Orams davası ‘Barış Harekatı’ gününde

Haberi duyuran Güney Kıbrıs’ın haftalık İngilizce Cyprus Weekly gazetesi, adadaki ‘mal mülk’ davalarına emsal teşkil edecek Orams Davası’nın Türkiye’nin adaya müdahalesinin 32’nci yıldönüme rastladığını belirtti… Gazete, Rum avukatların davanın yakında görülecek olmasını bir şans olarak gördüğünü aktardı.


“EMSAL OLMASI ÖNEMLİ”


Londra’da 2 Mart günü görülen ön duruşmada Rum Kesimi’nin istediği 8 haftalık hazırlık süresi reddedilerek Türk tarafının istediği gibi 4 hafta olarak saptanmıştı. Orams çiftini Başbakan Tony Blair’in eşi Cherie Blair, Türk avukatlık bürosu Vahib Avukatlık Bürosu çatısında savunuyor.


Güney’deki yönetim tarafından David Charlef Orams ve eşi Linda Elizabeth Orams’ın vatandaşları Meletiu Apostolidi’ye ait arazi üzerine ev inşa ettikleri iddiasıyla dava açılmış ve Kuzey’deki aileye de hukuk kurallarına aykırı olarak dava tebliği edilmişti. Güney Kesimi’nde Orams davası sürerken Apostolidi’nin avukatları Orams çiftinin


İngiliz vatandaşı olduğu gerekcesiyle İngiltere Yüksek Mahkemesi’nde de tazminat davası açarak davanın emsal teşkil ederek sorunu AB’ye taşımak istemişti.


İngiltere’deki davaya Türk kesimi de sürpriz bir atakla karşılık vermiş İngiltere’deki davayı savunacakVahib Avukatlık Bürosu, ekibine Cherie Blair’i almıştı.


RUM KESİMİ RAHATSIZ


Rum Kesimi, Başbakan’ın eşi olarak Cherie Blair’in Orams Davası’nı üslenmesini ilkesizlik olarak eleştirmişti. Kıbrıs Rum yönetimi liderinin en yakınındaki isimlerden biri kabul edilen Kipros Hrisostomidis, “Cherie Blair yasadışı şekilde bir toprağı işgal eden İngiliz çiftinin davasını alarak, İngiltere’nin resmi politikasının yasadışılığı desteklemek olduğu gibi bir izlenim doğmasına yol açıyor. Bayan Blair, diplomatik olarak önemli hassasiyetlere yol açabilecek bir adım atıyor” açıklaması da Rum ulusal basınına yansımıştı.


Başbakan Tony Blair, Rum Kesimi’nden gelen eleştirileri kendisine soran gazetecilere verdiği yanıtta eşinin yalnızca profesyonel işini yaptığını, eşinin avukatlığını siyasetin dışında tutulması gerektiğini belirtmişti.


“OLMAZSA LAHEY’E GİDERİZ”


Vahib Avukatlık Bürosu’ndan Hasan Vahib, davayı kazanma şanslarının çok yüksek olduğunu tersi olması durumunda ise  Lahey Adalet Divanı’na gidilmesini isteyeceklerini söyledi.


Orams çiftinin savunmasını Vahis Avukatlık Bürosu çatısında yapacak olan Cherie Blair insan haklarında olduğu kadar Avrupa Hukuku konusunda da uzman sayılıyor.


Anti terör yasası tartışılırken eşi Başbakan Tony Blair 90 günlük gözaltını savunmuş, Cherie ise önlemlerin bireyin temel insan haklarını gaspetmemesi gerektiğini söylemişti. Cherie’nin geçen yıl bir gecede “Ben Filistinli olsaydın, intihar bombacısı olurdum” sözleri de hala tartışılıyor…


İngiltere Türk Hukukçular Birliği geçen aylarda Vahib Avukatlık Bürosunu Yılın En İyi Avukatlık Bürosu, Cherie Blair’i de Yılın En İyi Avukatı seçmişti…


FOTOĞRAF: CharlefOrams, Avukat Hasan Vahib ve Linda Elizabeth Orams

789940cookie-checkOrams davası ‘Barış Harekatı’ gününde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.