İnternet gazete satışını yarıya indirdi

Geleneksel anlamda devam eden gazeteciliğin, internet gazeteciliğinin yaygınlaşmasıyla ortadan kalkabileceği, Türkiye’de son 5 yıl içinde günlük gazetelerin tirajının yüzde 42.7 düştüğü bildirildi.

Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, yaptığı açıklamada, gelişen teknolojiye bağlıolarak kullanımı artan bilgisayarın, yıllardır artık lüks olmaktan çıkıp ihtiyaç haline geldiğini söyledi.

Bilgisayarların kullanımının yaygınlaşmasının internet gazeteciliğini artırdığını ifade eden Yerlikaya, ”Türkiye’de 1995’li yıllarda başlayan internet gazeteciliği bugün büyük ilgi görür hale gelmiştir. Normal ve dizüstü bilgisayarlar ile bilgisayarlı cep telefonları kullanımına paralel olarak internet gazeteciliği de giderek artmaktadır” dedi.

Yerlikaya, internet gazeteciliğinin, geleneksel gazeteciliğe göre birçok avantajının bulunduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

”Geleneksel gazetede, günlük haberler birgün sonra bazen de 2 gün sonra okuyucunun önüne geliyor. İnternet gazeteciliği ise haberi sıcak takip ediyor. Günün haberlerini aynı gün okuyabiliyoruz. Ayrıca, yanlış yapılan haberlerde yapılan müdahale ve uyarıların ardından
düzeltmeye gidilebiliyor. Bunun yanında ücretsiz olması, yerel değil tüm dünyada izlenebilir olması, spor, siyaset ve yaşam gibi istenilen alanda tarama özelliğinin bulunması da önemli avantajları arasında yeralıyor.”

GAZETELERİN TİRAJLARI DÜŞÜYOR

Dünya Gazeteler Birliği’nin (WAN) bir araştırmasına göre, Türkiye’de günlük geleneksel gazete tirajlarının 2003 yılında bir önceki yıla göre yüzde 23.2, son beş yıl itibariyle de yüzde 42.7 oranında düştüğünü vurgulayan Yerlikaya, şunları söyledi:

”Çünkü gazete okuyan eğitimli kişiler günün haberlerini, hatta fotoğraflarını masa başından takip edebiliyor. Ertesi gün aynı haberleri okumak için gazete almasına gerek kalmıyor. Bugün, internet sitesinde onlarca haber sitesi bulunuyor. Tüm bu rakamlar geleneksel gazetelerin büyük bir kan kaybı içinde olduğunu gösteriyor. Bu kayıp, cep, telefonu, bilgisayar ve gelişen yeni teknolojiler yaygınlaştıkça daha da büyüyecektir. Geleneksel gazetecilik, internet gazeteciliğinintam anlamıyla yaygınlaşmasıyla ortadan kalkabilir.”

Yerlikaya, geleneksel gazetelerin bu yok olma tehlikesi karşısında yayınlarında birtakım değişikliklere giderek, tirajlarını artırmaya çalışacaklarını vurgulayarak, ”İnternet gazeteciliğinin birçok avantajı nedeniyle geleneksel gazetecilik, yakın bir zamanda artık eski plak gibi kitaplık köşelerinde bir nostalji olarak kalacak” dedi. 

1096250cookie-checkİnternet gazete satışını yarıya indirdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.