İngiltere ‘nükleer’ kapasiteyi sürdürecek

 İngiltere hükümeti, ülkenin nükleer savunma sistemiyle ilgili modernizasyon planlarını açıkladı.


Başbakan, İngiltere’nin şu anda kullanmakta olduğu Vanguard tipi denizaltıların yerine yenilerini inşa edeceğini, fakat nükleer başlıklı füze taşıyan denizaltılarının sayısını dörtten üçe indirmeyi umduğunu açıkladı.


Blair İngiltere’nin stratejik nükleer savaş başlıklarının sayısını yüzde 20 azaltmayı planladığını, böylece Trident füzelerinin sayısının 200’den 160’a ineceğini de söyledi.


İngiltere başbakanı ömrünü bu yüzyılın ortalarında tamamlayacak olan Trident D5 tipi nükleer füzelerin yenilenmesi için ABD ile ortaklaşa çalışılacağını da kaydetti.


Hükümetin parlamentoya sunduğu çalışma, seçenekleri sıralıyor, hükümetin bunlardan hangisini ve niçin seçtiğini ortaya koyuyor.


Bunu planın üç ay süreyle tartışmaya açılması izleyecek. Plan daha sonra parlamentonun onayına sunulacak.


İşçi Partisi içinde bir grup milletvekili nükleer silahların yeni tehditler karşısında anlamlı olmadığını düşünüyor ve planlara karşı çıkıyor.


Parlamentodaki üçüncü parti konumundaki Liberal Demokratların lideri Sir Menzies Campbell da İngiltere’nin nükleer başlıklı füzelerinden tamamen vazgeçmemesi gerektiğini ama bunların sayısını yarıya, yani 100’e düşürmek suretiyle uluslararası düzeyde bir nükleer silahsızlanmanın yolunu açabileceğini söylüyor.


Buna karşılık ana muhalefet Muhafazakarlar ise, içinde bulunulan koşullarda İngiltere’nin nükleer silahlarından vazgeçmesinin “çılgınlık” olacağını savunuyorlar. (BBC)


 

796870cookie-checkİngiltere ‘nükleer’ kapasiteyi sürdürecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.