Gül: Suriye barışa istekli

Abdullah Gül, yaptığı basın toplantısında bu ülkenin, Lübnan’a gönderilecek uluslararası güce Türkiye’nin katılması durumunda lojistik ikmal için kendi topraklarının kullanılmasına hazır olduğunu aktardığını da bildirdi.


Bakan Gül, İsrail ziyareti sırasında Hizbullah tarafından kaçırılan askerlerin aileleriyle otelinde görüştüğünü de söyledi.


GÜL’ÜN SURİYE TEMASLARI


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül,Türkiye Lübnan’a asker göndermeye karar vermesi durumunda, bunun Suriye tarafından da memnuniyetle karşılanacağını duymaktan mutlu olduğunu söyledi.


Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim ve Dışişleri Bakanı Gül,  ortak basın toplantısı düzenledi.


Bakan Gül, BM’nin 1701 sayılı kararı çerçevesinde Lübnan’a istikrarın nasıl geleceği ve bölge barışının nasıl korunacağı konularını ele aldıklarını söyleyerek, “Türkiye’ye gerek Lübnan, gerekse BM’den Lübnan’a gönderilecek güce katkı sağlama yönünde ricalar söz konusu olmuştur. Türkiye şayet buna karar verirse bunun Suriye tarafından da memnuniyetle karşılanacağını duymaktan mutlu oldum” dedi.


Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’dan “bütün bu olup bitenlerden sonra yeni bir barış fırsatının ortada olduğunu ve Suriye’nin bu yönde aktif olacağını duymaktan da büyük mutluluk duyduğunu” söyleyen Gül, Türkiye’nin bölgeyle yakın ilişkileri olan bir ülke olarak barış, istikrar ve huzurun tesisi ve bütün bölgede işbirliğinin yaygınlaştırılması için elinden gelen çabayı göstermeye devam edeceğini bildirdi.


Bir gazetecinin, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın yeni bir Orta Doğu’dan bahseden konuşmasını hatırlatması ve değerlendirmesini istemesi üzerine Gül şunları söyledi:


“Bu konuyla ilgili daha önce de açıklamada bulundum. Bu bölge zor bir bölge. Bu bölgedeki bütün ülkelerin toprak bütünlüklerinin, siyasi birliklerinin ve sınırlarının korunması esastır. Ayrıca buna bölge halkları karar vereceklerdir. Bölgenin dışardan şekillenmesi hiçbir zaman doğru neticeler vermez.”
 
OLMERT, KOŞULLARINI AÇIKLADI


Öte yandan İsrail Başbakanı Ehud Olmert, uluslararası barış gücünün Lübnan sınırlarında konuşlandığı zaman bu ülkeye uyguladıkları hava ve deniz ablukasını kaldıracaklarını söyledi.


Olmert’in makamından yapılan açıklamada, başbakanın BM elçisi Terje Röd-Larsen’le görüşmesinde, ”gücün Suriye’ye sınır geçişlerine ve havalimanına konuşlanmasının, İsrail’in hava deniz ablukasını kaldırmasına imkan sağlayacağını ve ateşkesin uygulanmasına katkıda bulunacağını” söylediği bildirildi.


AB DIŞİŞLERİ BAKANLARINDAN ACİL TOPLANTI 


Ayrıca AB dışişleri bakanlarının, Lübnan’da konuşlandırılacak uluslararası barış gücüne katkıları görüşmek üzere 25 Ağustos Cuma günü acilen toplanacağı bildirildi.


AB Dönem Başkanı Finlandiya’dan yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın da Brüksel’de yapılacak toplantıya katılacağı belirtildi.


Finlandiya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Susanna Parkkonen, toplantıda, ”ülkelerin gönderecekleri asker sayıları ile görevlerinin ne olacağına” ilişkin konuların görüşüleceğini söyledi.

1032840cookie-checkGül: Suriye barışa istekli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.