Phaselis ve Olimpos’ta ışıklandırma yapılacak!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Bakan Ersoy açıkladı: Phaselis, Olimpos, Perge, Aspendos ve Syedra antik kentlerinde ışıklandırma yapılarak gece ziyaretlerine açılması amaçlanıyor…

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2023 Yılı Turizm Verileri Değerlendirme Toplantısında yaptığı açıklamada, Antalya’daki Olimpos, Phaselis, Perge, Aspendos ve Syedra gibi ören yerlerinin aydınlatılarak gece müzeciliği kapsamında ziyarete açılacağını kaydetti. Efes’te başlatılan uygulamanın sürdürüleceğini dile getiren Bakan Ersoy, “Özellikle yaz döneminde kıyı kentlerinde hava sıcaklığı çok yüksek olduğu için turistler otelden çıkamıyor. Gün batımından sonra mümkünse gece gezmek istiyorlar ama hava karardığı için gezdiremiyorduk. Şimdi bu aydınlatma projesi ile hem gün batımında hem de gece 12’ye kadar şehir merkezlerine, turizm merkezlerine yakın olan yerlerde müzelerimizi açık tutacağız” diye konuştu.

Antalya’nın öne çıkan ören yerleri aydınlatılarak gece saatlerinde de ziyarete açılması amaçlanıyor. Açıklama, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan geldi. Bakan Ersoy, 2023 Yılı Turizm Verileri Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı açıklamada, geçen yılın rakamlarını ve gelecek yılın turizm hedeflerini anlattı.

BAKAN ERSOY’UN 2024 HEDEFİ 6O MİLYON TURİST, 60 MİLYAR DOLAR GELİR

Türkiye’nin 2023’te 56,7 Milyon ziyaretçi sayısına ulaştığını kaydeden Bakan Ersoy, turizm gelirinin ise 54,3 milyar dolara yükseldiğini belirterek bu rakamların rekor olduğunu dile getirdi. Bakan Ersoy, 2024 hedefinin ise 60 milyon turist, 60 milyar dolar turizm geliri olduğunu vurguladı.

2026’DA ARKEOLOJİK ÇALIŞMALARIN SAYISI 800’E ÇIKARILACAK

Değerlendirmesinde, Türk arkeolojisinin altın çağı vurgusu yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ‘Geleceğe Miras Projesi’ kapsamında 2021’de 670 olan çalışma sayısının 2023’te 720’ye yükseldiğini, 2024’te 750, 2026’ya kadar da 800’e çıkarılmasının planlandığını belirterek, “Arkeoloji tarihinizi korumak, keşfetmek ve onları tüm dünyanın ziyaret edebileceği bir şekilde müze haline getirebilmek, sürdürülebilirlik projesinin önemli bir parçası. Türkiye geçtiğimiz dönemde çok ciddi çalışmalar yaptı bu konuda” dedi.

BAZI ÖREN YERLERİ GECELERİ DE ZİYARETE AÇILACAK

Bu konuda yaptıkları çalışmaların son aşamasının da gece müzeciliği olduğunu kaydeden Bakan Ersoy, Efes, Hierapolis, Patara ve Side antik kentlerini ‘Gece Müzeciliği’ kapsamında aydınlattıklarını belirterek, “Özellikle yaz döneminde kıyı kentlerinde hava sıcaklığı çok yüksek olduğu için turistler otelden çıkamıyor. Gün batımından sonra mümkünse gece gezmek istiyorlar ama hava karardığı için gezdiremiyorduk. Şimdi bu aydınlatma projesi ile hem gün batımında hem de gece 12’ye kadar şehir merkezlerine, turizm merkezlerine yakın olan yerlerde müzelerimizi açık tutacağız. Böylelikle hem turistin otel dışına çıkmasını sağlayacağız, hem de şehrin diğer paydaşlarının turizm gelirlerinden pay almasını sağlayacağız” diye konuştu.

PHASELİS VE OLİMPOS IŞIKLANDIRILARAK GECE ZİYARETE AÇILACAK

Olimpos, Phaselis, Syedra, Perge ve Aspendos gibi antik kentlerde de gece müzeciliği başlatacaklarını dile getiren Bakan Ersoy, bu uygulamanın sürdürülebilir turizm açısından çok önemli olduğunu kaydetti. Bakan Ersoy’un gece ziyaretlerine açılacağını belirttiği ören yerleri arasında bulunan Olimpos’ta ziyaretçi karşılama merkezi, yürüyüş parkurları ve restorasyon çalışmalarının yanı sıra aydınlatma amaçlı elektrik altyapısı uygulaması sürüyor.

Phaselis4
Phaselis3 (2)
Phaselis3 (1)
Phaselis
Olimpos’taki altyapı çalışmasından bir kare
Olimpos’ta ziyaretçi karşılama merkezi çalışması sürüyor
Olimpos’ta hummalı çalışma sürüyor
Olimpos’ta aydınlatma projesi uygulanarak gece saatlerinden de ziyarete açılması planlanıyor
Olimpos7
Olimpos2
Olimpos1
Olimpos
Olimpos ören yerinde ziyaretçi karşılama merkezi ve altyağı çalışmaları sürüyor
Efes’in aydınlatılmış hali
Bakan Ersoy, Phaselis ve Olimpos’un da gece ziyaretlerine açılacağını açıkladı
Bakan Ersoy yaz aylarında sıcakllardan dolayı gezilemeyen ören yerlerinin gece ziyarete açılacağını kaydetti.
Aydınlatma projesi ilk kez Efes ören yerinde uygulanmıştı
2753680cookie-checkPhaselis ve Olimpos’ta ışıklandırma yapılacak!
Önceki haberHatay milletvekili Can Atalay için Londra Büyükelçiliği önünde protesto
Sonraki haberPopülizmin sonu genelde hüsrandır…
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.