Pakistan Uluslar Topluluğu’nda yok

Uganda’nın başkenti Kampala’da toplanan Uluslar Topluluğu Dışişleri Bakanları, bazı ilerlemeler kaydedilmesine rağmen, Pakistan’da demokrasiye dönüş ve hukukun üstünlüğünün tesisinin sağlanamadığını söylediler.


Dışişleri Bakanları Pakistan’ın üyeliğinin askıya alınıp alınmayacağını saatlerce tartıştı. Sonunda bir uzlaşma sağlandı.


Fakat Uluslar Topluluğu Genel Sekreteri Don McKinnon, “Bu kararı almak kolay olmadı.” diye konuştu.


Topluluğun Asya’lı üyelerinin Pakistan’ın üyeliğinin askıya alınmasına itiraz ettikleri anlaşılıyor.


Ama İngiltere Dışişleri Bakanı David Milliband, sonunda bütün üye ülkelerin karara destek verdiğini söyledi.


İngiltere Dışişleri Bakanı daha sonra Uluslar Topluluğu’nun Pakistan’ın topluluğa yeniden üye olabilmesi için belirlediği beş koşulu açıkladı.


Bunlar arasında, olağanüstü halin kaldırılması, siyasi nedenlerle tutuklananların tümünün serbest bırakılması, medya üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması ve Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in genel kurmay başkanlığından istifa etmesi de var.


Uluslar Topluluğu Pakistan’daki durumun şu anda topluluğun temel siyasi değerlerinin ciddi şekilde ihlali anlamına geldiğini, özgür ve adil bir seçim yapılmasının koşullarının bulunmadığını da bildirdi.


Ama yine de Pakistan’daki gelişmelerin Ocak ayında yapılacağı açıklanan genel seçimlerden sonra yeniden değerlendirilmesine karar verildi.


Yüksek Mahkeme’den onay


Pakistan’ın yeni Yüksek Mahkemesi General Pervez Müşerref’in yeniden cumhurbaşkanı seçilmesine karşı yapılan sonuncu hukuki başvuruyu da beklendiği gibi geri çevirdi.


Muhalifleri General Müşerref’in hâlâ Genel Kurmay Başkanlığı görevini yürütüyor olması nedeniyle, Cumhurbaşkanlığına seçilmesinin hukuka aykırı olduğunu savunuyordu.


Aynı yöndeki diğer başvurular da hafta başında geri çevrilmişti.


General Müşerref’in mahkemeye kendisine daha yakın yargıçları atamış olması nedeniyle zaten Yüksek Mahkeme’nin Cumhurbaşkanı aleyhinde bir karar alması beklenmiyordu.


Hâlâ olağanüstü hali kaldırmamış olan Cumhurbaşkanı Müşerref, Ocak ayında yapılması planlanan genel seçimin de olağanüstü hal yönetimi altında yapılabileceğini savunuyor. (BBC)


FOTOĞRAF: Müşerref, olağanüstü hali kaldırması için baskı altında

807480cookie-checkPakistan Uluslar Topluluğu’nda yok

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.