9’ncu Kalkınma Planı Stratejisi açıklandı

2007-2013 dönemini kapsayacak ‘Dokuzuncu Kalkınma Planı’nın stratejisi, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı.


Bakanlar Kurulu Kararı olarak yayımlanan stratejide, ”değişimin çok boyutlu ve hızlı bir şekilde yaşandığı, rekabetin yoğunlaştığı ve belirsizliklerin arttığı günümüzde, planlamanın, geçmişte olduğundan çok daha önemli ve gerekli hale geldiği” vurgulandı.


Stratejiye göre, plan; programlama, bütçeleme, projelendirme ve uygulama aşamalarında temel referans belgesi olarak alınacak. Plan ile ”temel hedeflere dönük performansı ölçmenin ve hesap verebilirliğin zeminini oluşturacak güçlü bir izleme ve değerlendirme mekanizması kurulması” öngörülüyor.


* Plan döneminde, kamu borç stokunun milli gelire oranını düşürme sürecini devam ettirecek şekilde mali disipline uyulacak.
 * Ekonomide kayıtdışılığın azaltılması için, tüm kesimlerin katılımıyla kapsamlı bir strateji hazırlanarak, güçlü toplumsal ve siyasi iradeyle uygulanması sağlanacak.
 * Fiyat istikrarının sağlanmasına yönelik olarak açık enflasyon hedeflemesi politikasına, dalgalı kur rejimi uygulamasına devam edilecek.
 * Bölünmüş yol yapımlarına devam edilirken, yük taşımacılığının demiryoluna kaydırılması, limanların ise kombine taşımacılık yapılabilen birer lojistik merkezi haline getirilmesi sağlanacak.
* Çevrenin korunması ve kentsel altyapının geliştirilmesine, Ar-Ge harcamalarının GSMH içindeki payı ve bu payın içinde özel sektörün ağırlığını artırmaya yönelik tedbirler alınacak.
 * Elektronik haberleşme hizmetlerindeki yüksek vergi yükü, bilgi toplumuna dönüşüm sürecini hızlandırmak üzere tedricen makul seviyelere çekilecek, geniş bant erişim altyapısı yaygınlaştırılacak.
* Gerçek ve tüzel kişiler için tek numaraya dayalı bilgi sistemleri oluşturularak, elektronik ortamda etkin bilgi paylaşımını sağlayacak bütünleşik bir e-devlet yapısı inşa edilecek.
 * Yargıyı hızlandırıcı düzenlemeler gerçekleştirilirken, kişilere sağlanan hukuki güvencelerin zedelenmemesine dikkat edilecek.

1030210cookie-check9’ncu Kalkınma Planı Stratejisi açıklandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.