‘Paris, küresel ısınma için son fırsat’

Gazete, Paris zirvesinde karbon salımları konusunda kapsamlı bir anlaşmaya varılabilmesinin belli açılardan eskiye göre daha olası olduğunu vurguluyor. Guardian, ABD Başkanı Barack Obama’nın iklim değişikliğini siyasi mirasının bir parçası yapmayı umduğunu, iklim değişikliği için yaptığı öneriye karşı çıkan Kongre’nin muhalefetini aşmak için özel başkanlık yetkilerini kullanmaya hazır olduğunu kaydediyor. Obama’nın önerisi, ABD’nin gaz salımlarını 2025’e kadar 2005’teki seviyenin yüzde 26-28 altına çekmesini öngörüyor:

“ABD’nin taahhüt beyanı ilk kez Çin’de de karşılık buldu, Çin Cumhurbaşkanı Şi Jinping karbon salımlarında 2030’un zirve noktası olmasını önerdi. Avrupa Birliği de, 2030’a kadar sera gazı salımlarını 1990’daki seviyeye göre yüzde 40 azaltma taahhüdünde bulundu ve yenilenebilir enerji üretiminde yeni hedefler koydu. Paris zirvesi, 20 yıllık bir sürecin sonu. Anlaşma için gerekli olan unsurları saymak kolay:

“Her ülkenin ne yapacağını bilmesi ve yatırımcıların nereye yatırım yapabileceğini görmesi için açıklık ve kesinlik olmalı. Bu uzun vadeli, tüm taraf ülkeler için adil bir anlaşma olmalı, yeni düşük karbon teknolojilerine geçiş sürecinde finansman desteği sağlanmasını öngörmeli, küresel ısınmadan en fazla etkilenen ülkeler için yardım içermeli. Bu anlaşmanın bir antlaşma mı, bir protokol mü ya da yasal gücü olan bağlayıcı bir metin mi olacağı konusu çok tartışılacak ama ne olursa olsun önemli olan anlaşma sağlanmasıdır’

1440980cookie-check‘Paris, küresel ısınma için son fırsat’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.