Özgür Özel’e ‘Gazipaşa betonlaşmasın’ çağrısı!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Sualtı Araştırmaları Derneği’nden CHP lideri Özgür Özel’e Gazipaşa çağrısı: “Söylemlerinize büyük üzüntü ve endişeyle şahit olduk. Betonlaşma fikrinden geri dönülsün…”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in geçtiğimiz hafta Antalya Gazipaşa’da yaptığı konuşmada sahilin betonlaşmasına yönelik ilçe belediyesinin yaptığı imar çalışmasını övmesi partiden istifalara neden olmuştu. Özel’in konuşmasına bir tepki de Sualtı Araştırmaları Derneği’nden (SAD) geldi. Akdeniz Foku ve Caretta caretta gibi türlerin yaşam alanı olan sahilin betonlaşmasının önüne geçilmesini talep eden SAD, CHP Genel Merkezi’ne uyarıcı nitelikte bir açıklama gönderdi. CHP lideri Özgür Özel’e çağrıda bulunulan açıklamada, Gazipaşa sahillerinin bilimsel açıdan önemine de dikkat çekilerek “tahripkâr bu turizm projelerinin partiniz öncülüğünde yanlışlığının vurgulanması ve betonlaşma fikrinden geri dönülmesi için gereğinin yapılması konularında bilgi ve gereğini önemle dikkatlerinize sunarız” ifadelerine yer verildi.

Antalya’nın Gazipaşa ilçesi son yıllarda betonlaşma tehdidi altında. Sahilde oteller, verimli tarım alanlarında ise konut projeleri ilçenin geleceği için tehdit oluşturuyor. Korunan alan niteliğindeki Selinus sahili otellere açıldı. Büyük parsellere ayrılan sahildeki ilk 5 yıldızlı otel projesi için geçtiğimiz yıl ÇED süreci başlatıldı.

CHP’Lİ BAŞKAN SAHİLİ BETONLAŞTIRACAK PROJEYİ SAVUNDU

Sahili de kapsayan bölgenin imar çalışmalarını yürüten CHP’li Gazipaşa Belediyesi’nin 18 uygulaması yargıya taşınmıştı. Otel arazisi için birçok vatandaştan arazi toplayan iş insanı Adil Üstündağ’ın 50 bin metrekareden büyük bir alanda 2508 yataklı otel inşa etmek istemesi, ilçede birçok kişinin tepkisini çekse de Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Ali Yılmaz projenin en ateşli savunucularından biri olmuştu.

ÖZGÜR ÖZEL GAZİPAŞA MİTİNGİNDE BAŞKANA TEŞEKKÜR ETTİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 18 Mart’ta Gazipaşa’da katıldığı seçim mitinginde, partisinin yeniden aday gösterdiği Mehmet Ali Yılmaz’ın yaptığı imar çalışmasından övgüyle söz etmesi dikkat çekmişti. Sahildeki otellere de altlık oluşturan 18 uygulaması için başkan adayı Yılmaz’a teşekkür eden Özel, Gazipaşa’da turizm ruhsatlı hiçbir otel bulunmadığını da belirterek “Bu kadar güzel bir yer olmasına rağmen. Manavgat’ta dünyanın en çok otelinin olduğu ilçeye sahip olmakla övünürken, burada bu 18 uygulamasından sonra artık otel yatırımları gelecek. Yerli turist gelecek, yabancı turist gelecek ve Gazipaşa’nın bu çalışmalar sayesinde yüzü gülecek. Bu güzel çalışma için de belediye başkanımıza teşekkür ederken, tüm yatırımcıların dikkatini de Gazipaşa’ya çekmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

CHP’Lİ MECLİS ÜYESİ VE ADAY ADAYI PARTİDEN İSTİFA ETTİ

Özgür Özel’in tepki çeken bu konuşmasının ardından Gazipaşa’da partiden istifalar yaşandı. CHP’nin belediye başkan aday adaylarından Dr. Ali Kızılateş ile Gazipaşa Belediyesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Mimar Esin Bilgiç, Genel Başkan Özel’in tutumunu eleştirerek partiden istifa ettiklerini duyurdular.

SUALTI ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ’NDEN ÖZGÜR ÖZEL’E ÇAĞRI GELDİ

Ancak Özgür Özel’in sahili betonlaştıracak projelerin altlığını hazırlayan imar düzenlemesinden övgüyle söz etmesine yönelik tepkiler dinmedi. Geçmişte Gazipaşa’yı da kapsayan kıyılarda çalışmalar yürüten Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD), CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e çağrıda bulunarak Gazipaşa kıyılarının betonlaşmasına neden olacak girişimlerden geri dönülmesi için gereğinin yapılmasını istedi.

‘SÖYLEMLERİNİZE BÜYÜK ÜZÜNTÜ VE ENDİŞEYLE ŞAHİT OLDUK’

Bölgede yapılan araştırmalar sonucu hazırlanan bilimsel raporun da yer aldığı çağrı metni, CHP Genel merkezine gönderildi. SAD Yönetim Kurulu’nun çağrı mektubunda şu ifadelere yer verildi:

“CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel, 18 Mart 2024 tarihinde Antalya Gazipaşa’da yapmış olduğunuz seçim konuşmasını basından ve üyesi olduğumuz ‘Gazipaşa Hepimizin Platformu’ üyelerinden edindiğimiz bilgiler dâhilinde izledik. Ne yazık ki uzun yıllardır Türkiye’nin doğasını ve özellikle kıyılarını ve denizlerini 1985’den başlayarak aralıksız çalışan, araştıran ve koruyan bir STK olarak, söylemlerinize büyük üzüntü ve endişeyle şahit olduk. Gazipaşa, Akdeniz Bölgesi kıyı hattı boyunca betonlaşmadan korunmuş Antalya’nın yegane ilçesidir. Gazipaşa’nın kendine özgü kumsal kıyı alanı ve civarı, tüm doğal yapısı ve biyolojik çeşitliliği ile eşsiz bir Önemli Doğa Alanı (ÖDA Gazipaşa) içindedir. Gazipaşa kıyıları İribaş deniz kaplumbağası (Caretta caretta), Yumuşak sırtlı Nil kaplumbağası (Trionyx triunguis), Akdeniz foku (Monachus monachus), Tepeli karabatak (Gulosus aristotelis) ve Büyük gümüş martı (Larus michahellis) başta olmak üzere birçok deniz ve kıyı kuşları, Su samurlarının (Lutra lutra) ve kum zambağı, kadim çançiçeği ve kum deligözü gibi bitkilerin birinci derecede yaşam alanlarıdır.

‘DOĞA VE TARİH YIKIMININ BİLİMSEL VERİLERİNİ PAYLAŞMAYA HAZIRIZ’

Öte yandan dev kütleli yıkıcı bir turizmin getirilmeye çalışıldığı, kısıtlı ölçüdeki Gazipaşa kıyı bandı, farklı derecelerde doğal ve arkeolojik korunan alanlardır. Üstelik şu anda ÇED aşaması başlayan ilk devasa turizm tesisi de korunan alandadır. Ayrıca, her betonlaşmanın küresel ısınmaya ve sonucunda iklim krizine katkı verdiği gerçeği de unutulmamalıdır. Dolayısıyla bu büyük çaplı turizm projeleri zinciri şeklinde devam edecek inşaatlarla Antalya ilinin denize kıyısı olan 12 ilçesi arasında betonlaşmadan nasibini almamış tek ilçesinin ‘her şeye rağmen kalkınma’ ya da ‘ne pahasına olursa olsun turizm’ ideolojisine yenik düşmemesi gerekir. Gazipaşalıların, yöre halkının büyük oranda istemediği bu doğa ve tarih yıkımlarının ne kadar olumsuz sonuçlara yol açabileceğini bilimsel veriler ile yayınlanmış rapor ve makaleleri paylaşmaya her zaman hazır olduğumuzu belirtiriz. Bunlardan sadece iki tanesi yazı ekinde verilmiştir. Sadece Sualtı Araştırmaları Derneği değil, gerek Gazipaşa’dan gerekse ulusal düzeyde diğer STK’lar ve akademik kuruluşlar da bu bilgileri siz veya danışmanlarınızla paylaşacaklardır. Yeter ki iletişim kanalları açık olsun.

‘YER SEÇİMİ YANLIŞ OLAN BU BETONLAŞMA FİKRİNDEN DÖNÜLSÜN’

Gazipaşa’nın gerek eşsiz arkeolojik gerekse doğal değerlerinin habitat tahribatına yenik düşmesine fırsat vermeden, son derece yanlış bir yer seçimi olduğundan emin olduğumuz söz konusu tahripkâr bu turizm projelerinin partiniz öncülüğünde yanlışlığının vurgulanması ve betonlaşma fikrinden geri dönülmesi için gereğinin yapılması konularında bilgi ve gereğini önemle dikkatlerinize sunarız. Saygılarımızla.”

SAD2
SAD1
SAD açıklamasının ekinde Önemli Doğa Alanları kitabı da eklendi.png2
SAD açıklamasının ekinde Önemli Doğa Alanları kitabı da eklendi.png1
SAD açıklamasının ekinde Önemli Doğa Alanları kitabı da eklendi
Özgür Özel’e çağrı mektubu.png2

Özgür Özel Gazipaşa mitinginde

 

2765830cookie-checkÖzgür Özel’e ‘Gazipaşa betonlaşmasın’ çağrısı!
Önceki haberYapay zekâ ve seçimler
Sonraki haberSEÇİME GİDERKEN İKTİSAT POLİTİKASI
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.