İngiltere basınında G20 yorumu…

Gazetelerin yorumu şöyle:

The Independent “Obama yeni dünya düzenini selamlıyor” başlığı altında, ABD Başkanı Barack Obama’nın zirveye katılan ülkelerin bayrakları önünde bir fotoğrafına yer verdi. Gazete, ABD Başkanı’nın G20 zirvesinde, bunalıma son verecek tarihi bir anlaşmanın ortaya çıkmasını sağladığını belirterek anlaşma ardından piyasaların yükselişe geçtiğini aktardı.

“BİR BANDAJ”

Gazetenin ekonomi yazarlarından Hamish McRae anlaşmaya rağmen ekonomik gerilemenin süreceğini ancak zirve sonucunun piyasalara güven vermesi gerektiğini belirtti. Yazara göre bu zirve, zaman içinde kendi kendine iyileşecek bir yaranın üzerine sarılan bir bandaj niteliğinde…

DÜNYA DEĞİŞTİ

Gazetenin diğer bir yazarı Mary Dejevsky de zirveden, yeni ittifakların kurulup, eski ideolojilerin öldüğünü ve dünyanın değişmekte olduğu sonucunun çıktığını belirtti.

The Guardian “Brown’un yeni dünya düzeni” başlığıyla Zirve&den ekonomik canlanma için 1 trilyon doları aşkın bir teşvik programı, bankacılık sektörüne yönelik yeni kuralların hayata geçirilme ve vergi cennetlerinin üzerine gidilme sözünün çıktığını aktardı.

BROWN BAŞARILIYDI

The Guardian yazarlarından Jonathan Freedland İngiltere başbakanının, çok başarılı bulunduğu eski görevi olan, maliye bakanlığına gönderme ile “Başbakan 36 saatliğine en iyi rolünü oynadı: dünyanın maliye bakanlığını yaptı” diyor.

İŞSİZLİĞE FAYDASI OLMAYACAK

Daily Telegraph da “Karşı saldırı burada başlıyor” başlığını attı. Gazetenin ekonomi editörü Edmund Conway, “bu gösterişli plan işsizlerin sayısını azaltmayacak” diyerek şöyle devam etti:

“Zirvede alınan kararların işsizlik üzerinde yakın dönemde önemli bir etkisi olmayacak, bunun nedeni ise finans kurumlarına yönelik sıkı denetimin bu kurumları daha temkinli hale getirecek olması. Bu yüzden bankaların daha az kredi verecek, bu da ekonominin canlanmasını yavaştacak.”

Financial Times birinci sayfasında İtalya lideri Berlusconi, Rusya lideri Medvedev ve ABD lideri Obama’nın eller omuzlarda neşe içinde kameralara verdiği hiç de resmi olmayan poza yer veriyor. Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan da hemen Obama’nın yanında üç lideri gülümseyerek izliyor.

YOKSULLARA YARDIM’DA IMF DEVREDE

Gazete üzerinde anlaşmaya varılan teşvik paketinin büyük kısmının gelişmiş ekonomilere gideceğini ancak görece fakir ülkelerin de bilindik IMF koşulları olmadan bazı kaynakları kullanabileceğini kaydediyor. Dünya liderlerinin bankacılık sektöründe gizliliğin üzerine gideceğini belirten gazete, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin bu konuda sağlanan anlaşmadan kendine önemli bir pay çıkardığını belirtiyor.

SARKOZY-İSVİÇRE İLİŞKİSİ

The Times finans piyasasına yönelik kuralların sıkılaştırılmasında önemli rolü olduğunu ileri süren Fransa liderinin, geçmişte zenginlerin paralarının vergi cenneti İsviçre’de saklanmasına yardımcı olduğu iddialarına yer verdi. Gazeteye göre, Sarkozy’nin avukatlık yaptığı dönemde, zengin müşterilerinin İsviçre’de kendilerine vergi avantajı sağlayacak hesaplar açmasında rol oynadığını ileri sürdü. Gazete, bir süredir “ahlaklı bir kapitalizm” çağrısı yapan Sarkozy için bu iddiaların biraz can sıkıcı olacağını belirtti…

1197810cookie-checkİngiltere basınında G20 yorumu…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.