Nobel: Orhan Pamuk haberleri spekülasyon

İsveç Nobel Komitesi, Açık Gazete’ye yaptığı açıklamada, “OrhanPamuk’un Nobel adaylığı ve komitenin değerlendirmeleriyle ilgili bütün haber ve değerlendirmelerin spekülasyon ve hayal ürünüdür”dedi.

Açık Gazete, Nobel Komitesi Genel Sekreterliği’ne “Bazı yabancı gazetelerde yer alan Orhan Pamuk’a Nobel Edebiyat Ödülü verilmesi konusunda değerlendirme komitesinde görüş ayrılıkları olduğu, yine bazı Türk gazetelerinde de,Türkiye’nin tepkisinden çekinildiği için Orhan Pamuk’a Nobel Ödülü verilmediği” haberlerinin doğruluğunu sordu.

Nobel Komitesi Genel Sekreterliği’nce şöyle yanıtlandı:

“Edebiyat dalında Nobel komitesine her yıl yaklaşık 200 başvuru gelir. Kişiler, kişisel olarak adaylık başvurusunda bulunamazlar. Nobel ödüllerine karar veren İsveç Akademisı, her yıl 1 Şubat`ta öneri yapma yekisine sahip kuruluşlara başvurların başladığını bildirir.

Başvuruyu ancak İsveç, Franda ve İspanya Akademileri başta olmak üzere yetkili kuruluşlar ve kendilerine yetki verilen tanınmış edebiyat profesörleri yapabilir. Kişisel olarak başvuruda bulunulamaz.

Başvuru anından itibaren Nobel komitesinin bütün çalışmaları gizlidir. Komite sekreterleri ve üyeleri bu başvuruları aday olması en çok istenen kişilerden başlayarak belli bir sıralamaya sokar.

Esas değerlendirme Nobel komitesi tarafından yapılır. ‘Aday gösterildi, ama adaylığa layık görülmedi’ dedirtmemek için kişi adları kesinlikle açıklanmaz.

Hiç bir Komite üyesi de, arkadaşlarına, yakınlarına Komite çalışmaları, değerlendirmeleri hakkında bilgi veremez. Bu suçtur ve Nobel Komitesinden atılma gerekçesidir.

Bu nedenle Orhan Pamuk’un adaylığa önerilip önerilmediği, adının değerlendirmeye alınıp alınmadığı açıklanamaz. Orhan Pamuk hakkındaki olumlu, olumsuz bütün haberler spekülasyondan ibarettir.”

İLGİLİ HABER: ‘AB üyeliğinde bir tıkaç olmak istemiyorum’

1116230cookie-checkNobel: Orhan Pamuk haberleri spekülasyon

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.