İngiliz istihbaratı otelleri de dinlemiş

Alman „Der Spiegel“ dergisinde çıkan habere göre İngiliz istihbarat birimi GCHQ bütün dünyada diplomatlar ve hükümet delegasyonları tarafından tercih edilen 350´den fazla otelin rezervayon sistemlerini gizlice takip etti.

Son derece gizli olarak tasnif edilen „royal concierge“ (kral butleri) adlı program yardımıyla GCHQ´daki analistler günlük bazda yapılan rezervasyonlar ve dolayısıyla diplomat ve heyetlerin yolculuk hareketleri hakkında bilgi almakta. Bu bilgiler, „Der Spiegel“ dergisinin ulaşabildiği ve ünlü kaçak Edward Snowden tarafından açığa çıkartılan evraklardan kaynaklanıyor.

Bu bilgilere göre „royal concierge“ adlı program, yapılan rezervasyonları otomatik bir şekilde bilinen email adresleri ile karşılaştırıp, „gov.xx“ gibi hükümetlere ait olan sonekleri bulur.

Bu şekilde önceden alınan otel rezervasyon bilgilerinin sayesinde istihbarat birimleri diplomat ve/veya heyet otele yerleşmeden „teknik hazırlık“ yapmaya başlayabilir. Bu „teknik hazırlıkları“nın içinde, odalardaki telefonları dinlemek ve kullanan bilgisayarlardan bilgi almak dahildir.

Bu şekilde „royal concierge“ adlı program sayesinde elde edilen bilgiler, daha sonra yapılacak „humint“ operasyonları için temel olabilecek. „Humint“ kısaltması, „Human Intelligence“, yani „canlı casus“ anlamına gelmekte olup, bildiğimiz casuslara görev verilmesi demek.

GCHQ´dan bu konuda yorum isteyen „Der Spiegel“ dergisine „ne yalanlama ne de doğrulama“ gelmedi.

849720cookie-checkİngiliz istihbaratı otelleri de dinlemiş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.