İngiliz turistlere Türkiye’de terör uyarısı

Türkiye ile ilgili en son 5 Nisan 2006 tarihinde güncellenen sitede son üç yıl içerisinde yaşanan bombalı saldırılar gün gün belirtilerek İngiliz vatandaşlarının Türkiye tatilleri sırasında son derece dikkatli olması önerildi.


Tatile çıkacak olan İngiliz vatandaşlarına gidecekleri ülkelerle ilgili güvenlik bilgileri, suç işleme oranları, ulaşım ve sokaktaki güvenlik, hukuk sistemi, doğal felaketler, örf ve adetler ve yaşam tarzları ile ilgili bilgi veren Yabancılar ve Milletler Topluluğu Ofisi Dışişleri Bakanlığı bünyesinde çalışıyor.


Ofis, yurtdışına çıkacak vatandaşlarına gidecekleri ülkelerle ilgili tavsiyelerde bulunuyor. 2005 yılında Türkiye’yi en çok ziyaret eden turist sıralamasında bir milyon 758 bin 72 turistle İngilizler üçüncü sırada yer alırken, Yabancılar ve Milletler Topluluğu Ofisi, bu sene Türkiye’ye gelecek vatandaşlarına terör uyarısı yaptı. Büronun resmi internet sitesi ‘www.fco.gov.uk’de en son güncellenen bilgilerle Türkiye’nin büyük bir terör tehlikesiyle karşı karşıya olduğu iddia edildi. Özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde yaşanan olayların irdelendiği sitede, son bir yıl içinde Türkiye’de gerçekleşen bombalı saldırılar gün gün, olay olay aktarıldı. Sitede ayrıca İzmir, Antalya, Marmaris ve Bodrum gibi turistik merkezlerde yabancı turistlere çok sayıda tecavüz edildiğine dair iddialara da yer veriliyor. Yabancılar ve Milletler Ofisi, Türkiye’ye gelecek olan İngilizlerin mutlaka sağlık ve yolculuk sigortası yaptırmasını da öneriyor.


Sitede, Türkiye’ye tatile gelecek İngiliz vatandaşlarına yapılan uyarılardan bazıları şöyle:


    * Türkiye şu an için çok büyük bir terör tehlikesiyle karşı karşıya. Şuna inanıyoruz ki Türkiye’de çok büyük bir terörist grup etkin olarak faaliyette (özellikle çok kızgın bir grup). Ayrıca turizm bölgelerinde çeşitli saldırı planları var. 16 Haziran 2005’te, Batıdaki kıyı kentlerinden biri olan Kuşadası’nda minibüste bir bomba patladı ve bu patlama sebebiyle tam beş İngiliz vatandaşı öldü ve bunun yanında beş İngiliz vatandaşı da yaralandı. 11 Haziran 2005’te Çeşme’de sahil kesiminde yer alan bir otelde, ki orası da Türkiye’nin batı kıyılarında yer alan bir alan; İngiliz uyruklu 20 kişi yaralandı.
      * 20 Kasım 2003’te, İngiliz Başkonsolosluğu’na ve HSBC Bankası’na da bir saldırıda bulunuldu. Bu olay sonucu 33 kişi hayatını kaybetti ve yüzlerce insan yaralandı. İşte bu tarihten beri sürekli ufak çaplı saldırılar devam etmekte. Tüm bu olanlarda ana amaç, ekte belirttiğimiz ve içerisinde İngiltere’nin de yer aldığı batı bloku ülkelerine Türkiye’ye doğru dikkati çekmekti.
      * 28 Mart 2006’dan beri, taş, sopa ve molotof kokteylleriyle terörizm yanlısı insanlar, Türkiye’nin doğusunda yer alan yerleşim bölgelerinde şehirlere, insanlara zarar verici saldırı ve gösterilerde bulunuyorlar. (Ki bu saldırıda 12 kişi hayatını kaybetti). Bu gösterilerin yapıldığı birbirleriyle komşu olan yerlerin başlıcaları Diyarbakır, Batman, Mardin ve Şanlıurfa ve diğer Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan şehir merkezleri.
      * 2 Nisan 2006’da İstanbul’da bir otobüse yapılan silahlı ve maskeli saldırıda üç kişi öldü, iki kişi yaralandı. Bu tür sakıncalı merkezlere gitmemeniz için sizi uyarıyoruz.
      * Tüm bunların yanında, Türkiye’nin Doğu kentlerinde kuş gribi tehlikesi Ocak 2006’da patlak verdi. Kuş gribinden korunma yöntemleri olarak: Canlı hayvanların satıldığı ve kesildiği pazar yerlerinden, besilerden (hayvan çiftliği) bu tür hayvanları almayınız ve onlarla temasa geçmeyiniz, onları yanınızda taşımayınız. (Buna göçmen kuşlar da dahil). Yumurtaların ve özellikle tavuk ve kuşların iyi pişmiş olmasına özen gösteriniz.
      * Size son olarak tavsiye ettiğimiz şey: Tatil amaçlı ve ne için olursa olsun Türkiye’ye gitmeden önce kendinize Genel Sağlık ve Yolculuk Sigortası yaptırmanızdır.    


HABER: Kaan KAYA / MARMARİS (Muğla/DHA)
FOTOĞRAF: Sebati KARAKURT

789870cookie-checkİngiliz turistlere Türkiye’de terör uyarısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.