İngiltere’de eroin dosyası

İNGİLİZ İSTİHBARATININ EROİN DOSYASI:

Eroinin yüzde 90’ında Türk parmağı var

Çeviri: Edip Yazgan

İngiliz İstihbaratı’na göre uyuşturucu kaçakçılığının yüzde 90’ı Türklerin elinde. Sokaktaki suç oranının yarısından fazlası da uyuşturucu bağımlılarının işlediği varsayıldığında Türklerin dolaylı da olsa suça katkısı ciddi boyutta.

Ulusal Suç İstihbarat Servisi (National Criminal Service/NCIS)’ne bağlı Eroin İstihbarat Bölümü’ne göre; Birleşik Krallık’taki organize eroin ticaretinin yüzde 90’nından Türk kaçakçılar sorumlu. İstihbarat,  eroin ticaretinin bütün suçunu PKK’ye yüklemenin olayı basitleştireceği kanısında.

Eroin İstihbarat Bölümü’nün hazırladığı eroin araştırma dosyasına göre; “Türklerin organize ettiği uyuşturucu trafiğinde eroin hammaddesi, Afganistan ve çevresinde üretiliyor Ortadoğu’dan Balkanlardan geçerek Avrupa’ya ulaşıyor. Birleşik Krallık’taki uyuşturucu kaçakçılığının yüzde 90’ından da Pakistanlı’ların elindeki piyasayı ele geçiren Türk kaçakçılar sorumlu tutuluyor.

EROİNİN İZLEDİĞİ YOL

Eroin İstihbarat Bölümü araştırmasına göre; uyuşturucunun izlediği yol şöyle:

“Genel geçerliliği olan görüşe göre; Afganistan haşhaş ve morfin kökenli uyuşturucuları ile Avrupa kalitesinde eroin üretiminin Türkiye’de yapılarak Avrupa’ya yollanması Türkiye’den organize ediliyor.Uyuşturucu kaçakçıları genellikle Afganistan’dan İran’a karayolu ile geçiyor. İran, Afganistan sınırını sıkı kontrol etmesine karşın, büyük miktardaki uyuşturucuya kaçakçılığına engel olamıyor.”

İstihbarat’a göre; eroin Türkiye’den Batı Avrupa’ya çeşitli yollarla sokuluyor. Hava, deniz yolları kullanıldığı gibi Türkiye’den Birleşik Krallığa direk gönderildiği de oluyor.

Eroinin bir kısmı da Arnavutluk’tan İtalya’ya ya da deniz yoluyla Karadeniz ülkelerinden Avrupa’ya geçiyor. Türkiye’den yola çıkan TIR’larla taşınan eroinler Doğu ve Merkez Avrupa’da araç değiştirerek Birleşik Krallık da dahil pek çok Avrupa ülkesine dağıtılıyor.

Türkiye’deki uyuşturucu organizatörleri, Avrupa’daki azınlık Türk grupları ve yerel gruplarla işbirliği yaparak kaçakçılık yapıyor. Doğu ve Merkez Avrupa’daki suç grupları taşımacılıkta araç ve sürücü sağlama gibi hizmet sunuyor.

İSTİHBARAT DOSYASINDA PKK

İstihbarat’a göre; uyuşturucu üretimi Türkiye’nin Yunanistan ve Bulgaristan sınırına yakın bölgelerde ve tarihi olarak Kürt nüfusunun yoğun olduğu doğuda yapıldığı öne sürüldü.

Araştırmada PKK-uyuşturucu ilişkisine de şöyle değinildi;

“PKK düzenli olarak suçlanmasına karşın, PKK’nın doğası ve gerçek ölçülerde uyuşturucu ticaretine karıştığı net değildir. Eroin ticaretinin bütün suçunu PKK’ye yüklemek olayı basitleştirir.”

İNGİLTERE’DEKİ RAKAMLAR KAYGI VERİCİ

Birleşik Krallık’a sokulan uyuşturucu miktarı ise kaygı verici boyutta. İstihbarat’a göre; ‘A grubu uyuşturucu’ sayılan eroinden 20-30 ton ve kokainden 25-40 ton ülkeye sokuluyor. Ülkedeki esrar ve kokain tozu kullanımında olağanüstü artış gözlenirken nüfusun binde 5’inin eroinle tanıştığı sanılıyor.

İstihbarat; hükümet ve güvenlik ve istihbarat birimleri eşgüdümlü çalışarak A sınıfı uyuşturucu ticaretini 2005’e kadar yüzde yüzde 25, 2008’e kadar da yüzde 50 azaltmayı hedefliyor.

İNGİLTERE’DEKİ TÜRK AZINLIK

Eroin İstihbarat Bölümü’ne göre; İngiltere’ye çok büyük miktarda eroin Birleşik Krallık’ta yaşayan Türk kaçakçılarca ithal ediliyor. Türk kaçakçılar, dağıtım ağını yine kendi toplumu içinden oluşturuyor. Türk gruplarda her hangi bir hiyerarşi ya da emir-komuta zinciri bulunmuyor. Türk gruplar sürekli üyeler yerine geçici dağıtıcılarla yakalanma riskini azaltmaya çalışıyor. Türk suç grupları çıkarlarını korumak için zora başvurmak ve adam vurmaktan da kaçınmıyor.

İstihbarat, Bazı Türk grupların Türkiye’deki uyuşturucu sağlayıcılarla direk ilişkisi bulunduğu görüşünde. Hollanda ve Belçika’daki Türk suç grupları da Birleşik Krallığa uyuşturucu kaçırmada rol oynadıkları İstihbarat’ça biliniyor. Hollanda’daki kaçakçılar, Hollanda kaynaklı uyuşturucuları Birleşik Krallık’tan çok daha ucuza elde edebiliyor. Hollanda’dan Birleşik Krallığa eroin kaçırmak çok riskli olmasına karşın ücret karşılığı ayrı taşıyıcılar kullanarak yalnızca taşınan mallar riske atılıyor.

DAĞITIM ÜSSÜ LONDRA

Birleşik Krallığa getirilen eroin büyük kısmı Türkiye, KKTC ve Pakistan’dan yola çıkıyor. Bu ülkelerden Birleşik Krallığa hattı olan Güney Doğu limanları ve belli başlı havaalanlarından giriş yapılıyor. Bu limanlarda kontrolün daha fazla olmasına karşın, kaçakçılar yoğunluktan yararlanıyor. Uyuşturucunun ülkeye giriş  yaptığı limanın, dağıtım alanına yakın ya da uzak olmasının bir önemi bulunmuyor.

Kaçakçıların üçte ikisi eroin dağıtımında Londra’nın da içinde olduğu Güney Doğu İngiltere’yi üs olarak kullanıyor. Getirilen uyuşturucular Birleşik Krallık’ta yine çoğu Türk, suç gruplarınca toplanıyor. Güney Doğu İngiltere’nin dışında ise Asya kökenli azınlık suç gruplarının etkinliği söz konusu.

Birleşik Krallığa sokulan uyuşturucunun ana dağıtım yerini Londra olarak saptayan İstihbarata göre; “Kaçakçılar düzenli müşterilerine uyuşturucu sağlamalarının yanı sıra alıcısız uyuşturucu da ithal etmekte, çok azı da stok edilerek daha sonra satışa çıkarılmaktadır. Alıcıya ulaşan uyuşturucu kısa zamanda sokak bazında tüketiciye ulaştırılıyor.”

KURYE İLE YA DA EŞYA İÇİNDE

İngiltere’de Türkiye’den eşya içinde gönderilirken el konulan uyuşturucu miktarı, kuryelerin el konulan uyuşturucularından çok daha az miktarda bulunuyor. İİstihbarata göre; “Eşya içinde gönderilen uyuşturucuların büyük hacimde olması dikkat çekicidir. Maliyeti düşünme ve yakalanma riskini azaltmak amacıyla eşya içinde eroin gönderildiği düşünülüyor.”

ÖNCE PAKİSTANLI’LARIN ELİNDEYDİ

Son günlerde  yakalanan Pakistanlı kaçakçı sayısındaki artışa dikkat çeken Araştırma’da Türk kaçakçıların Birleşik Krallık uyuşturucu piyasasına girmeden önce Pakistanlı kaçakçıların etkin olduğu belirtildi. İstihbarat’a göre; Pakistanlı kaçakçılar, genellikle küçük miktardaki uyuşturucuyu hava yoluyla direk olarak kendi toplumlarının yoğun olarak yaşadığı küçük şehirlere getiriyor.

İstihbarat’ın ele geçirdiği kanıtlara göre; bazı Arnavut kaçakçılar, Arnavutluk-İtalya yoluyla uyuşturucu kaçırmada kendi trafiklerini oluşturdu. İstihbarat, Türkiye’den Batı Avrupa’ya eroin taşımacılığında aşırı şiddet ve tehdit kullanan Arnavut azınlığın da giderek etkinliği arttırdığını kanısında.

Afro-Karayipli azınlık suç gruplarının eroin dağıtımında aktif rol oynadıkları ve dağıtımın sokak düzeyine kadar yaygınlaştırdıkları sanılıyor. İstihbarat’a göre; Afro-Karayipli kaçakçılar eroinin yanısıra ‘crack kokain’ de pazarlıyor.

EROİN NEDİR?

Eroin afyonun içinde bulunan “Alkaloid”lerden biridir. Baz morfinin asetik asit ile ısıtılması ve diğer kimyasal işlemlerden sonra oluşur. Bileşiminde asetik asit olduğu için eroin sirke gibi kokar. Tesbit etmek için koklamak bile zararlıdır.
Cevher, süprüntü, beygir, şey, kar, sır ve oğlan gibi argo adlarla anılan eroin; beyaz, gri, koyu gri ve fildişi gibi renklerde olup toz şeker gibi kristal halde ya da un gibi toz halde bulunabilir. Saf haldeyken beyaz olan eroin içindeki katkı madde oranlarına göre renk değiştirir.

Bir doz eroinde (100mg) yüzde 10 eroin yüzde 90 şeker, nişasta, süt tozu ve kinin gibi katkı maddeleri bulunur. Tek denemede bile ölümlere yol açabilen eroin, uyuşturucu türünün en güçlüsü dolayısıyla da en tehlikelisi sayılır. Eroin bağımlısı eroini 2 ya da 3 saatte almak zorunda.

1088300cookie-checkİngiltere’de eroin dosyası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.