İngiltere’de bir Alman: William Herschel

Onun İngiltere’ye gelmesinin nedeni, kendisine bir yaşam şansı tanımaktı. O zamanlar girdiği bando alayı,  Doncaster’e yerleşikti. Kısa zamanda bandoda keman solosu yapmaya başladı. Dr.! Miller onu dinlediğinde hayran kaldı. Alaydan çıkıp evine yerleşmesini teklif etti.


Wllliam için yeni bir yaşam başlamıştı. Konserlere katılıyor, onun dışında doktorun kütüphanesinden yararlanıyordu.  Düzenli bir yaşam gibi görünse de bu yaşam onu serseriliğe itiyordu.  Bir ilanda gördü, Halifax kilisesinde org çalmaya gitti. Her an iş değiştiriyordu. Bath’e gidip bandoda çalışması da serseri yaşamının bir parçasıdır. Octagon Kilisesinin orgculuğunu da yaptı.


O arada İngiltere’de astronomiye ilgi duyanlar çoğunluktaydı. William bir teleskop satın alıp kendisine yeni bir ilgi alanı yarattı. Bizim orgcu teleskop peşinde koşuyordu. Gözlükçüleri dolaşıyor, istediği teleskopu almanın yolunu bulamıyordu. Çok pahalıydı. Kendisi bir teleskop yapmaya karar verdi. Uzun ve yorucu bir çalışmadan sonra bir buçuk metreden daha büyük b! ir teleskop yapmayı başardı.


Hiç bilgisi olmayan biri için bunu yapmanın ne kadar zor olduğunu tahmin edebilirsiniz.  Bütün isteği gökyüzünü dolaşmaktı. Teleskop yapmayı sürdürdü. Teleskop büyüklüğü iki metre yirmi santime ulaştı. Bu koca teleskop içinde, iki yüzden fazla ayna kullandı. 


Peki, para nereden geliyordu dersiniz? Konser salonlarında müzik yapmaktan  başka çaresi yoktu. Kazandığı yer de, harcadığı yer de belliydi. Sonunda  şöhreti konser salonlarında  yakaladığını zannetmeyin, O’ konser aralarında teleskopun başına koşacak kadar kendisini astronomiye verdi.


Bir gün istediği noktaya geldi. Georgium Sidus’u buldu. Bulduğu gezegene verdiği bu isim büyük tepkilere yol açtı. Gezegen Satürn‡ ?den daha uzaktaydı. Onlarca defa görülen gezegen daha önce bilgileri tamamlanamadığı için  kayıtlara geçirilememişti, ama o geçirmeyi başardı.


Royal Society’e gönderdi. Astronomer Royal olması uzun sürmedi. 111.George ona yaşamı boyunca maaş bağladı. Maaş bağlarken, onun müziği bırakıp astronomiyle uğraşmasını hedefliyordu.


Herschel’in bulduğu  gezegenin ismi Uranüs olarak değiştirildi. G! öğü temsil eden Tanrının anısına bu isim verildi. Sonradan astronomiye kendini vererek bu başarıyı sağlayan  müzisyen, mütevazı yaşadı şımarmadı. Bir gün geldiğinde Schörter’in Yıldız Polislerinin mutlaka bulacakları bir gezegeni bulmuş olsa da, onunla araştırmalara katkıda bulunmanın onurunu İngiltere’ye taşıdı.

686540cookie-checkİngiltere’de bir Alman: William Herschel

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.