Öngörülenin 30 katı göçmen geldi

İçişleri Bakanlığının açıklamasına göre 2004’te birliğe 10 yeni ülke kabul edildiğinden beri, bu ülkelerden 447 bin kişi İngiltere’de çalışmak üzere başvurdu. Gelenlerin yarıdan fazlası, yeni AB üyesi ülkelerin en büyüğü Polonya’dan olduğu açıklandı. Bakanlık, inşaat işçileri gibi serbest meslek sahibi olanlar da hesaba katıldığında toplam göçmen sayısının 600 bine yakın olduğu tahmin ediyor.


İngiltere hükümeti bundan iki yıl önce yeni üyelere serbest dolaşım konusunda kısıtlama koymayacağını açıklarken, 15 bin kadar göçmen geleceğini öngörmüştü.


İngiltere’yle birlikte İsveç ve İrlanda da serbest dolaşıma izin vermiş, ancak diğer 12 eski üye bir süreliğine kısıtlamalar getirmişti. Eski üyelerin serbest dolaşımı en fazla 7 sene erteleme hakları var.


BULGARİSTAN VE ROMANYA’YA ENGEL


BBC’ye göre; yeni açıklanan göç rakamları İngiltere’de, birliğe Ocak ayında katılması beklenen Bulgaristan ve Romanya’ya ilişkin tartışmayı kızıştıracak. Ana muhalefetteki Muhafazakarlar, bu iki ülkeden gelecek işçilere serbest dolaşım hakkı verilmemesini, belli kotalar konmasını istiyor.


İşçi Partisi’nden bazı bakan ve milletvekillerinin de bu görüşe katıldığı bildiriliyor. Ancak başını Dışişleri Bakanlığı’nın çektiği bir başka grup, yeni üyelere yanlış siyasi mesajlar verilmemesi gerektiğini belirterek buna karşı çıkıyor.


GÖÇMENLER BOŞLUK DOLDURDU


Hükümet de göçmen işçilerin idari işler, inşaat sektörü, gıda ve servis sektöründe önemli boşlukları doldurduğunu söylüyor. İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı son rakamlar, göçmenlerin aileleriyle ilgili veriler de içeriyor.


Buna göre son iki yılda İngiltere’ye gelen 447 bin göçmen işçi, beraberinde 36 bin eş ve çocuk getirdi. 27 bin çocuk devlet yardımı aldı. Ayrıca göçmen akınında yavaşlama olmadığı, bu yılın Mart ve Haziran ayları arasında 50 bin Orta ve Doğu Avrupalı’nın İngiltere’ye geldiği kaydediliyor. (BBC)


 



 

793780cookie-checkÖngörülenin 30 katı göçmen geldi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.