Pardon, boşuna asmışız, dediler…

Gecikmiş olarak gelen adalet böyle uzun bir aradan sonra gelip şimdi bir işe yaramasa da başka davalar ve mahkemeler için bir örnek oluşturacak.
John Gordon adındaki o vakit 29 yaşında olan bir İrlandalı erkek göçmen, Rhode Island’da zengin bir değirmenciyi öldürdüğü, çocuklarına tecavüz ettiği iddiasıyla yakalanmış, hızla gerçekleşen mahkeme sonucunda idama mahkûm edilmişti.

1845 yılı 14 Şubat günü asılarak öldürülen Gordon’ın İrlandalı bir Katolik olması yüzünden, Protestan üyeli mahkemece cezalandırıldığı kuşkusu o zamandan beri bulunuyordu. Geçtiğimiz aylarda, Amerikan Sivil Özgürlük Hareketi’nin girişimiyle tekrar davası ele alınan Gordon’un aslında yüzde yüz suçsuz olduğu, gıyabında yapılan bir başka mahkemeyle kesinleşti. Bu durumda Rhode Island Eyaleti’nin haksız yere asılmış Gordon’ın yakınları çıkarsa tazminat ödemek durumunda kalacağı da belirtildi. Ancak, şu âna kadar Gordon’ın birinci dereceden akrabası çıkmadı, bunun üzerine Katolik örgütler, daha şimdiden, 10 milyon Dolar civarında olacağı sanılan bir tazminat için ortalığa atıldı.

John Gordon olayı sadece bu yakınlarda ortaya çıkarılmış bir olgu değildi, bir süreden beri Rhode Island’da ve ABD’nin diğer eyaletlerinde konuya gösterilen hassasiyet artış buldu. Hatta Gordon’un yarım saatte tamamlanmış mahkemesi üzerine bir tiyatro oyunu da sergilenmişti. Haberimize konu olan görsel malzeme, bu oyundan alınmış bir sahnedir.

1526010cookie-checkPardon, boşuna asmışız, dediler…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.