İngiltere, hâlâ Kıbrıs’ı tartışıyormuş

Londra’da Kıbrıslı Türk ve Rum sivil toplum kuruluş (STK) temsilcilerinin katılımıyla yapılan Londra toplantılarına Simon Hughes ve Avrupa Bakanı David Lidington da konuşmacı olarak katıldı.

Hughes, STK’lerin “daha katılımcı bir barış süreci”ni önerisini desteklediğini belirterek “Bu önerinin Kıbrıs barış sürecine taze bir nefes getireceğine inanıyorum. Bugünlerde Birleşik Krallık bir sonraki adımda ne yapacağını tartışıyor” dedi.

“Bu öneri tam kilitlenme noktasında olduğumuz şu dönemde bir ivme oluşturmak için güzel bir imkân sunuyor” diyen Hughes, önümüzdeki aylarda taraflar ile yapacağı toplantılarda bu girişimi destekleme sözü verdi.

“İRLANDA SORUNUNDA STK’LARIN İŞLEVİ”

APPGCI tarafından düzenlenen ve milletvekilleri, akademisyenler, ve Avam Kamarası’nı kapsayan kalabalık bir topluluk önünde konuşan STK temsilcileri, barış sürecinin Kıbrıslılar tarafından başlatılan ve yönetilen (Cypriot-owned, Cypriot-led) bir süreç olarak yeniden tanımlanması ihtiyacını dile getirdiler.
Toplantıda ayrıca karşılıklı suçlama kültürü de sorgulandı. Kıbrıs 2015’ten Alexandros Lordos “Sormamız gereken soru şudur: ‘Biz kendi üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek için ne yapıyoruz?’ Gündelik hayatlarınızı düşünün, kendi sorumluluklarınız yerine karşınızdakinin yapacaklarına odaklanarak herhangi bir sorunu çözebilir misiniz?” diye konuştu.

Toplantıda, girişime destek veren ve Kuzey İrlanda müzakere ekibinin önde gelen isimlerinden Jeffrey Donaldson, Kuzey İrlanda barış süreci deneyimine ilişkin şu yorumu yaptı:

“Başlangıçta STK katılımını gereksiz ve işleri karıştırıcı bir unsur olarak gördüğümü itiraf edeyim. Ancak süreç ilerledikçe, bir siyasetçi olarak, bölünmüş toplumlarda kafa yapılarımızı değiştirmek için sivil toplumun ne kadar önemli bir unsur olduğunu anladım.”

Grup ayrıca çatışma çözümü ve barış konusunda çalışmalar yürüten bir organizasyon olan ENGI ve LSE ile ortaklaşa düzenlenen halka açık bir tartışmaya da katıldı.
ender Advisory Team üyesi Celal Rana, grup adına Londra’da yaşayan Kıbrıslılara çağrıda bulunarak “Londra’da yaşayan Kıbrıslıların her türlü önerilerini ve faaliyetlerimize daha fazla katılımlarını memnuniyetle karşılarız. APPGCI ve ENGI’nin desteğiyle, bu girişime katkı sağlayabilecek önemli bağlantılar kuruyoruz” dedi.

ENGI’nin kurucularından Yeşim Harris de, “Toplantıların ardından cok olumlu tepkiler aldık. Bu ivmeyi korumak ve bir sonraki adımda bu inisiyatifi daha ileri götürmek amacındayız” diye konuştu.

843100cookie-checkİngiltere, hâlâ Kıbrıs’ı tartışıyormuş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.