Papa kırdığı potları düzeltiyor

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, son dönemlerde ”İslam dininin tarihi ve kaynaklarıyla şiddeti içerip teşvik ettiği, İslam’ın yeryüzüne kılıçla yayıldığı, Müslümanları potansiyel şiddet uygulayıcıları olduğu” anlayışını ifade eden ”İslamophobia”nın giderek tırmandığını belirtti.


Papa 16. Benediktus ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Bardakoğlu, ”Bilimsel ve tarihsel hiçbir araştırma ve veriye dayanmayan, adalet ve insaf ölçüleriyle de bağdaşmayan bu itham ve iddialardan, adını barıştan alan İslam’ın her mensubunun son derece müteessir ve müşteki olduğunu ilan etmek isterim” dedi.
Sorunların şiddete, baskıya, kalıcı kin ve nefrete dönüşmesinin birlikte engellenebileceğini söyleyen Bardakoğlu’nun öne çıkan ifadeleri şöyle:


•”Ön yargılar, önemli ölçüde tarihsel korku ve kaygılardan beslenmektedir.”
•”özellikle biz dini liderlerin ve dini kurumların, bu korku ve kaygılara dayalı ön yargıların esiri olmaması ve sağduyulu davranması, evrensel barış ve huzurun tesisinde esastır.”
•”Biz dini liderler, din bilginleri ve dini kurumlar, uluslararası siyasetin gerilimlerine alet olmayı reddederek bu sosyal sorunların çözümüne katkı sağlamak zorundayız.”
•”Biz Müslümanlar, şiddet ve terörün her türlüsünü, kime karşı ve kim tarafından işlenirse işlensin, kınıyoruz ve onu bir insanlık suçu olarak görüyoruz.”


“ORTAK BİR YOL BULMAYA TEŞVİK EDİLİYORUZ”


Papa 16. Benediktus, ”Kökenlerimiz ve kaderimizle manevi ve insani bir birliğe sahip olan bizler, çağımızın insanının özelliği olan temel değerler arayışında ortak bir yol bulmaya teşvik ediliyoruz” dedi.


Papa, yaptığı açıklamada, Türkiye’deki bütün müslümanları ”sevgi dolu hürmetle selamladığını” belirterek, ”Türk Ulusu’nun nitelikli bir ulus olduğu” söyledi.
Papa 16. Benediktus, şunları söyledi:


”Toplumun, her şeye kadir Allah’a verilmesi gereken yeri vermesi ve deney üstüne açılması için hep birlikte çalışmaya çağrılıyoruz. Hristiyan ve Müslümanların bu yönde ilerlemelerinin en uygun yolu, birbirlerini samimiyetle, daha iyi tanıma arzusuyla, farklılıklarına saygı göstererek ve ortak yanlarını kabul ederek, gerçek bir diyalogda buluşmaları olacaktır.”


HEDİYE KİTAP RUM TAHRİBİNİ ANLATIYOR


Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, resmi davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Vatikan Devlet Başkanı ve katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benediktus’a, Kıbrıs’ta Rumlarca tahrip edilen Türk dini ve kültürel eserleri anlatan kitap hediye etti.


Papa, Anıtkabir ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile görüşmek üzere Çankaya Köşkü’ne gitti. Cumhurbaşkanı Sezer’in görüşme sırasında Papa’ya Sabahattin İsmail’in İngilizce yazdığı ”Sinserity V Slande On The Preservation Of Cultural Heritage” ile 2006 yılı Lefkoşa baskılı ”Erasing the past: Turkish Cypriot Culture Religious Heritage Under The Control Of The Greek Cypriot Administration” kitaplarını armağan etti. Kitaplarda Kıbrıs’ta Rumlarca tahrip edilen Türk dini ve kültürel eserlerinin konu edildiği öğrenildi.


AB DESTEĞİ İÇİN OLUMLU YAKLAŞIM


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Papa 16. Benediktus’tan Türkiye’nin AB yolunda desteğini istediğini, Benediktus’un da kendisine, ”Bizler Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesini arzu ederiz” dediğini bildirdi.


NATO Zirvesi için Letonya’ya hareketinden önce düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Papa 16. Benediktus’un verdiği mesajların en önemlisi olarak da ”İslam’a yönelik barış ve sevgi anlayışını yinelemesini” gösterdi.
”Fin Planı sonuçsuz kaldı. Olli Rehn’in açıklaması oldu. 3 ya da 10 başlığın askıya alınması tartışılıyor. Bu AB perspektifini nasıl etkiler?” sorusu üzerine de Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:


”Finlandiya Başbakanı Cuma günü ülkemizde ve Finlandiya Başbakanı ile Cuma günü saat 13.00’den itibaren başlayan görüşmemiz olacak. Ve o görüşmelerden sonra zaten açıklamalarımızı yapacağız.


‘Sonuçsuz kaldı’ veya ‘Olmadı’ gibi yaklaşımları ben pek paylaşmıyorum. Bana göre her atılan adım bir mesafedir. Adımlar atılmaya devam ediyor. Bakın, ‘Tren kazası’ dediler. Şimdi ne deniyor? ‘Tren kazası olmadı ama tren yavaşladı’ diyorlar. Kaza maza olmaz bu yolculukta. Biz bu işe inanmışız. Yolumuza devam edeceğiz. Aynı inançla kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz.”


İNANÇLAR ARASINDA ANLAYIŞ…


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, basın toplantısında da ”Aramızdaki farklılıkların ön plana çıkarılmaya çalışıldığı böyle bir dönemde Sayın Papa’nın nüfusunun çoğunluğu, yüzde 95’i gibi bir oranı Müslüman olan demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye’ye yaptığı bu ziyareti hem zamanlı ve hem de önemli buluyorum” dedi.
Erdoğan, şöyle konuştu:


”Şiddet kültürünün giderek yaygınlaştığı, dünyanın medeniyetler çatışması gibi bir felaket senaryolarıyla karşı karşıya olduğu, çeşitli kamplara ayrılmaya çalışıldığı zor bir dönemden geçiyoruz. Onun için farklı inanç ve kültürler arasında karşılıklı anlayışa bugün her zamandan daha fazla ihtiyaç var.”


İSLAM’A YÖNELİK OLUMLU İFADELER…


Erdoğan’ın basın toplantısında öne çıkan ifadeleri şöyle:


• ”Biz diyoruz ki, medeniyetler ittifakı 21. yüzyılın bir küresel barış projesidir. Aynı düşünceleri, Sayın Papa’nın benimle paylaştığını gördüm. Bundan dolayı ayrıca memnunum.”
• ”Topraklarımızda yüzyıllardır kilise ve havralar, camilerle yan yana barış içinde yaşamışlardır. Bu tarihi tecrübesiyle Türkiye, medeniyetler ittifakının da aslında sembol bir ülkesidir.”
• ”Kendilerine İslam’ın bir barış, bir hoşgörü dini, bir sevgi dini olduğunu ifade ettik. Kendilerinin bunu paylaştığını gördük.”
• ”Küresel barış ve özellikle İslam’a yönelik olumlu ifadeleri kendisinden duymuş olmak da benim için bugünkü görüşmenin tamamıyla olumlu yansımasıdır.”
• ”Sayın Papa’nın ziyaretini, Medeniyetler İttifakı Zirvesi’nde verdiğimiz mesajları pekiştirecek olması bakımından da önemli buluyorum.”

1036090cookie-checkPapa kırdığı potları düzeltiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.