Plassnik yine dışişleri bakanı

Avusturya Halk Partisi (ÖVP)  ve Avusturya Sosyal Demokrat Parti’nin (SPÖ) kurmuş oldukları büyük koalisyon hükümetinde seçimlerde mağlup,  kilit bakanlıkları partisine alarak koalisyon hükümeti görüşmelerinde galip gelen Avusturya’nın eski Başbakanı Wolfgang Schüssel’in hükümette görev almadı.

Wolfgang Schüssel’in başbakan yardımcılığına, dışişleri bakanlığına veya maliye bakanlığına getirilmesi beklenirken, başbakan yardımcılığına ve maliye bakanlığına ÖVP Wilhelm Molterer’in getirldişi açıklandı. Böylece hükümette Wilhelm Molterer  ÖVP’nin en güçlü adamı olarak çıkarken, kendisinin ayrıca ÖVP parti genel başkanlığına da getirilmesi bekleniliyor.

Diğer taraftan eski hükümette dışişleri bakanı olarak görev yapan Ursula Plassnik sandalyesini korudu. Hükümetin SPÖ kanadı yeni çehrelerle hükümette yeralırken, ÖVP ise çoğunlukla bir önceki hükümette yeralan kişilerin bakanlık koltuklarını korudukları görüldü.

Yeni kurulan koalisyon hükümetine Avusturyalı sanatçı ve yazarlardan tepki geldi.  Nobel Ödüllü yazar Elfriede Jelinek,  kurulan hükümetin ÖVP hükümeti olduğu konusunda şüphesi olmadığını, sadece başbakanın değiştiğini belirtirken, Yeşiller Partisi lideri Alexander van der Bellen’nin aynı yönde yapmış olduğu ifadeyi onaylamış oldu.

Elfriede Jelinek ayrıca Avusturya Sosyal Demokrat Partisi’ni, aşırı sağcı parti Avusturya Gelecegi için Birlik Partisi’nin (BZÖ) almış olduğu tavrı almakla suçladı.
Ayrıca Avusturya’nın önde gelen diğer bazı sanatçılarının da hükümetten menmun olmadıklarını dile getirdiler. 

Diğer taraftan SPÖ lideri Alfred Gusenbauer yeni kurulan hükümet üyeleri ile Cumhurbaşkanı Heinz Fischer’e yemin törenine giderken SPÖ üyesi 2000 genç tarafından protesto edildi SPÖ’lü gençlerin protesto eyleminde yer yer polisle gençler arasında çatışmanın da görüldüğü protestoda SPÖ’lü yeni Başbakan’ı polisler korudu.

1144320cookie-checkPlassnik yine dışişleri bakanı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.