Patara’da seçim yağması!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Kumların altından çıkan binlerce yıllık tarihin üzerine betonun gölgesi düştü. Patara antik kenti yerel seçim öncesi kaçak ve plansız yapılaşmanın kuşatması altında…

Dünyaca ünlü Patara antik kentini de içeren Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Gelemiş Mahallesi’nde yerel seçime iki hafta kala kaçak yapı patlaması yaşanıyor. Yalnızca 2023 yılında 100’den fazla kaçak yapının tespit edildiği Gelemiş’te antik kentin çevresi de plansız ve kaçak yapılarla kuşatılıyor. Yerel seçim ve turizm sezonu öncesi hız kazanan kaçak yapılaşma, Türkiye’nin önemli doğal ve kültürel miras alanlarından biri olan Patara’nın geleceğini tehdit ediyor.

Patara antik kenti, Likya uygarlığına başkentlik yapmış, Akdeniz’in önemli liman kentlerinden biriydi. Kumların altında yatan tarih, 1991 yılından itibaren Akdeniz Üniversitesi tarafından yürütülen arkeolojik kazılarla yüzlerce yıllık uykusundan yavaş yavaş uyandırılıyor. Patara’da tarihi limanın olduğu bölgede ortaya çıkarılan ünlü yol anıtı (Stadiasmus Patarensis), Antalya’nın batı kesimindeki tarihi yerleşimlerin ve coğrafyanın yeniden tanımlanmasına katkı sağladı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 2020’Yİ PATARA YILI İLAN ETMİŞTİ

Patara’nın barındırdığı zengin kültürel mirasın daha iyi tanınması ve korunarak geleceğe aktarılması amacıyla 2020 yılı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Patara Yılı” ilan edilmişti. Ancak pandemiyle birlikte bölgedeki villa turizmine yönelik talep de artınca plansız ve kaçak yapılaşma da hız kazanmaya başladı.

883 NÜFUSLU KÖYDE 5 YILDA 431 KAÇAK YAPI TESPİT EDİLDİ

Kaş Belediyesi’nin verilerine göre yalnızca 2023 yılı içinde Patara antik kentini de içinde barındıran Gelemiş Mahallesi sınırlarında imar kanuna aykırı ve kaçak olarak inşa edilen 103 yapı tespit edildi. Gelemiş Mahallesi sınırları içinde 2018-2023 arasındaki kaçak yapı sayısı ise 431. Gelemiş Mahallesi’nin 883 kişilik bir nüfusa sahip olduğu düşünülünce kaçak yapı oranının bir hayli yüksek olduğu ortaya çıkıyor.

KAŞ BELEDİYESİNİN KAÇAK YAPILAŞMAYLA İMTİHANI

AKP’li Kaş Belediyesi, ilçe genelinde hızla artan kaçak yapıların yıkılmasıyla ilgili 28 Kasım 2023 tarihinde yıkım ihalesi yapılacağını duyurmuştu. Belediyeden yapılan duyuruda, aralarında Gelemiş Mahallesi’ndeki (Patara) kaçak yapıların da yer aldığı Kaş genelindeki 3719 kaçak yapının yıktırılacağı belirtilmişti. Ancak kaçak yapılarla ilgili yıkım ihalesi, daha önceki dönemlerde olduğu gibi belediye tarafından iptal edilmişti. Kaş genelindeki gerçek rakamın 17 binin üzerinde olduğu öne sürülüyor. Kaş ilçesinin 64 bin nüfusa sahip. Bu oran, ilçede yaşayan her dört kişiye bir kaçak yapı düştüğü anlamına geliyor.

PATARA’DAKİ İMAR DAVASINDA KEŞİF SEÇİM SONRASINA ERTELENDİ

Yerel seçimlere sayılı günler kala Kaş genelinde kaçak inşaatlarda artış gözlenirken Patara da bu yağmadan payını alıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 5 Haziran 2023 tarihinde onayladığı 1/25 bin ölçekli Nazım İmar Planı’nın iptaline yönelik açılan davada 15 Mart 2024 tarihinde yapılacağı açıklanan bilirkişi keşfi de seçim sonrasına ertelenmişti.

PATARA İLE FIRNAZ KOYU ARASI ŞANTİYEYE DÖNDÜ

Patara’da antik kentin doğu yamaçları başta olmak üzere tarihi ve doğal mirası kuşatan kaçak yapılaşma bir türlü önlenemiyor. Tamamı Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Patara ve çevresinde arkeolojik ve doğal sit alanlarının yanı sıra zeytinlikler de bu plansız ve kaçak yapılaşma baskısı altında. Patara antik kenti ile Yalı bölgesi ve Yeşilköy Mahallesi sınırlarındaki Fırnaz Koyu arasında yoğunlaşan yapılaşmayla ilgili denetim yetersizliği seçim öncesi bölgeyi şantiyeye çevirmiş durumda.

KUMLARIN ARASINDAN ÇIKARILAN TARİHE BETONUN GÖLGESİ DÜŞTÜ

Pandemi sürecinde öne çıkan sosyal tatil anlayışı, Fethiye ve Kaş bölgesindeki villa-apart turizmine olan talebi adeta patlattı. Yüksek rakamlarla kiraya verilen villalara bungalov ve ‘tiny-hause’ tarzı yapılar da eklenince Patara ÖÇK Bölgesi sınırlarındaki pek çok yerleşimde plansız ve kaçak yapılaşma hızlandı. Korunan alanların yanı sıra zeytinlikler ve orman arazileri de bu furyadan payına düşeni alıyor. Konuya ilgili görüşüne başvurduğumuz yerel halktan bazıları yapılan bu inşaatların “ihtiyaçtan” kaynaklandığını belirtirken, bazıları ise ranta yönelik olduğu görüşünü savunuyor. Ancak bölgede görünen manzara, yüzlerce yıldır saklı kaldığı kumların altından yavaş yavaş gün yüzüne çıkarılan Patara antik kentinin üzerine betonun gölgesinin düşmeye başladığı gerçeğini değiştirmiyor.

Bu binaların olduğu arazi tapu kayıtlarında zeytinli tarla olarak görülüyor
Doğu yamaçlarından Patara antik kenti ve Gelemiş köyü yerleşimi. Köy içindeki kooperatif binaları tarihi dokuyu bozuyor
Kaş mahallelerinde kaçak yapı listesi (son 5 yılda tespit edilenler)
Patara antik kenti ve Muğla sınırına kadar uzanan kumsalı
Patara’da (Gelemiş) yapılaşma olan bölgedeki bazı arazilerin niteliği zeytinli tarla olarak kayıtlı
Patara’da antik kent ile Fırnaz koyu arası kaçak yapılaşmanın yoğunlaştığı bölge
Patara’da antik kentin doğu yamaçlarında inşaatlar
Patara’da kooperatiflerin olduğu bölgede yeni yapılan bir inşaat
Patara’da yerel seçim öncesi hızlanan kaçak yapılaşma ÖÇK sınırlarındaki bölgeyi şantiyeye çevirdi
Yerel seçim öncesi Patara inşaat alanına dönüştü

 

 

2764740cookie-checkPatara’da seçim yağması!
Önceki haberTİP’in Gökhan Zan kararı, Hatay’da seçim tablosunu nasıl değiştirebilir?
Sonraki haberElon Musk paylaştı: Beyin çipi takılan hasta düşünce gücüyle satranç oynadı
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.