Patara’daki arazi satışı Meclisten geçti

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Kaş Belediyesi, geçmişte köy tüzel kişiliğine ait olan ancak Büyükşehir Yasası ile ilçe belediyesine geçen Patara’daki 43 bin m2’lik araziyi satışa çıkaracak…

Kaş Belediyesi’nin mülkiyetinde bulunan Gelemiş Mahallesi’ndeki toplam 43 bin m2’lik dört parsel arazinin satışına ilişkin öneri önceki gün Belediye Meclisi’nden geçti. Oy çokluğu ile kabul edilen maddenin görüşülmesi öncesinde konuşan Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, “Belediyemizin burada imarlı arsaları var ama değerlendirmiyoruz. Belediye olarak kendimizin yapabilme gücü varsa yaparız ama yoksa kat karşılığı olarak veririz yüzde 50, yüzde 60 neyse ihaleye çıkar, bizim burada hem belediyemize imkân kazandırmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Kaş Belediye Meclisi’nin dün gerçekleştirilen Nisan ayı oturumunda, Patara antik kentinin de yer aldığı Gelemiş Mahallesi’nde bulunan belediyeye ait 43 bin m2’lik arazinin satışıyla ilgili gündem maddesi oy çokluğu ile onaylandı.

BAŞKAN ULUTAŞ: ‘İMARLI YERİMİZ VAR DEĞERLENDİRMİYORUZ’

Gelemiş Mahallesi’ndeki yazlık kooperatif bloklarının bulunduğu bölgede yer alan 77 ada 2 parsel, 76 ada bir parsel, 75 ada 2 parsel, 80 ada 1 parsel numaralı taşınmazların satılması ya kat karşılığı inşaat işinin yaptırılmasına ilişkin gündem maddesinin görüşülmesi öncesi konuşan Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, ilçedeki konut ihtiyacına değinerek şunları söyledi: “Konut ihtiyacı için imarlı arsa gerekiyor. Şimdi bizim belediyemizin burada imarlı arsaları var. Yakınında oluşturulmuş konutlar var. Belediyenin imarlı alanları buralar ama değerlendirmiyoruz, sadece tutuyoruz. Belediye olarak kendimizin yapabilme gücü varsa yaparız ama yoksa kat karşılığı olarak veririz, yüzde 50, yüzde 60 neyse oran, ihaleye çıkar. Bu kadar yer alıyoruz, belediyemize mülkiyet kazandırıyoruz, buraları da işletmemiz lazım. Belediyenin burada finansal olarak bir sıkıntı yaşamaması hem de kendi kendine yeten bir belediye olabilmesi için bu çarkı sağlıklı bir şekilde çevirmemiz lazım.”

CHP’Lİ ŞENERDİ: ‘BU ARAZİLER BİZE EMANET, SATMAMAMIZ GEREKİR’

İlgili maddeyle ilgili CHP Grubu adına söz alan Kaş Belediyesi CHP Meclis Üyesi Meral Çiyan Şenerdi, söz konusu arazilerin geçmişte köy tüzel kişiliğine ait olduğunu ancak Büyükşehir Yasası Kaş Belediyesi’ne geçtiğini anımsatarak, “Aslında bu araziler bize emaneten verilmiş. Önümüzdeki dönem Büyükşehir Yasasının değiştirilip bu arazilerin tekrar köy tüzel kişiliğine geri verilmesi gündeme gelebilir. Bu yüzden bu arazileri satmamız gerekir” dedi.

‘BELEDİYE İKİNCİ KONUT YAPIMINA ÖNCÜLÜK ETMEMELİ’

Arazilerin satışıyla ilgili gerekçe olarak gösterilen konut ihtiyacı konusuna da değinen Şenerdi, “Burada bahsedilen, ikinci konut ihtiyacı olabilir.  İkinci konutların ülkemizin nasıl sardığını Kuşadası ve Alanya örneklerinden görüyoruz. Bu kadar çok ikinci konut yapımına da belediye öncülük etmemeli. Bu konuda grubumuzu serbest bırakmakla birlikte kendi adıma daha fazla inşaata mahal verilmemeli. Köy tüzel kişiliğine ait olan bu malın satılmaması gerek. Tahsili gecikmiş alacakların tahsil edilmesi, bakanlıklardan gelen kaynakların da verimli şekilde kullanılması, hiçbir şekilde kamu toprağının satılmamasından yanayım” diye konuştu.

‘ÖZEL MÜLK SAHİPLERİ KENDİ MÜLKLERİNİ DEĞERLENDİRİYORLAR’

Bunun üzerine gündem maddesiyle ilgili yeniden açıklama yapan Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, “Şimdi arkadaşlar şunu söylemek istiyorum; bakın biz burada bekleyen, işlevsiz duran alanları değerlendirme tarafındayız. Tamam, yapmayalım dursun. Şimdi bakın, burada özel mülkiyet sahipleri kendi mülklerini değerlendiriyorlar, bir katma değer sağlıyorlar, bir çark döndürüyorlar. Sizin mülkiyetiniz var; imarlı, hazır. Biz belediye olarak da kendi çarkımızı döndürmemiz lazım. Bunun mücadelesini vermemiz lazım” diye konuştu.

‘DEVLET BİR CEBİNDEN ALIP BİR CEBİNE KOYUYOR’

Belediye olarak köylere her türlü hizmeti vererek yatırım yaptıklarını anlatan Ulutaş, “Bize bir köyümüzden, bir yerleşim yerimizden 1 kuruş vergi gelmiyor. Çöp parası, hiçbir şey gelmediği halde 3 milyon, 5 milyon, 10 milyon yatırım yapıyoruz. Kamusal kaynaklardan yapıyoruz. Bugün bakanlıktan aldığımız para da milletin parası. Dolayısıyla devlet bir cebinden alıp bir cebine koyuyor. Bunun bilinmesini isterim” dedi.

KÜÇÜK PARSELLER SATILACAK, KALANI KAT KARŞILIĞI VERİLECEK

Gelemiş köyündeki ‘arsa’ vasıflı taşınmazların satışı oy çokluğu ile onaylanırken Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, küçük parsellerin satılabileceğini, büyük parsellerin ise kat karşılığı olarak verileceğini belirtti.

2679700cookie-checkPatara’daki arazi satışı Meclisten geçti
Önceki haberTürkiye ve Arap ülkelerinde “altın vatandaşlık” furyası
Sonraki haber“Erdoğan sayesinde” çıkartmasının tasarımcısı gözaltına alındı
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.