İngiltere'de uçuşlarda parmak izi alacak

Britanya havalimanlarından uçacak milyonlarca yolcunun, önümüzdeki yıldan itibaren parmak izinin alınmaya başlanacağı açıklandı. Gordon Brown Hükümetinin, “ Anti-terör” yasası çerçevesine başlatmayı planladığı yeni uygulamanın, uluslararası terör listesinde veya kriminal suçlardan arananları yakalamada ve İnterpol’ün aradıklarını bulmada büyük çapta yararlı olacağı öne sürüldü.


“Enfermasyon Komisyonu” yetkilileri, özel bilgilerin korunması kanununa göre bu uygulamanın yasalara aykırı olduğunu savunarak, asıl amacın terörle mücadele değil, İngiliz havaalanlarındaki “ Duty free” dükkanlarının kar ve satışını artırmak olduğunu öne sürdü, karara şiddetle itiraz ettiler.


The Mail on Sunday gazetesinde yer alan habere göre, bu yıl dünyanın en işlek havaalanlarından Heathrow’un 5 terminalinde başlaması planlanan ancak son anda vazgeçilen “parmak izi” uygulaması, 2009’dan itibaren Britanya’nın tüm havaalanlarında, yurt içi ve dışı uçuş yapacak tüm yolculara uygulanmaya başlanacak. Aynı plana göre  uygulama, havaalanları dışında, ülkenin belli başlı ana limanları ile İngiltere’yi  Manş denizi altından tünelle Fransa ile birleştiren (Manş Denizi Tünelinde) Channel Tunnel’ında da uygulanacak.


Yeni uygulamaya göre tüm yolcuların parmak izleri kaydedilecek . Yolcular, check-in işleminden sonra pasaport kontrolundan terminale girerken parmak izleri alınacak. Alınan parmak izi, en son uçağın kalkış yapacağı kapıdaki bekleme salonunda yeniden scan edilerek, yolcunun kimliği kontrol edilmiş olacak. İngiliz İçişleri Bakanlığının son hazırlık aşaması hazırlığını yaptığı bildirilen yeni uygulama ile Interpol listesinde bulunan arama listesindekiler, uluslararası terör şüphelileri, kriminal suçluların daha kolay saptanacağı, emniyet güçlerince ifade edildi.


Mevcut yasalar çerçevesinde yeni bir kanun geçirilmeden uygulamasına başlatılacak yeni yasa, bazı kesimlerin ciddi eleştirilerine hedef oldu. Özellikle bazı terminallerde iç ve dış hatlar yolcu terminalinin içiçe olmasının, özellikle teröristler tarafından kötüye kullanılabileceğini öne sürenler, yurt dışına gitmek isteyen bir şüphelinin, yurt içi terminalinde , dış hatlar yolcusuyla biletini değiştirebileceği, bu şekilde parmak izi kontrolundan geçmeden uçağa yakalanmadan, kolayca girebileceği görüşünü savunuyor.


YABANCI UYRUKLULARDAN KİMLİK İSTENECEK


 Parmak izi uygulamasının, yolcuların pasaportlarına bakmadan kimliklerini saptamada Gümrük ve Muhafaza, Göçmenlik Dairesi Memurlarına çok büyük kolaylık sağlayacağını savunanlar, İngiltere vizesine başvuranlardan zaten hali hazırda parmak izi alındığını kaydettiler.


Bu arada Kasım ayından itibaren, İngiltere’ye giriş yapacak olan yabancı uyruklulardan “kimlik” istenecek ve kimlik kontrolları da yapılmaya başlanacak.


Parmak izi uygulamasının, özel bilgilerin korunması kanununa aykırı olduğunu savunan Enfermasyon Komisyonu, İspanyolların sahip olduğu BAA (Britanta Havacılık Dairesi) ve UK Borders Agency ( Birleşik Krallık Sınır Makamları) ile görüşme yaptığını ve endişelerini dile getirdiklerini açıkladı.


“DÖRT PARMAĞIN İZİ ALINACAK”


Önümüzdeki yıldan itibaren yürürlüğe girecek parmak izi uygulamasında, yolcu güvenlik kapısından terminale girerken, elini  scanner’e uzatacak ve dört parmağın izi alınacak. Sonra kameraya dönerek, fotoğrafı çekilecek.


Bu yolla, yurt içi ve yurt dışı yolcularının, aynı terminalleri kullanmasına da olanak sağlanacak. Heathrow Havaalanında bulunan 5 terminalin, geçtiğimiz aylarda açılan 5 numaralı terminali dışındakilerin büyük kısmı sadece yurt dışı noktalarına giden yolcular için kullanılıyor.  Duty free’lerden, sadece yurt dışına gidecek yolcular yararlanabiliyor.  Yeni uygulama ile yurt içi-dışı yolcu ayırımı kalkacağı gibi, duty free’lerden herkes eşit şekilde faydalanabilecek.


Yeni uygulamaya karşı çıkanlar, asıl amacın terör zanlılarını yakalamak, uçaklara binişlerini engellemek değil, duty free’lerdeki satışı artırmak olduğunu öne sürüyorlar.


2004 yılından bu yana Amerika’ya giden yolcuların parmak izleri ve fotoğrafları alınıyor. ABD Makamlarının gelecek yıldan itibaren ülkeden ayrılacak tüm yolcuların da parmak izini alacağı bildirildi.

814510cookie-checkİngiltere'de uçuşlarda parmak izi alacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.