Nükleer santrala bir adım daha…

Çakıroğlu nükleer santral konusunda kurumun çalışmalarının devam ettiğini belirtirken, Sinop İnceburun’da kurulması planlanan nükleer reaktör için detaylı etüt ile teknoloji seçme çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.


Detaylı etüt çalışmalarının en az 1 yıl süreceğine işaret eden Çakıroğlu, bu kapsamda 11 adet sismik istasyon kurulduğunu, taşkın potansiyeli, buzlanma, meteorolojik etütler, rüzgar etütleri, deniz araştırmaları yapılacağını, bölgedeki radyasyon miktarlarının ölçüleceğini ifade etti.


Nükleer enerji ve nükleer santralin kamuoyuna anlatılması için de faaliyete geçtiklerini anlatan TAEK Başkanı Çakıroğlu, bu kapsamda basın-yayın organlarına gönderilmek üzere bir eğitim filmi hazırlandığını, MEB ilköğretim kitaplarında nükleer enerjiyle ilgili bilgi yer alacağını, nükleer teknoloji ve TAEK hakkında öğrencilerin bilgilendirileceğini kaydetti.


“ATIK KONUSUNDA YANLIŞ YARGILAR VAR”


Bu arada Çakıroğlu, günümüzde nükleer santraller için çok geniş güvenlik tedbirleri alındığını, bu tedbirler alındıktan sonra nükleer santrallarden korkmanın gereksiz olduğunu söyledi. TAEK Başkanı Çakıroğlu, nükleer atıklarla ilgili bilgi verirken de, nükleer atık konusunda Türk kamuoyunda çok yanlış yargılar olduğunu ve “nükleer atık” dendiği zaman herkesin korkuya kapıldığını anlatırken, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:


“Nükleer atık, üretimden 18-24 ay sonra oluşuyor. Atık çıktığı anda çok sıcak oluyor, bunun da soğutulması 5-10 seneyi alıyor. Atık zirkonyumdan olan bir metal içinde havuzların içinde soğutuluyor. Soğutulmadan önce yakıtın radyoaktif açıdan çok yüksek aktivitesi var. Radyasyon havuzlarında hem ısı düşürülüyor hem de radyoaktivitesi düşürülüyor.


Örneğin 2012 yılında reaktör çalıştırmaya başlarsanız, ilk atık 2014 yılında çıkıyor. Bunun da soğuması 2024 yılına kadar sürer. Soğutma havuzları da 40-50 yıl boyunca yanmış yakıtları depolayabilir. Şu anda dünyada gömülmüş nükleer atık yok. Atığın içindeki maddelerin yalnızca yüzde 2’si yanmış oluyor. Bunu tekrar kullanmak için teknolojiler geliştiriliyor.”


“ATIKLAR İHRAÇ EDİLEBİLİR”


Nükleer atıkların içerisinde platinyum gibi çok değerli materyaller olduğunu ve bu atıkları Rusya ve Fransa gibi ülkelerin istediğini de belirten Çakıroğlu, “Bu atıklar ihraç edilebilir. Çok büyük bir program olursa da atık deposu kurulur, atıklar depolarda saklanabilir. Atıkların içlerinde kıymetli materyaller olduğu için yeniden kullanılabilir” diye konuştu.



 

1030220cookie-checkNükleer santrala bir adım daha…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.