Polonya, NATO’dan da ABD’ci çıktı…

Geçen hafta Brüksel’de yapılan NATO toplantısında, ABD’nin Afganistan’daki Kabil yönetimini desteklemek için daha fazla asker gönderme önerisine katılımcı 26 üye ülke soğuk yaklaşmıştı…

KRALDAN ÇOK KRALCI…

Savunma Bakanı Radoslaw Sikorski, Afganistan’da 100 askeri bulunan Polonya’nın, NATO birlikleri ve Taliban militanları arasında sıcak çatışmaların yaşandığı Pencvavi, Zari ve Bagram bölgelerine toplam 900 asker daha göndereceğini açıkladı.

Basın toplantısı sırasında Polonya’nın Afganistan’daki NATO operasyonlarındaki rolünün de önemine değinen Bakan Sikorski, ”NATO güçlerinin Afganistan’a gönderilmesinde karar yapıcılar arasındayız; bu nedenle, operasyonun başarılı olmasında sorumluluk sahibi olduğumuzu hissediyoruz” dedi. 

Bakan Sikorski, bir gazetecinin “Irak’taki askerleriniz ne zaman dönecek?” yönündeki sorusunu da ”Irak’taki askerlerimizin azaltılması ya da tamamen geri çekilmesiyle ilgili kararı, Irak hükümeti ve müttefiğimiz ABD verecektir. Biz henüz bir karar almadık ve şu an gündemde de değil” diye cevaplandırdı.

NATO MEMNUN

Polonya’nın aldığı kararın memnun edici olduğunu söyleyen Birlik Sekreteri General Jaap de Scheffer, ” Birlikte daha çok şeyler yapabiliriz… Genel Sekreter Annan’ın yüzde yüz mutlu bir adam olduğunu göremezsiniz, ama önemli olan Polonya’nın kararının Afganistan’da daha fazla kuvvete duyduğumuz ihtiyaca bir şekilde cevap olmasıdır” dedi.

Afganistan’daki operasyonun NATO icin çok önemli olduğunu vurgulayan Scheffer, “Bu, NATO’nun öncelikleri arasında yer alıyor. Ayrıca oldukça başarılıyız” diye konuştu.

MUHALEFET KARŞI

Afganistan’a asker gönderecek olan Polonya, bu iş gerekli olan 300 milyon PLN yaklaşık 85 milyon Avro’yu kendi bütçesinden karşılayacak.

Hükümetin koalisyon ortaklarından Öz Savuma lideri (Samoobrona) Andrzej Lepper ve Polonyalı Ailer Ligi lideri Roman Giertych, hükümetin Afganistan’a asker gönderme kararına sert tepki göstedi.

ÇATIŞMA SÜRÜYOR

Öte yandan, NATO’nun Afganistan’daki operasyon için 30 ülkeden toplam 20 bin askeri çesitli bölgelere yerleştirmeyi planladığı da gelen haberler arasında.

Afganistan’daki NATO güçlerinin düzenlediği operasyonda 94 Taliban militanının öldürüldüğü bildirildi. ISAF’ın 2 eylülde Afgan güvenlik güçleriyle işbirliği içinde başlattığı “Medusa” operasyonunda, bugüne kadar yaklaşık 420 militanın öldürüldüğü belirtiliyor.


 

1137060cookie-checkPolonya, NATO’dan da ABD’ci çıktı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.