Howitt’in başkan yardımcısı olduğu Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu’nun Türkiye’deki 4 günlük incelemeleri de sona erdi.


Heyet, gezi sonunda Türkiye’deki insan hakları ihlalleri ve işkence iddialarında kaygı verici bir artış gözlediğini bildirdi.


Altı Avrupa milletvekilinden oluşan heyet İstanbul’da yetkililerle ve insan hakları gruplarıyla biraraya geldi.


Heyet güneydoğuya da giderek orada da incelemelerde bulundu.


Komisyon Başkan Yardımcısı Richard Howitt, “Türk toplumunda insan hakları kültürü yavaş yavaş kabul görmeye başlıyor. Ama buna karşılık siyasi şiddet özellikle de Kürtlerin yaşadığı bölgelerde çok yoğun. Ayrıca işkencenin yıllarca azaldıktan sonra yeniden yaygınlaştığına dair üzücü bulgular var. Türkiye için gerçekten çok kaygı verici bir dönem bu” diye konuştu.


Avrupa Parlamentosu da önümüzdeki günlerde kendi Türkiye raporunu oylamaya hazırlanıyor. (BBC)


FOTOĞRAF: Başbakan Erdoğan. batı basınında hoşgörüsüzlüğü ile tanınıyor…


 

1033730cookie-checkİngiliz gösterici hala gözaltında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.