Merkel’den AB için yeni zorluk

Alman hükümetinin sözcü yardımcısı Thomas Steg, Berlin’de yaptığı açıklamada, Başbakan Merkel’in, Türkiye’yle AB arasındaki müzakerelerin yeniden tümüyle başlatılması konusunda, 1,5 yıl sonra sonra AB ülkeleri hükümet ve devlet başkanlarının ortak karar alması şartını getirmek istediğini belirtti.


Bu arada Merkel’in, Türkiye’yle AB müzakerelerinin şimdiye kadar olduğu gibi sürdürülmesi için yeni bir şart koyma yönündeki önerisini, bugün Fransa ve Polonya cumhurbaşkanları Jacques Chirac ve Leh Kaczynski ile görüşmesi bekleniyor.


“DENGELİ BİR ÇÖZÜM İSTİYORUM”


Öte yandan AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu Üyesi Olli Rehn, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’tan Türkiye konusunda dengeli bir çözüm bulmalarını istediğini bildirdi.


Rehn, Reuters ajansına verdiği demeçte, limanların açılması konusunda Türkiye’ye kesin tarih vermenin çözüm üretmediğini belirterek, Kıbrıs sorununu en iyi BM önderliğinde çözülebileceğini kaydetti.


Rehn, ”Türkiye ve AB açısından stratejik önemi nedeniyle Şansölye Merkel ve Cumhurbaşkanı Chirac’a bir taraftan müzakere sürecini canlı tutarken, diğer yandan bir aday ülkenin yükümlülüklerini karşılamamasının sonuçlarını gösteren dengeli bir çözüm bulmalarını istiyorum” dedi.


Merkel’in, limanların açılmaması durumunda Türkiye ile müzakerelerin 18 ay sonra yeniden gözden geçirilmesi önerisine katılmadığını da ortaya koyan Rehn, bu sürenin dolacağı tarihte (2008 yılı ortası) AB’nin anayasa krizini çözmeye ve reformlara odaklanacağına dikkati çekti.


CHİRAC-MERKEL ZİRVESİNDE GÜNDEM TÜRKİYE


Chirac ve Merkel arasında bugün düzenlenecek zirvede, Türkiye’nin AB üyeliği konusu da gündeme gelecek.


Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı kaynakları, iki liderin, Türkiye’nin AB üyeliğinin değerlendirilmesi konusunda bir tarih belirlenmesi için AB üyelerine teklif yapacaklarını belirtti. Kaynaklar, iki liderin belirli bir tarih vererek, Türkiye’nin üyeliğiyle ilgili durumun tekrar gözden geçirme taraftarı olduklarını ifade ettiler.

1036440cookie-checkMerkel’den AB için yeni zorluk

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.