İngiltere basınında Oram Davası

İngiliz gazeteleri alınan kararla, binlerce İngiliz’in KKTC’deki evlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını duyurdu.

AB’nin yargı organı işlevi gören Avrupa Toplulukları Adalet Divanı, Kıbrıslı Rum Meletis Apostolides’in şimdi KKTC’de bulunan arsası üzerine ev yapan İngiliz çift hakkında Güney Kıbrıs’taki Rum mahkemesinin aldığı kararı, AB ülkelerinin uygulayabileceğine hükmetmişti.

Daily Mail Gazetesi, “AB İngilizler’e Kıbrıs’taki evlerinden vazgeçmeleri gerektiğini bildirdi” başlığıyla verdiği konuyla ilgili haberinde, “Eğer İngiliz Yüksek mahkemesi de kararı beklendiği gibi benimserse, bu durumda Apostolides, Oramslar’ın İngiltere’deki emlakı konusunda işlem yaptırabilecek” denildi.

Gazete aynı durumda 5 bine yakın İngiltere vatandaşının bulunduğunu, bu kişilerin bir zamanlar göçe zorlanan Rumların toprakları üzerinde oturduklarını da yazdı ve bu kişilerin de emsal teşkil etmesi nedeniyle benzeri davalara hedef olabileceklerini bildirdi.

The Daily Telegraph gazetesi de binlerce İngilizin KKTC’deki evlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını yazdı. Avrupa Birliği’nin yargı organı Adalet Divanı’nın aldığı kararın sonucunda Rumlara ait olduğu kanıtlanan topraklar üzerinde emlakı bulunan İngilizlerin, ya bu toprağı geri vermek, ya da toprak sahibi olan Rum’a tazminat ödemek zorunda kalacağı belirtilen haberde, bu durumdaki İngiliz vatandaşı sayısının 4 bin civarında olduğu belirtildi.

Haberde davanın şimdi yeniden İngiltere’de Yüksek Mahkeme tarafından ele alınacağı da hatırlatılırken, Yüksek Mahkeme’nin kararı tanıyıp uygulanmasını sağlamak zorunda olduğuna dair görüşlere de yer verildi.

KARAR MÜZEKERE SÜRECİNİ DE ETKİLER

Guardian’da ise Kıbrıslı Rum Meletis Apostolides’in kazandığı davanın, aynı durumdaki diğer pek çok Rum için emsal teşkil edeceği ve benzeri çok sayıda davanın açılabileceğine işaret edilen haberde, bu kararın ayrıca Kıbrıs’ta sürdürülen barış görüşmeleri üzerinde de güçlü bir etki yaratabileceği savunuldu.

Bu arada İngiltere’de faaliyet gösteren Ambargolular adlı KKTC’ye yönelik izolasyonun kaldırılması için kampanya yapan sivil toplum kuruluşu tarafından yapılan açıklamada ise, Avrupa Mahkemesi önyargılı olmakla ve politik karar almakla suçlandı. Açıklamada, kararın Ada’da birleşmeyi hedefleyen müzakere sürecini daha karmaşık hale getireceği uyarısı da yapıldı.

KKTC’de evleri bulunan İngilizler’in kurdukları Northern Cyprus Homebuyers adlı derneğin başkanı olan Marian Stokes da kararı eleştirirken, Mahkeme’nin bu yönde karar almasını beklemediklerini, iyi niyetle yaptıkları yatırımları kaybetme tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

KKTC’deki evlerin İngiltere’de serbestçe pazarlanıp satıldığını, bu nedenle alıcıların da her şeyin yasal olduğu inancına kapıldıklarını belirten Stokes, “Gelinen nokta çok üzücü, pek çok kişi büyük kayıplarlakarşı karşıya kalmıştır” dedi.

1201330cookie-checkİngiltere basınında Oram Davası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.