Ormanlara ölüm fermanı gibi yasa

Tahrip gücü yüksek yasaya tepkiler sürüyor: Belek’te ağaç kesip, Akseki dağlarına dikmek eşit değil!


Anayasa Mahkemesi iptal etti, AKP yeniden meclise getirdi, Gül onayladı ve Rixos’un sahibi Tamince’nin Larapark projesinin de aralarında olduğu 53 projenin önü yeniden açıldı. 7 Mayıs’ta meclisten geçen Turizmi Teşvik Kanunu’yla birlikte illerdeki ormanlarının binde 5’i turizme tahsis edilerek bu alanların %30’u yapılaşmaya açılacak. Türkiye sahillerinde yer alan ormanlar için ölüm fermanı niteliğindeki yasaya çevre örgütlerinin tepkileri sürüyor.


YASAL KIYIMLAR BAŞLAYACAK


Cumhurbaşkanı Gül’ün onaylamasıyla birlikte çok sayıda çevre kuruluşunun tepkisini çeken yasaya göre hazineye ait yerler Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilerek, Türkiye’nin ormanlık alanlarının binde 5’i turizm yatırımcılarına tahsis edilecek. Daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen ve aralarında Rixos Oteller zincirinin sahibi Fettah Tamince’nin Larapark projesinin de yer aldığı 53 projenin önü açılmış olacak. Ülke genelinde 1 milyon 50  bin dönüm ormanlık alanın turizme tahsis edileceğinin öngörüldüğü yasaya tepki gösteren Türkiye Tabiatını Koruma Derneği ( TTKD) Antalya Şubesi Başkanı Hediye Gündüz, yasanın ‘Turizme tahsis edilecek alan, il genelindeki toplam orman sayılan yerlerin binde 5’ini geçemez’ yönündeki maddesine dikkat çekerek, “Lara, Belek, Kemer ve Antalya’nın diğer kıyı ve ormanlık kesimlerinde bu madde ile yaşanabilecek kıyımları hayal etmek hiç de zor değildir” diye konuştu.


DOĞAL KAYNAKLAR KİŞİLER ADINA TAHRİP EDİLECEK


Yasanın bu haliyle doğayı tamamen tahrip etmeye yönelik olduğunu dile getiren Hediye Gündüz, Toplumun geleceğini yönlendirmekle yükümlü hükümetlerin en önemli görevlerinin başında toplumun ortak yararına olan değerleri ve kamu yararını gözetmeleri geldiğini hatırlattı. Yasada yapılan değişiklikle en büyük kamu yararı olan oksijen sağlayan doğal kaynakların, kişiler adına tahrip edilmesinin yolunun açıldığına işaret eden Gündüz, Anayasa Mahkemesi’nin ormanlık alanların toplumun ortak yararına kullanılması gerektiğine hükmederek bu alanların turizme tahsisini iptal ettiğini anımsatarak, “hükümetten Anayasa  Mahkemesinin  kararını çiğnemeyip bu yasayı geri çekmesini bekliyor ve TBMM Muhalefet Partilerinden ve toplumun demokratik dokularından bu yasanın ortadan kaldırılması için harekete geçmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.


TOPLUMUN GELECEĞİ TEHDİT ALTINDA


Doğanın bütün insanlığın ortak kullandığı bir sistem olduğunu söyleyen Hediye Gündüz, “bu kırılgan yapı son 50-100  yıl içerisinde yapılan saldırılar sonucu ortaya çıkan küresel ısınma gerçeğiyle de iyice gözle görülür hale gelmiştir. İnsanlığın karşı karşıya kaldığı bu acı gerçeği bugün hiç kimse görmezlikten gelemez ve de bu sorunu bir an önce çözme sorumluluğundan kurtulamaz. Hele de devlet yönetimiyle ilgili görev almış kişi ve kurumlar bu sorumluluğu daha da çok alırlar ki, toplumlarının geleceğini güvence altına almış olsunlar. Bu anlamda toplum adına görev almış olan hükümetin Turizm Teşvik Kanununda yaptığı değişiklik toplumun geleceğini güvence altına almak yerine tüm toplumun geleceğini, insanlığın ve dünyanın geleceğini korumak yerine tehdit eder bir nitelik taşımaktadır” dedi.


BELEK’TE AĞAÇ KESİP, AKSEKİ’DE DİKMEK EŞİT DEĞİL!


Ormanlık alanların turizme tahsisine olanak sağlayan Turizmi Teşvik Kanunu’nun 8 inci maddesine de değinen Gündüz, söz konusu maddenin ‘Turizm yatırımı için tahsis edilen orman alanının üç katı kadar alanın ağaçlandırma bedeli  ve ağaçlandırılan bu alanın üç yıllık bakım bedeli, yatırımcı tarafından Orman Genel Müdürlüğü hesabına, doğrudan belirtilen ağaçlandırma ve bakım işlerinde kullanılmak şartıyla gelir olarak kaydedilir ve kaydedilen tutar karşılığı ödenek öngörülür. Belirtilen bedelin yatırılmadığının tespiti halinde, yatırımcıya turizm yatırımı veya işletmesi belgesi verilmez’ hükmünü içerdiğini anımsattı.
Gündüz, “örneğin, içinde yer aldığı iklim kuşağı, rüzgâr, güneş, ısı, su ve diğer şartlardan kaynaklı olarak oluşmuş ve 517 endemik bitkinin yer aldığı Belek’te ağaç kesip Akseki dağlarında ağaçlandırma yapmak aynı ve eşit olamaz” dedi.


FOTOĞRAF: Türkiye Tabiatını Koruma Derneği ( TTKD) Antalya Şubesi Başkanı Hediye Gündüz

1059920cookie-checkOrmanlara ölüm fermanı gibi yasa

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.