Pegasus Londra’ya kanat açamıyor

Pegasus Hava Yolları Kıbrıs Müdürü Zeki Ziya, Ercan-İstanbul (Sabiha Gökçen Havaalanı)-Ercan; Ercan-Ankara-Ercan; Ercan-Adana-Ercan, Ercan-Antalya-Ercan uçuşlarına tümden veya kısmen izin verilmediğini; 28 Mart Çarşamba günü başlatacaklarını açıkladıkları Londra uçuşlarına da dolaylı olarak izin verilmediğini bildirdi.


Ziya, izinsiz de olsa yarın sabah 07.20’deki Ercan-İstanbul Sabiha Gökçen uçuşunu yapacaklarını savunarak, sivil toplum örgütleri ile basın mensuplarını Ercan Havalimanı’na davet etti.


Pegasus Hava Yolları Kıbrıs Müdürü Zeki Ziya, saat 16.15’te düzenlediği basın toplantısında, geçtiğimiz Perşembe günü basına müjdeli haberler vererek Londra uçuşlarını başlatacaklarını açıkladıklarını, ancak dün sabah Sivil Havacılık Dairesi’nden gelen yazıyla uçuşlarının engellendiğini söyledi.


Toplam seferlerinin yüzde 70’ine izin verilmediğini bildiren Ziya, gerekçe konusunda ise yetkililerden tatmin edici yanıt alamadıklarını kaydetti. Ziya, tatmin edici yanıt vermeyen yetkililerin kendisini Pazartesi günü görüşmeye çağırdığını ancak gitmeyeceğini de açıkladı.


HANGİLERİNE İZİN VERİLMEDİ


Ziya, “Ercan-İstanbul (Sabiha Gökçen)-Ercan seferlerinin sabah uçuşlarının haftanın 7 günü tümden reddedildiğini; Ercan-Ankara-Ercan ve Ercan-Adana-Ercan uçuşları için haftada 6 başvurudan 4’üne izin verildiğini; Ercan-Antalya-Ercan uçuşlarının hiçbirine izin verilmediğini; Londra Stansted uçuşlarına Antalya bacağına izin verilmemek suretiyle dolaylı olarak izin verilmediğini ve devam eden Almanya charter uçuşlarına da çeşitli zorluklar çıkarıldığını” söyledi.


Bu gelişme üzerine Ekonomi ve Turizm Bakanı ile görüştüğünü, Cumhurbaşkanı’na yazı ilettiğini, bazı milletvekilleriyle görüştüğünü ifade eden Pegasus Hava Yolları Kıbrıs Müdürü Ziya, şirketin KKTC turizmine ve ekonomisine hizmet için uğraştığını; alınan bu yanlış karardan dönülmesini istediklerini belirtti.


Zeki Ziya, Pegasus Hava Yolları’nın yaz tarifesine yarın başlayacağını, tarifelerini de önceden açıkladıklarını kaydederek, turizm sektöründeki örgütlerin her zaman tarifelerin önceden açıklanmamasından şikâyet ettiğini hatırlattı.


İzin alamasalar da tüm seferleri yapacaklarını öne süren Ziya, hem KKTC hem de Türkiye’deki yetkililer nezdinde bu sorunu aşmak için uğraştıklarını; Pegasus’un caydırılmasının ve piyasadan çekilmesinin halkın seyahat için cebinden daha çok para ödemesi ve ekonominin olumsuz etkilenmesi anlamına geleceğini belirtti ve “Bu yanlış kararın düzeltilmesini istiyoruz, sonuna dek mücadele edeceğiz” dedi.


YARIN İZİNSİZ UÇACAĞIZ


Zeki Ziya, izin verilmeyen seferlerinden biri olan Ercan-İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı seferini şu ana kadar sayıları 51’e ulaşan yolcuyla yarın sabah 07.20’de yapacaklarını belirterek, Seyahat Acenteleri Birliği, Otelciler Birliği ve Restorantçılar Birliği temsilcilerinin de sabah Ercan’a gideceğini bildirdi ve basın mensuplarını da gelişmeleri izlemek üzere havaalanında olmaya davet etti.


Sivil Havacılık Dairesi Müdürü’nü eleştiren Ziya, bir soru üzerine izinsiz uçmaları halinde bir cezaya uğramayacaklarını belirtti. Pegasus Hava Yolları’nın daha önce de farklı sıkıntılarla karşılaştığını, ancak bunları basına yansıtmak istemediklerini kaydeden Zeki Ziya, 1.5 ay önce uçağa yükleme işlemi yapılmadığını ve girişimler sonucu yanlıştan dönüldüğünü anlattı.


BİZİM ENGELLENMEMİZLE KTHY KURTULAMAZ


Pegasus’a bazı seferleri için izin verilmemesinin Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın durumuyla ilgili olup olmadığı sorusuna karşılık Ziya, “KTHY’yi korumak adına uçuşlarımız engelleniyorsa bunun zararı ülkeyedir. Bizim engellenmemizle KTHY kurtulamaz. Serbest ticareti ortadan kaldıracak çözümler yanlıştır” diye konuştu.


-İNGİLTERE VE TÜRKİYE İZİN VERDİ


Ziya, başka bir soruyu yanıtlarken, İngiltere uçuşları için gerekli izinlerin İngiltere ve Türkiye’den alındığını, Sivil Havacılık Dairesi’nin izin vermemesinin gerekçesini anlamadıklarını belirtti.


KKTC: İZİN VERDİK


Öte yandan KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Salih Usar, Sivil Havacılık Dairesi’nin Ercan Havalimanı’nın durumunu ve yolcu potansiyelini dikkate alarak Pegasus Hava Yolları’na talep ettiği uçuşlarla ilgili düzenlemeleri yapıp gerekli izinleri verdiğini söyledi.


Usar, Pegasus Hava Yolları’nın İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı bağlantılı Londra ve Antalya bağlantılı charter Almanya uçuşlarına izin verildiğini kaydederek, bu hava yoluna karşı bir engellemenin söz konusu olmadığını vurguladı.


Pegasus Hava Yolları’nın izin almadan bilet sattığı için Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nce cezaya çarptırıldığını belirten Bakan Usar, şirketin yeni taleplerinin de Ercan’ın durumu dikkate alınarak değerlendirilip yanıtlandığını kaydetti.


TAK muhabirinin Pegasus Hava Yolları Kıbrıs Genel Müdürü Zeki Ziya’nın basın toplantısındaki açıklamaları konusunda sorularını yanıtlayan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Salih Usar, ortada bir sıkıntı varsa Pazartesi günü görüşülerek aşılabileceğini söyledi.


Usar, kimsenin dayatma yapma hakkı bulunmadığını belirerek, “Pegasus’un şu ana dek tüm uçuşlarına izin verilmiştir, yeni talepleri de Ercan Havalimanı’nın durumu dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Durumu en iyi bilen Sivil Havacılık Dairemizdir. Burası bağımsız bir devlettir ve devletin yetkili makamları da kararlarını alır ve uygular” dedi.


İZİNSİZ UÇUŞ YAPARSA?


Pegasus Hava Yolları’nın izinsiz bir uçuş yapmasının mümkün olmadığını belirten Salih Usar, aksi halde şirketin tüm uçuşlarının gözden geçirilmek zorunda kalınacağını ifade etti. Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden de gerekli izinleri almadığı için cezaya çarptırılan Pegasus Hava Yolları’nın sadece KKTC Sivil Havacılık Dairesi’nden izin almasının yetmeyeceğine de işaret etti.


KTHY’YLE İLGİSİ YOK…


Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Salih Usar, konunun KTHY’yle hiçbir ilgisi bulunmadığını da belirterek, “Atlasjet Hava Yolları çok daha fazla rekabet içindedir ve Pegasus’tan daha fazla sefer yapıyor. O halde niye Atlasjet’in bir engelleme şikâyeti yok?” diye sordu.

800970cookie-checkPegasus Londra’ya kanat açamıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.