Osmanlı hanedanının portreleri

Hacettepe Üniversitesi Sanat Müzesinin ev sahipliği yaptığı ”Padişahların Zaferi” isimli sergide, 623 yıl hüküm süren, çağ açıp çağ kapatan Osmanlı hanedanı, tuval üzerine akrilik portrelerle izlenime sunuluyor.
Sanatçı, çalışmalarında minyatür sanatının renkçi yüzey estetiğini kullanırken, 36 büyük boy portrenin her birinin altında padişahların özgün tuğraları da bulunuyor.
Geleneksel portre çalışmalarından farklı olarak, tuvallerin farklı dış formlarıyla da dikkat çektiği sergide, Osmanlı kültürünü simgeleyen, çadır, cami, padişah kaftanı, surlar gibi ögeler de kullanılıyor.
Sergi, 30 Kasıma değin Hacettepe Üniversitesi Sanat Müzesinde sanatseverlerle birlikte olacak.

-”GELENEKSEL SULTAN PORTRELERİ DEĞİLLER”-

Ressam Abdurrahman Kaplan, sergide 36 sultan portresini kendi imgelem ve hayal dünyasıyla bütünleyerek bir kompozisyon yarattığını söyledi.
Sergide yer alan portrelerin her birinin kendine ve işlediği padişaha ilişkin nitelikler taşıdığını aktaran Kaplan, ”Bunlar, geleneksel sultan portreleri de değiller. Bir yandan hayal dünyamla birleştirirken, diğer yandan da ‘Osmanlı simgeleri’ diye tabir edilen çadır formu, minyatür, kaftan formu gibi ögeleri de resmettim” diye konuştu.
Eserleri arasında yer alan 20 metrekarelik soy ağacının da çok büyük bir çalışma olması nedeniyle duvara asılamadığını ve yere konularak sergilendiğini anlatan Abdurrahman Kaplan, ”iç mekan tuval ensalasyonları” olarak tanımladığı yapıtlarını ilk kez Ankara’da izlenime sunduğunu belirtti.
Osmanlı ve Türk tarihini bilmek isteyenlerin bu sergiyi beğeneceğini umduğunu ifade eden sanatçı, ”Tarihiyle, kültürüyle, coğrafyasıyla ilgili farklı şeyler görmek isteyen herkesi bu sergiye çağırıyorum” dedi.
28 Ekim 2009 Çarşamba — 10:39:00

716160cookie-checkOsmanlı hanedanının portreleri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.