'Hoşgörüsüz bir islami yönetim tehlikesi var'

İngiltere'nin ciddi ulusal gazetesi The Guardian, YARSAV Başkanı Eminağaoğlu'nun "Türkiye'nin hoşgörüsüz bir İslami yönetim altına girmesi tehlikesi" bulunduğu uyarısına yer verdi.


Gazete, savcının "AKP'nin Türkiye'nin laik sistemini yok ederek ülkeyi bir İslam devleti haline getirmek istediği" sözlerini aktararak şöyle devam etti:


"Eminağaoğlu, AKP'nin Osmanlı İmparatorluğu döneminden bu yana durağan olan İslam bilincini canlandırmaya yönelik adımlar attığını ve bunların laik yaşam tarzının yıldırılmasına; kadınlara eşit haklar verilmemesine yol açacağını söylüyor.


AKP'ye yönelik davanın özü 'hoşgörüsüzlük' diyen Eminağaoğlu 'Şeriat sistemi tabiatı itibariyle başka düşünce, inanç ve uygulamalara hoşgörülü değildir. İtalya'da faşizm, ya da Almanya'da Nazizm gibi, şeriat da Türkiye'de hassas bir konu. Küçük bir kıvılcımla toplumsal bir harekete dönüşebilir. Osmanlı döneminde şeriata dayanan bir sistem vardı ve toplumuzda hala bunun izleri bulunuyor. Buna dönmek istemiyoruz' diyor."


Gazete AB yetkililerinin bu alandaki girişimleri demokrasiye aykırı bulduğunu anımsatırken, Eminağaoğlu davayı eleştiren Avrupalıların, ne Türkiye'yi ne de İslam'ı anladığını vurgulayarak "İslam Hıristiyanlık gibi değildir. Sadece inanç alanında uygulanmaz, devleti de düzenler ve yönetmeye yöneliktir" diye konuştu.


Eminağaoğlu'nun sert bulduğu ifadeleri karşısında, 'daha uzlaşmacı' dediği Başbakan Erdoğan'ın açmazdan 'kendi çıkarlarını korumak isteyen elitist bir grubu' sorumlu tuttuğunu hatırlatan Guardian şöyle devam etti:


"Ama AKP'nin üst düzey isimleri de özel görüşmelerde, partinin başörtüsü ve cumhurbaşkanlığı konularında direterek muhaliflerini yersiz şekilde kaygılandırdığını itiraf ediyorlar… 'Sokaklarda yaşam biçimlerini değiştirmek istemeyen ve partimize muhalif olan insanlar var' diyen Yaşar Yakış, 'şeriat getireceğimizi düşünenlerin kaygılarını gidermek için bir şeyler yapmamız gerekirdi' diye konuşuyor."

1063650cookie-check'Hoşgörüsüz bir islami yönetim tehlikesi var'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.