PKK Kuzey Irak’tan organize ediliyor

ABD Dışişleri Bakanlığının terör raporunda PKK’nın, Kıbrıs adasının bütününde de varlığını sürdürdüğü ve adayı hem geçiş noktası hem de para toplama merkezi olarak kullandığı belirtildi. Kıbrıs hükümetinin (Rum kesimi), AB üyesi olarak, PKK’ya terörist bir örgüt muamelesi yapmaya ilişkin sorumluluklarını yerine getirdiği iddia edildi. 

Raporda, teröristlerin barındığı bölgeler sayılırken, Kuzey Irak’taki PKK varlığına da yer verildi. 

PKK’nın, tarihi olarak “ayrılıkçı bir gündem” yürüttüğü, faaliyetlerini Kuzey Irak’tan organize ettiği ve genel olarak Türk güvenlik güçleri, hükümet kuruluşları, köylüler ve PKK’ya karşı olanları hedef aldığı belirtildi. 

PKK saldırılarının önemli ölçüde arttığı ve 2006 yılında 600 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Ekim ayında PKK’nın ”tek taraflı ateşkes” ilan ettiği ve saldırılarının yoğunluğunu azalttığı, ancak ”Türk güvenlik güçlerinin terörizm karşıtı operasyonlarına cevap olarak” saldırılarına devam ettiği ifadeleri yer aldı. 

ABD ve NATO karşıtı görüşlerinin yanı sıra, Türk devletini şiddet kullanarak yıkmayı amaçlayan DHKP-C örgütü, Türk Hizbullahı gibi örgütler de raporda yer buldu. 

Türk polisi ve Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) terörizm karşıtı operasyonlarından övgüyle bahsedildi. Türkiye’nin Afganistan ve Irak’taki operasyonlara desteğinden de bahsedildi. 

Raporun açıklanmasının ardından, ABD Dışişleri Bakanlığının terörizmle mücadele koordinatörü Frank Urbancic tarafından bir basın toplantısı düzenlendi. 

Bu toplantıda bir soru üzerine Urbancic, ”Bildiğiniz gibi ABD, PKK’ya karşı aktif olarak çalışıyor. Emekli Orgeneral Joe Ralston, Türkler, ABD ve Irak hükümetiyle üçlü bir mekanizmada çalışıyor. Ben, Batı Avrupa bölümüne bakıyorum. Batı Avrupalı müttefiklerimizle çalıştıkça giderek şunu daha iyi görüyoruz ki, PKK ahtapot gibi. Bir başı var, aslında, pek çok Batı Avrupa ülkesinde pek çok başı var ve diğer uzuvları bütün Batı Avrupa’ya yayılıyor, hatta Doğu Avrupa’ya kadar gidiyor” dedi.

1150430cookie-checkPKK Kuzey Irak’tan organize ediliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.