Şüpheli hasta sayısı artıyor

Şanlıurfa’nın Siverek İlçesi’nde ”kuş gribi” şüphesiyle Diyarbakır Dicle Üniversitesi’ne Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edilen 13 yaşındaki Esat B’nin sağlık durumunun kritik olduğu ve yoğun bakımda tedavi altına alındığı bildirildi.


Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin, kuş gribi teşhisiyle tedavi altında tutulan hastalardan 3’ünün yaşamını yitirdiğini, 26 kişinin ise tedavilerine başlandığını bildirdi.


Bu hastalardan 18’inin yataklı 8’inin ise ayaktan tedavilerinin sürdüğünü belirten Şahin, şu an için durumu kritik 3 hasta bulunduğunu, bunlardan 1’inin durumun çok ağır olduğunu kaydetti. Şahin, hastaneye başvuran 47 kişiden 18’inin ise şüphe olmadığı için taburcu edildiğini söyledi.


Kuş gribi teşhisiyle tedavi altında tutulan Hülya Koçyiğit’in de bu sabah yaşamını yitirmesiyle hastalıktan ölenlerin sayısı 3’e çıktı. Koçyiğit ailesinden Mehmet Ali Koçyiğit 1 Ocak’ta, Fatma Koçyiğit de dün ölmüştü.


ERDOĞAN: ”GEREKLİ TEDBİRLER ALINIYOR”


Başbakan Erdoğan, kuş gribi konusunda Sağlık ile Tarım ve Köyişleri bakanlıklarının gerekli tedbirleri aldığını belirterek, ”Vatandaşların bilinçli olması çok önemli. Konu, cuma hutbelerinde vatandaşlara anlatılacak, okullarda öğrencilere bilgi verilecek” dedi.


Erdoğan, kuş gribi konusunun bilinç sorunu olduğunu ifade ederek, sorunun süratle aşılması gerektiğini söyledi.


”ANKARA’DA 2 YABAN ÖRDEĞİNDE KUŞ GRİBİ”


Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, ”Bugün Ankara’nın Nallıhan İlçesi’nde Hasan Polatkan Baraj Gölü kıyısında, 2 tane yaban ördeğinde kuş gribi tespit ettik” dedi.
Eker, Erzurum’da düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin muhtelif yerlerinde çalışmalar yaptıklarını belirterek, ”Biz Manyas’taki kuş gribinden hemen sonra tüm Türkiye’de bu tür çalışmalar yapıyorduk. Örnekler alıyorduk. Bu şekilde 400’ün üzerinde örnek aldık. Nallıhan’da da bu şekilde yaban ördeklerinden alınan örneklerde kuş gribi tespit ettik. Türkiye çapında rutin yaptığımız tetkiklerin sonucunda bulduğumuz bir vakadır bu. Şu anda başka bir yerden bize bir ihbar gelmiş değildir. Zaten tüm ihbarlara şüpheli diyerek anında müdahale ediyoruz” dedi.


Şu ana kadar toplam 10 mihrakta, hastalık tespit ettiklerini belirten Eker, bunlardan 5’inin sonucunun kesin olduğunu kaydederek, ”Şu ana kadar Iğdır’da 3 mihrak, Erzurum’da 1’i kesin, 2 şüpheli mihrak, Ağrı’da 1, Van’da 1 şüpheli mihrak, Şanlıurfa’nın Hilvan İlçesi’nin bir köyünde kesin, Yozgat’ın Akdağmadeni İlçesi’nin 1 köyünde şüpheli mihrak belirlenmiştir” dedi.


Hastalıkla mücadelede en kesin yolun, şüpheli kanatlı hayvanların tamamının itlaf edilmesi olduğunu anlatan Eker, bugüne kadar şüpheli alanlarda 14 bin civarında kanatlı hayvanın itlaf edildiğini söyledi. Eker, söz konusu bölgelerde itlaf edilen hayvanların bedellerinin hak sahibi vatandaşlara ödemelerinin yapılacağını kaydetti.  


GRİP AŞISI KUŞ GRİBİNE DE YARARLI


Vücudu dirençsiz kişilere ”kuş gribi” enfeksiyonunun daha çabuk bulaştığı, bu nedenle özellikle çocuklar, kronik hastalığı olanlar ve yaşlılara mutlaka ”grip aşısı” yapılması gerektiği bildirildi.


Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Enfeksiyon Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Necmi Aksaray, grip ile kuş gribi hastalığının belirtilerinin birbirine benzer olduğunu belirterek, kuş gribinde ateşin daha fazla yükseldiğini, enfeksiyonun akciğerlere daha hızlı ilerlediğini vurguladı.


 


DSÖ: “PANİĞE GEREK YOK”


Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sözcüsü Fadela Şaib, Türkiye’de 3 kişinin kuş gribinden öldüğünün açıklanmasından sonra, ”hastalığın artık Avrupa kapılarında olmasına rağmen, paniğe gerek olmadığını” söyledi.


Sözcü, kümes havyanlarının kaptığı enfeksiyonun Türkiye’nin doğusundaki bir bölgeyle sınırlı kaldığını belirtti.


DSÖ’nün virüsler, salgın hastalıklar ve laboratuvar uzmanlarından oluşan 5 kişilik ekibinin Ankara’ya gittiğini belirten Sözcü, ”Ekip, virüsün bir salgına yol açabilecek biçimde ilk kez insandan insana bulaştığı bir durumla karşı karşıya kalınıp kalınmadığını araştırmaya çalışacak” dedi.


 

1027550cookie-checkŞüpheli hasta sayısı artıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.