Paranızı siz idare edin!

İmkanları iyi olanlar için, ‘ekstra nakit’ yaşam tarzlarında belirgin bir değişiklik getirmese de dar gelirli kisilerde, nakit kıtlığı ne yazık ki stress ve mutsuzluğa neden olur.


Borçlar içinde tükenmemek, geleceğe mümkün olduğunca yatırım yapabilmek için, kazancınızı doğru idare etmeniz gerekli. Detaylıca hazırlanacak ‘gerçekçi’ bir tasarruf planı öncesinde, birçoğumuzun yaptığı finans hatalarından uzak durmak önemli bir baslangıç olacaktır.
Planlama Hataları
*Banka ve yatırım kuruluşlarının sunduğu ,finans ürün ve hizmetlerinin yeterince araştırılıp, anlaşılmadan kabul edilmesi


*Şahsi hesaplarda biriktirilen paranın, düşük faiz oranlarına tabi tutulması


*Bankalarca sunulan kredi kartı şart ve koşullarının iyice araştırılmaması ve bunların, piyasadaki diğer rakipleriyle karşılaştırılmaması


*Yüksek harcama limitiyle cazip görünen kredi kartlarında, farkında olmadığınız, yüksek faiz oranını uygulamasıyla karşılaşmak


*Ödeyebileceğiniz miktardan daha fazla oranda ve uzun vadeli geri ödeme şartlarıyla çekilen banka kredileri; ne yazıkki bu kredilere eklenecek faiz oranının gözden kaçırılması gibi başlıca dikkatsizlikler, malesef  birçok kişiyi ‘borçlar kargaşasına ‘sürüklemektedir.
Bütce Planı
Başarılı bir bütçe planına, aylık gelir ve giderlerinizin detaylı bir listesini yaparak başlayabilirsiniz:
Ev  Giderleri:


Ev kredisi; ev sigortası ve vergisi; ev eşyalarının maddi tutarı ; bakım ve tamirat masrafları; su, elektrik, doğalgaz, telefon faturaları….
Arabanın  Giderleri:


Aracınızın kaydı, sigorta ve vergisi; bakım ve onarım giderleri; petol giderleri; parkyeri ödemeleri….
Ailevi Giderler:
Bireysel krediler ve  kredi kartları; sağlık ödemeleri; kutlama ve hediyeler; tatil ve seyahatler; ulaşım; giyim eşyaları ve aksesuarlar; yiyecek-içecek masrafları; çocukların okul ve şahsi masrafları; kurslar, spor ve hobiler; kulüp üyelik aidatları; gazete, dergi, kitap tutarları; kuaför ve şahsi bakım masrafları….gibi yasam tarzınıza göre belirleyeceğiniz saptamalar, aylık giderlerinizin hacmini belirlemektedir.
Detaylarıyla ele aldığınız harcamalarınıza dikkatlice baktığınızda, bazı masrafların ‘kolaylıkla kontrol edilebileceğini’ göreceksiniz. Buna dayanarak, hayatınızın akışında önemli bir rolü olmayan bu giderleri en aza indirerek ‘paranızı arttırmaya başlayabilirsiniz’.
Tasarrufun Altin Kuralları
Borçlarla mücadelede ve bütçe kontrolünde uygulayabileceğiniz başlıca
‘para arttırma taktikleri’ aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Akıllı Bankacılık:
Banka ve finans kuruluşlarının sunduğu üruü ve hizmetleri detaylarıyla araştırıp, iyice anlayınız. Bunları piyasadaki diger rakip hizmetlerle karşılaştırdıktan sonra , koşullarınıza en uygun olanını seçiniz.
*Borçlarınızın tumunu birden kapatabilecek ‘bir tek’ banka kredisi alınız ve sadece o krediyi geri ödemeye konsantre olunuz.
*Kredi kartınız varsa, onu kullanmamaya özen gosteriniz. Kartınızı yanınızda taşımadığınız sürece ve elinizde yeterli nakit olmadikca,‘gerçekte ihtiyacınız olmayan ,o urunu’ satın almak durumunda kalmazsınız.
*Acil Durum Fonu Oluşturunuz: Acil bir durumla karşılaştığınızda, en az 6 aylık temel ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek kadar, az miktarlarda da da olsa, para biriktirmeyi amaçlayınız. Unutmayın ki, ‘ hiç başlamazsanız, asla biriktiremezsiniz’.


*Satın almak istediğiniz ürüne, acilen ihtiyaç duymuyorsanız, o eşyayı daha ucuza maledebileceğiniz ‘indirim sezonlarını’ bekleyiniz.
*Mağazaların ve dağıtım kanallarının, ürüne eklediği ekstra fiyatı ödemeye gerek kalmaksızın, ‘üretici satış mağazalarından ‘yararlanabilirsiniz.
*Markete gitmeden önce ‘alışveriş listesi hazırlayınız’ ve o listeye sadık kalınız.
*Sürekli kullandığınız ihtiyac maddelerini (bazi ürünlerde son kullanma tarihlerinide dikkate alarak)toptan satın alınız. Bu durumda, perakendeye oranla kar etmiş olursunuz.


*Az ama kaliteli mallar almaya özen gosteriniz. Kalitesiz, dayanıksız bir mal her ne kadar ucuz olsa da, kısa zanamda kullanılmaz hale gelerek, sizi tekrar harcama yapmaya sürükler.
*Harcama yaparken, duygularınızla değil, mantığınızla karar veriniz. Duygusal olduğunuz dönemlerde maddi kararlar almaktan kaçınınız.
*Sigara, içki, kumar vb. gibi kötü alışkanlıklardan uzak durunuz.
*Evde enerji tasarrufuna önem veriniz. Tasarruf edilen enerji, düşük miktarda ödenecek fatura demektir.
*Faturalarınızı zamanında ödemeye özen göstererek, gecikmelerden dolayı eklenecek faizi engellemiş olursunuz.
*Evdeki küçük ve zararsız, tamir-bakım işlerini, elinizden geldiğince kendiniz yapmayı deneyiniz.
*Giyecek eşyaları satın alırken, ünlü markaların etkisinde kalmayınız. Etraftaki birçok kaliteli ve uygun fiyatlarda satış yapan magazalardan yararlanınız.
*Birşey satın almadan önce ‘o eşyaya gerçekten ihtiyaç duyup duymadığınızı’ kendinize sorunuz.
*Kısa mesafelerde ulaşım araçları kullanmak yerine, yürümeyi veya bisiklet kullanmayı deneyiniz.
*Düzenli olarak katılmadığınız sosyal kulüplere ve spor salonlarına üye olmatan kaçınınız. Böylece gereksiz yere aidat ödememiş olursunuz.
*Kitap, DVD,CD, bilgisayar oyunları vb ürünleri kütüphane aracılığıyla da elde edebilirsiniz.
*Sizden ekonomik olarak daha iyi bir konumda olan tanıdıklarınızla yarış içine girmekten ve onlarla kendinizi kıyaslamaktan kaçınınız.
*Devlet tarafından sunulan ‘sosyal ve ekononik yardımların’ sizi kapsayıp kapsamadığını araştırınız; yararlanabileceğiniz devlet yardımlarını değerlendiriniz.
Yerinde değerlendirilen her kuruş,sadece zihinsel huzur getirmekle kalmayıp, kendinize olan güveni de arttırır.
Kararlı, sabırlı, programlı yöntemlerle ele alınabilecek ‘bütçe planı’ sizi, yaptıklarınızdan zevk almaya doğru yönlendiren mantıklı bir girişim olur. Bunun yanında, paranızı doğru idare etmenin getirdiği başarı, bütçenizi rahatlatmakla kalmayıp ,aynı zamanda huzurlu uykular uyumanıza da yol açacaktır.


 

706740cookie-checkParanızı siz idare edin!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.