İngilizler silah satmak için rüşvet ödedi

İngiltere savunma sanayi devi BAE’nin geçen Aralık’ta Suudi Arabistan Kraliyet mensuplarını alımlara ikna etmek için rüşvet verdiği ve bunun için de bir fon kurulduğu iddialarıyla ilgili soruşturma, ülke çıkarı ve güvenliği için durdurulmuştu.


BU KEZ AFRİKA


İngiltere’de yayımlanan The Guardian gazetesi, İngiliz silah üreticisi BAE Systems firmasının, Afrika’nın en fakir ülkelerinden biri olan Tanzanya’ya radar satabilmek için aracılara 12 milyon sterlin rüşvet ödediğini öne sürdü.


Askeri radar sistemi alımının Tanzanya’da da tartışmalara yol açtığı belirtilen haberde, 12 milyonluk rüşvet ve komisyonun, BAE tarafından İsviçre’deki bir hesaba aktarıldığı ve İngiliz “ağır dolandırıcılık masasının” bu transferi mercek altına aldığını yazdı.


Radar alımı ihalesinin karşılanabilmesi için Tanzanya hükümetinin dışarıdan borçlandığı da kaydedilen haberde, ödenen rüşvet ve komisyonun ihale bedelinin yüzde 30’una tekabül ettiğine işaret edildi.


BLAİR’İN DESTEĞİYLE


Bu arada, aldığı pahalı borç yüzünden Tanzanya’ya “astarı yüzünen pahalıya gelen” bu ihalenin İngiltere Başbakanı Tony Blair tarafından desteklendiği, ancak 2002’de bağlanan bu ihaleye itiraz edenlerin başında dönemin Uluslararası İlişkiler Bakanı Clare Short ve Maliye Bakanı Gordon Brown’un bulunduğu öne sürüldü.


Clare Short, ülkesinin ve hükümetinin Irak politikasını sert dille eleştirerek kabinedeki görevinden ayrılmıştı. Maliye Bakanı Gordon Brown ise Blair ile uzun süren çekişmelerin ardından gelecek aylarda parti liderliğini ve Başbakanlığı devralmaya hazırlanıyor.


İLGİLİ YAZI: Rüşvet soruşturması durduruldu
İLGİLİ KÖŞE YAZISI: Faruk Eskioğlu / İngiltere hukukta çuvalladı…

798320cookie-checkİngilizler silah satmak için rüşvet ödedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.