Orhan Pamuk’a saldırı

Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Orhan Pamuk hakkında açılan davanın dosyasının Adalet Bakanlığı’na gönderilmesi nedeniyle davada durdurma kararı verdi.


Adliye binasına saat 10.45’te gelen Pamuk’a, adliyeye girişi yoldan geçen bazı araçlardaki vatandaşlar da klakson çalarak, yazara tepkide bulundu.”Yurtsever Hareket” de Şişli Adliyesi önünde “Lütfen Pamuk yargılanmasın. Onun yanıtını vermek bizim görevimiz. Yapay demokrasi kahramanları istemiyoruz” yazılı pankart açtı.Avrupa Parlamentosu’ndan 6 milletvekili de Adliye’ye geldiler.


Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek davanın iddianamesinde, Pamuk hakkında, İsviçre’de yayınlanan ”Das Magazin” adlı haftalık dergide yer alan ve Aktüel Dergisi’nin Şubat-Mart 2005 sayısında da çevirisine yer verilen röportaja ilişkin Kırklareli Merkez E Tipi Kapalı Cezaevi’nde hükümlü olarak bulunan Sebahattin Zorlu ve Kayseri’den Mehmet Özet’in şikayet başvurusunda bulunmaları üzerine soruşturma başlatılmıştı.


İddianamede, yazar Orhan Pamuk’un İsviçreli bir gazeteciyle yaptığı söyleşide, ”30 bin Kürdü ve bir milyon Ermeni’yi öldürdük. Türkiye’de hiç kimse bunu dile getirmeye cesaret edemiyor. Ben ediyorum” şeklinde beyanları olduğu belirtilmişti.


Bu söyleşinin 2 ay sonra İsviçre’de, daha sonra da Türkiye’de yayınlandığı belirtilen iddianamede, Pamuk’un sözleriyle ”Türklüğü alenen aşağıladığı”nın anlaşıldığı öne sürüldü.


“DAVA İMAJ AÇISINDAN KÖTÜ”


Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Hollandalı Camiel Eurlings, yazar Orhan Pamuk hakkında açılan davanın ”Türkiye’nin imajı açısından kötü” olduğunu öne sürdü.
Eurlings, davanın düşünce özgürlüğü açısından önemli olduğunu ifade ederek, verilecek kararın düşünce özgürlüğü açısından mesaj niteliği taşıyacağını söyledi.


ALTEMUR KILIÇ MÜDAHİL OLMAK İSTİYOR


Altemur Kılıç “Türklüğü alenen aşağılamak”la suçlanan Orhan Pamuk davasında müdahil olmak için dilekçe verdi.


 


Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün başlayacak görülecek davada yazar Orhan Pamuk’a destek olmak için aralarında Avrupa Parlamentosu Türkiye Karma Komisyonu Başkanı Joost Lagendijk, Yeşillerden Daniel Cohn-Bendit, Cem Özdemir, Andrew Duff, Geoffey Van Orden, yazar Ahmet Altan, Hran Dink’in Şişli Adliyesi’ne geldi.
Çok sayıda yerli ve yabancı gazetecinin ilgi gösterdiği davaya, Altemur Kılıç da müdahil olmak için dilekçe verdi.


 


 

1027050cookie-checkOrhan Pamuk’a saldırı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.