Pele: Oyuncular sadakatlerini kaybediyor

Pele, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayındaki Perakende Günleri kapsamında yapacağı “Sürdürülebilir Başarının Sırları” başlıklı konuşma öncesi bir basın toplantısı düzenledi.


Türkiye’ye ilk kez gelmediğini, daha önce geldiğinde çok güzel ilişkileri olduğunu ve kendisinin çok iyi ağırlandığını ifade eden Pele, “Aynen dün geldiğimde gördüğüm konukseverlik gibi. Herkesten çok büyük bir sevgi görüyorum. O yüzden Türkiye’de olmak benim için çok büyük bir mutluluk” şeklinde konuştu.


Perakende Günleri kapsamında düzenlenen açık artırmaya da katıldığını hatırlatan Pele, bu tür yardım çalışmalarında hep yer aldığını, UNICEF ve UNESCO ile de çalışmaları olduğunu, futboldan kazandığı şeylerden bir kısmını, insanlara ve topluma geri vermek istediğini, tanrının bu sayede kendisini zinde tuttuğunu ifade etti.


Pele, dün akşam oynanan maç dolayısıyla Türkiye’yi kutlamak istediğini dile getirerek, ‘Yendiniz. Maçı aldığınız için, sizin için çok mutluyum” dedi.


Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Pele, Brezilya milli takımında oynadığını, Avrupa Kupasında finallere kaldığını, o dönemdeki pozisyonların farklı olduğunu, bir takım hedefleri bulunduğunu ve gol atmak istediklerini ifade ederek, Zico dışında başka takım arkadaşlarıyla da oynadığını anlattı.


“ÇOK BÜYÜK İLERLEMELER KAYDETTİNİZ”


Pele, “Türk futbolu söz konusu olduğunda, zaten hepiniz biliyorsunuz, çok büyük ilerlemeler kaydettiniz. Türk milli takımı, şu anda gerçekten mükemmel bir konumda. Başarılı bir ülkenin milli takımıyla aynı seviyede…” dedi.


Pele, kendi veliahtı olarak kimi gördüğüne ilişkin soru üzerine, futbolun artık ekip işi olduğunu vurgulayarak, oyuncuların sporcu atlet gibi eğitildiğini, antrenörler tarafından çok becerikli, teknik oyuncuların belki istenmediğini, antrenörlerin takım oyunu arzuladığını ifade etti.


Futbolun her zaman çok güzel bir spor ve dünyanın en güzel oyunu olacağını belirten Pele, “Yeni bir Pele ya da bir sonraki Pele’nin çıkması çok zor. Çünkü benim annem ve babam artık makineyi kapattı. Artık yeni bir Pele çıkmaz” dedi.


Birçok iyi futbolcu olduğunu ifade eden Pele, “Bence en son başarılı oyuncu belki 5 yıl öncesine göre Zidane idi. Ama son 5 yılda Ronaldinho, kesinlikle en iyi futbolcu. Şu anda kesinlikle en iyi futbolcu. Ama pek çok iyi oyuncular var’ şeklinde konuştu.


Pele, “Futbolu yönetenler arasında şimdi neden Pele yok” sorusu üzerine de, bu konuda pek çok teklif aldığını, antrenör olmasının, menajerlik yapılmasının istendiğini, Afrika’dan, Asya’dan ve Orta Amerika’dan pek çok takımdan davet geldiğini, ancak hayatı boyunca bir futbol oyuncusu olarak görev yaptığını anlattı.


“MÜKEMMELİYETÇİ BİR İNSANIM”


Pele, “Mükemmeliyetçi bir insanım. O yüzden o kadar süre futbol oynadıktan sonra diğer tarafa geçmek çok kolay gelmedi. Bugün insanların antrenörlere ya da teknik ekibe karşı çok fazla sabrı yok. Yani herhangi bir problem olduğunda ipi çekilen ilk kişi antrenör ya da teknik direktör oluyor” diye konuştu.


Brezilya’daki Pele Kampüsü’nde 8-18 yaşındaki çocuklara eğitim verildiğini, birkaç yıl içinde emekliye ayrıldığında küçük çocuklarla devam etmek istediğini, futbolun bu küçük neslini geleceğe hazırlamayı arzuladığını, hiçbir zaman menajer ya da bir futbol kulübünün başkanı olmak gibi bir düşüncesi bulunmadığını kaydetti.


Babasının da profesyonel futbol oyuncusu olduğunu belirten Pele, “Küçük çocuklarla oynayıp onlarla dalga geçerken, babam beni yanına çağırarak ‘Futbol, tanrının sana verdiği bir yetenek. Ama eğer okula gidersen, devam edersen, insanlara saygı gösterirsen mükemmel olursun. O zaman kimse seni durduramaz’ dedi. Ben de bütün ömrüm boyunca buna uymaya çalıştım. Ben de gençlere bunu aktarmaya çalıştım” şeklinde konuştu.


Pele, “Endüstriyel futbol, futbolu öldürüyor mu? Korkunuz var mı?” sorusu üzerine de, büyük bir değişim yaşandığını ifade ederek, şimdi oyuncuların televizyondan, sponsorluklardan destek aldığını ve çok daha ticari bir hal kazandıklarını söyledi.


“Bugünkü oyuncular sadakatlerini kaybediyorlar. Çünkü basınla çok fazla ilişkileri var, çok fazla para söz konusu. Bizden bir miktar farklılar” diyen Pele, buna örnek verirken de, “Mesela, Fenerbahçe ile anlaşma imzalıyorlar. Fenerbahçe’ye gidiyorlar. ‘Fenerbahçe’yi çok seviyorum’ diyorlar. Ertesi gün Real Madrid’e gidiyorlar. ‘Takımımı çok seviyorum’ diye’ Bu gelecek için biraz endişe verici” şeklinde konuştu.


“BREZİLYA, SÜREKLİ MÜKEMMEL OYUNCU YETİŞTİREN BİR ÜLKE”


Efsane futbolcu Pele, Brezilya’nın epey oyuncu ihraç eden bir ülke olduğunu, binden fazla Brezilyalı oyuncunun ülke dışında futbol oynadığını, son yıllarda en iyi oyuncuların, Avrupa’da top oynayan birçok oyuncunun Brezilyalı olduğunu, Brezilya’nın, sürekli mükemmel oyuncu yetiştiren bir ülke olduğunu kaydetti.


Pele, futbolun, çok büyük bir sektör ve iş alanı haline geldiğini vurgulayarak, ‘Futbol oyuncuları, sporcular, iş adamı gibiler artık. Çünkü belli bir disipline sahip olmaları gerekiyor. Takımınıza güvenmek zorundasınız’ dedi.


Kendisinin bin 282 gol attığını, yalnız oynasaydı bu golleri atamayacağını, takımının her zaman kendisiyle birlikte çalıştığını ifade eden Pele, “Bir futbolcu ne kadar kamera önünde, ne kadar sahada olmalı” sorusunu yanıtlarken de, çok aktif bir oyucu ile pasif bir oyuncu arasında fark bulunduğunu, futbol hayatında şansa da sahip olmak gerektiğini söyledi.


Pele, “Brezilya’daki birçok iyi oyuncu 1-3 yıl oynuyorlar. Ondan sonra sakatlanıyorlar. Eğer iyi formdaysanız, kendinize iyi bakarsanız daha uzun süre oynayabilirsiniz. Ne yazık ki birçok oyuncu fiziksel kondisyonlarına o kadar dikkat etmiyor” diye konuştu.


Açık artırmada Pele formasının Türk milli takımı formasından daha yüksek fiyatla alıcı bulmasının hatırlatılması üzerine Pele, bunun normal olduğunu, hayranların, kendilerini takip edenlerin dünyada daha çok görünen kişinin sahip olduğu bir şeye sahip olmayı isteyebildiğini, formasının bir takım dünya şampiyonaları ve Dünya Kupasında giyildiğini bu nedenle daha fazla ilgi gördüğünü düşündüğünü kaydetti.
Konuşmasının ardından Pele’ye, “Türkiye’den Pele ile ilk röportaj yapan gazeteci” Halit Kıvanç, röportaj sırasında çekilen ve Pele, Metin Oktay ile kendisinin yer aldığı resmi hediye etti. Brezilyalı futbolcu, daha sonra açık artırmada satılan 2 formayı imzaladı.

1051030cookie-checkPele: Oyuncular sadakatlerini kaybediyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.