İngiltere’den yahudilere tazminat

Tazminat Paneli Başkanı Lord Archer, 1999 yılında çalışmalarına başlayan panelin, 2004 yılında fondaki parayı dağıtıp çalışmalarına son vermiş olmasının planlandığını, ancak başvuruların sürmesi yüzünden hala çalıştığını bildirdi.


İngiltere’de hükümet tarafından 1999 yılında kurulan panelin başkanı Bugüne kadar, aralarında dedesine ait yüz binlerce sterline el konulmuş olan bir Yahudi kadınının da bulunduğu 400’e yakın aileye ödeme yapıldığını belirtti.


Lord Archer, Yvonne adlı kadının anne-babası öldüğünde evlerinden çıkan ve dedesinin İngiliz bankalarındaki hesap detaylarını içeren 1940 tarihli belgelere dayanarak panele başvurduğunu ve parasını böylece alabildiğini belirtti.


Yvonne, Doğu Avrupa’da başarılı bir iş adamı olan dedesinin savaş öncesinde bütün parasını İngiliz bankalarına transfer ettiğini, ancak savaş ardından çıkartılan bir yasayla bu paraya el konulduğunu ve savaş yüzünden paralarını başka ülkelerde kaybeden İngilizler arasında paylaştırıldığını belirtti.


Yvonne, anne-babasının da kullanamadığı paranın kendisine ödenmesinden büyük mutluluk duyduğunu, böylece tarihte yapılan hatanın düzeltildiğini söyledi.


Lord Archer, 1999 yılında 2 milyon sterlinlik bir bütçeyle çalışmalarına başlayan, ancak 2004’te tamamlaması gereken faaliyetlerini bugüne kadar sürdürmek zorunda kalan EPCAP fonunun önünde halen 20’ye yakın başvuru bulunduğunu ve başvuruların sürdüğünü bildirdi. (BBC)


FOTOĞRAF: Londra’da yaşayan Ortodox Yahudileri savaş karşıtı bir yürüyüşte…

808400cookie-checkİngiltere’den yahudilere tazminat

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.