İngiltere’de umut tacirlerine darbe

Avrupa’nın en büyük insan kaçakcılığı baskını olarak nitelendirilen “Mavi Gök Operasyonu”nun (Operation Bluesky) iki yıldır hazırlanıldığı ve 200 polisin katılımıyla gerçekleştirildiği açıklandı. Metropolitan Polis, şebekenin İtalya, Fransa, Hollanda, Belçika ve Danimarka tarafından bütün eylemlerinin takip edildiği belirtildi.


Operasyon Londra, Boston ve Lincolnshire’da aynı anda yapıldı. Londra’daki baskınlar ise Kürt ve Türklerin yoğun olarak yaşadığı Enfield, Bexleyheath, Barnet, Haringey, Tower Hamlets, Hackney ve Hammersmith bölgelerinde sürdü…


Şebeke evlerindeki baskınlarda 12 sanık tutuklandı. Şebeke liderlerinin eşleri olduğuna inanılan ikisi kadın 11 sanık da gözaltına alındı. 6 sanık ülkede yasadışı kalmaktan, iki sanık hırsızlıktan ve bir sanık da kara para aklamaktan tutuldu.


Türkiye’den kaçırılan Kürtlerden 3 bin ile 5 bin Sterlin arasında para karşılığı İngiltere bileti kestikleri belirtilen şebekenin 20’şer kişilik grupları karayoluyla Avrupa’ya soktukları ve limanlardan da İngiltere’ye kaçırdıkları belirtildi… Kaçırma yöntemi olarak kamyon ve TIR’larda gizli bölümler kullanıldığı, bazen de küçük uçaklarla Kanal’ın geçilerek Kent ve Cambridgeshire’deki küçük havaalanlarının kullanıldığı saptandı…


Baskını değerlendiren The Times gazetesi İngiltere’ye sokulan kaçakların Kuzey Londra’da yoğun olarak yaşayan ve çoğu kayıtsız çalışan Kürt ve Türk toplumu içinde kaynaştığı yorumunu yaptı. Gazeteye göre bazı kaçakların, hırsızlık ya da unutulmuş göçmen belgelerini parayla satın alarak kullandıkları da saptandı…


Son günlerde kontrolların sıkılaştırılmasıyla kaçakcıların yola çıkardığı bazı gruplardan haber alınamadığı da polis bilgileri arasında yer aldı.


MİLYONLARCA STERLİN KAZANDILAR


Şebekenin milyonlarca Sterlin’lik kazancını yine İngiltere’de ev, kafe ve bilardo salonları gibi küçük işletmelere yatırdıkları açıklandı. Polis, baskın sırasında yüzbinlerce Sterlin nakit para bulduğunu da belirtti…


The Times’a konuşan bir polis yetkilisi şebekenin faaliyetlerini ve büyüklüğü karşısında şaşkınlığını gizlemeyerek “Bu gerçekten korkutucu” dediği aktarıldı.


POLİS: ŞEBEKENİN BELİ KIRILDI


Scotland Yard Yetkilisi Tarique Ghaffur, bugünkü operasyonla insan kaçakcısı şebekeye büyük darbe vurduklarını vurgulayarak, “İki yıllık izleme sürecinde şebekenin üst düzey yöneticilerinin yakalanmasını hedefledik” dedi.


Londra merkezli bir suç örgütü olduğunu belirten Ghaffur, “Bir kişiyi daha yakalamaya çalışıyoruz. Şu an yakaladığımız şebeke üyelerinin üst düzey yöneticiler olduğuna inanıyorum. İnsan kaçakcılığı kısa dönem için durma noktasında olacaktır. Şebekenin kendisini toparlaması epey zaman alabilir” diye konuştu.


 

784310cookie-checkİngiltere’de umut tacirlerine darbe

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.